Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επικυρώνει τη συμφωνία το EWG - απόντες ΔΝΤ και... χρέος

96fa37fad6084922a7ae43b81d6e694b

Πράσινο φως φέρεται να έδωσαν τα επιτελεία του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών προς το σημερινό EuroWorkingGroup (EWG) για να επικυρώσει τη Συμφωνία Επί της Αρχής για την επικαιροποίηση του Μνημονίου που αφορά την αξιολόγηση (όχι το χρέος). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν υπάρχει προς το παρόν συμμετοχή του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη απόφαση. Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια λύση σε επίπεδο EWG το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης στις Βρυξέλλες σήμερα στις 5μμ περίπου.

Κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι παρά την συμφωνία των ευρώ-θεσμών αναμένεται να συνεχισθεί η ένταση στο διάλογο με το ΔΝΤ σε όλα τα ζητήματα που εμπλέκουν την συζήτηση για το χρέος.

Μάλιστα, έχει ήδη προαναγγελθεί για αύριο από την Κομισιόν ότι θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το Euro Working Group (σ.σ. σύνοδος επιτελών ΥΠΟΙΚ και θεσμών) καλείται να επικυρώσει τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", αλλά και των νέων μνημονίων.

Έχει νωπή την "εντολή" του Eurogroup της Δευτέρας για να συγκλίνει στα θολά σημεία σημεία της συμφωνίας: στην νέα φοροκαταιγίδα (ΦΠΑ, φόρους σε καύσιμα, internet, τσιγάρα, ποτά κλπ) και στα υπόλοιπα μέτρα των 5,8 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των περικοπών μισθολογικού κόστους), στον μηχανισμό του προληπτικού "κόφτη" δαπανών αλλά και στο ύψος και τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης.

Η συμφωνία και ο εφαρμοστικός

Μία πολιτική επικύρωση σήμερα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", αλλά και των νέων μνημονίων ενεργοποιεί το δεύτερο βήμα: την κατάθεση των εφαρμοστικών διατάξεων στη Βουλή πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος σε αυτό το σενάριο είναι στη σύνοδο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική συμφωνία επί της επικαιροποίησης του μνημονίου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μνημόνιο με τους Ευρω-θεσμούς (MoU) και όχι για το "κυοφορούμενο" μνημόνιο με το ΔΝΤ το οποίο προϋποθέτει διευθέτηση και του ζητήματος του χρέους.

Πάντως όπως διευκρινίστηκε την προηγούμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση μπορεί να λάβει από τον ESM επόμενο πακέτο δόσεων αρκεί να υπάρχει διαδικασία διαβούλευσης με το Ταμείο.

Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει κομματιαστά και συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα όπως έγραφε χθες το Capital.gr, ενώ η διαπραγμάτευση θα συζητηθεί σε ένα ακόμη Eurogroup στις 24 Μαΐου.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter