Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς παραχώρηση το 10% του ΟΤΕ που διατηρεί το Δημόσιο

ote

Την άμεση μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ (αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) που παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου προς το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης. Όπως ανέφερε χθες το Capital.gr., η έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών για τα 13 προαπαιτούμενα και τις.. υποδιαιρέσεις τους που έπρεπε να γίνουν για να έρθει πριν τα Χριστούγεννα το 1 δισ. ευρώ της δόσης, έκρυβε "αστερίσκους".

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, υπάρχουν ακόμα εννέα ανοιχτές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου μετοχικού πακέτου που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ώστε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά από τον πλήρη απογαλακτισμό του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό από το περασμένο καλοκαίρι καθώς αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ποσοστό 6% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) βρίσκεται στην άμεση κυριότητα του δημοσίου και 4% στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Σημειώνεται, ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει δικαίωμα για επαναγορά των μετοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για προτίμησή του σε περίπτωση πώλησής τους. Η εκχώρηση του ποσοστού στο ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνονταν σταθερά στα προαπαιτούμενα (prior actions) που έθεταν οι θεσμοί στις προτάσεις τους προς την Ελλάδα.

Ύστερα από τη συναίνεση της κυβέρνησης, θεωρείται θέμα χρόνου η μεταβίβασή του στο ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση της κρατικής συμμετοχής. Σήμερα η Deutsche Telecom κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων με το ελληνικό Δημόσιο, ο γερμανικός Όμιλος κατέχει δικαιώματα σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει τη πώληση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής του.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter