Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επιχείρηση προσέλκυσης καταθέσεων από τις τράπεζες με νέες καμπάνιες

money 9952523

Επιστροφή στο τετράμηνο Νοεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016 τους επόμενους μήνες ως προς την προσέλκυση καταθέσεων θα επιχειρήσουν μέσα στο καλοκαίρι οι τράπεζες. Την υπό εξέταση περίοδο η σωρευτική άνοδος των υπολοίπων των νοικοκυριών έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ καταδεικνύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς εφόσον μειωθεί ο πολιτικός κίνδυνος. Σε εκείνη τη συγκυρία αναμενόταν ένα γρήγορο deal με τους Ευρωπαίους, εκτίμηση που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης. Η αλλαγή αυτή αποτυπώθηκε στις καθαρές εισροές που καταγράφηκαν, κυρίως μέσω πωλήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και δευτερευόντως από τη μεταβολή της αξίας των μετρητών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για τάσεις που οι τράπεζες αναμένουν ότι θα επανεμφανιστούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χώρας, τουλάχιστον σε ορίζοντα κάποιων μηνών. Βέβαια και οι ίδιες δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους πελάτες τους για τις αγωνίες τους ώστε να τους εξηγήσουν πώς έχει πλέον διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ευχής έργον θα ήταν η άρση των capital controls για το νέο χρήμα, ωστόσο ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα δώσει το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο. Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών πάντως σχεδιάζουν αυτή την περίοδο νέες καμπάνιες για την άντληση ρευστότητας επιβραβεύοντας όσους επιστρέφουν μετρητά.

Σε ένα πολύ καλό σενάριο οι καθαρές εισροές ως τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες και επιχειρήσεις, με ώθηση και από τα τουριστικά έσοδα.

Στήριξη στη ρευστότητα του συστήματος θα υπάρξει και από την αποδοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (waiver) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης, αλλά και από την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Την ερχόμενη Πέμπτη (2/6) το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει το πρώτο και ενδεχομένως να δώσει μια ένδειξη για το πότε θα εφαρμοστεί το δεύτερο.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Από την άλλη πλευρά, η διαχείριση των επισφαλειών θα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική όσο θα βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία. Σε πρώτο χρόνο εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση των στρατηγικών κακοπληρωτών υπό την απειλή των κατασχέσεων ή της πώλησης των δανείων τους σε funds. Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν άνοιγμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ στους συγκεκριμένους δανειολήπτες. Από εκεί και πέρα οι γενικές διευθύνσεις διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζονται για μια πιο επιθετική πολιτική ρυθμίσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως τώρα, όπου προκρίνονταν κυρίως λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η στοχοθεσία μείωσης των επισφαλειών που θα οριστικοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις «ποινές» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς αναδιάρθρωσης των προβληματικών χορηγήσεων από τις αρχές του 2017.

Για εφέτος δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Αν κάθε τράπεζα καταφέρει να μειώσει κατά 1-2 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια (δείκτης NPL), θα είναι θετική εξέλιξη καθώς θα αντιστραφούν οι ανοδικές τάσεις.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter