Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τράπεζες: Παράταση για τα book buildings

78524C36CFF3957C93E1E1757879E197

Ολιγόωρη ή ολιγοήμερη παράταση λαμβάνει η προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων στο εξωτερικό, λόγω της επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η Εθνική έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη το βιβλία προσφορών. Αντ' αυτού, κρατά στάση αναμονής, σταθμίζοντας αφενός τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών, αφετέρου, την πορεία της ιδιωτικής τοποθέτησης της Πειραιώς. Από την πλευρά της η Alpha Bank  άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών.

Η αδυναμία κυβέρνησης και θεσμών να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με ατυχείς πολιτικές διατυπώσεις ενέτειναν την ανησυχία των επενδυτών για το αν βρίσκονται σε ισχύ βασικοί κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.

«Οι τράπεζες ζητούν κεφάλαια ή καλούνται να το κάνουν, τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα διενεργηθούν με "backstop facility" από το ΤΧΣ», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας.

Ακόμη και μεγάλα funds που έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα και γνωρίζουν το πώς παίζεται το παιχνίδι μεταξύ των κυβερνήσεων και δανειστών, διστάζουν στο παρά πέντε να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εξαιτίας του θολού τοπίου για την επόμενη ημέρα οικονομίας και τραπεζών.

Το γεγονός ότι για κάποιες τράπεζες είναι δεδομένη η λήψη πρόσθετης κρατικής βοήθειας, και μάλιστα για μεγάλα ποσά, δυσκολεύει επίσης το εγχείρημα καθώς πρωτεύον κριτήριο για τους επενδυτές καθίσταται η όσο το δυνατόν χαμηλότερη αποτίμηση, εξέλιξη που πιέζει συγκριτικά το πού αποτιμούν οι επενδυτές και τις άλλες εκδόσεις.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες οι διοικήσεις των Eurobank και Εθνικής σταθμίζουν το κλίμα και εφόσον χρειαστεί, θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα όρια, μεταθέτοντας για μερικές ώρες ή και ημέρες το άνοιγμα βιβλίων προσφορών.

Ορόσημο αποτελούν οι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις, ενώ αν χρειαστεί θα μετατεθούν οι αποφάσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις πρώτες επαναληπτικές, οι οποίες θα διενεργηθούν πέντε ημέρες αργότερα.

Ο βασικός προγραμματισμός παραμένει σε ισχύ και προβλέπει ότι οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις τους ως το τέλος της εβδομάδας. Γι' αυτό τον λόγο εξάλλου ορίστηκαν οι γενικές συνελεύσεις μεταξύ 15 με 17 Νοεμβρίου.

Αν χρειαστεί, κάποια βιβλία ίσως μείνουν ανοικτά έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών να κλείσει το θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ενώ έλασσον θεωρείται το ζήτημα της διακυβέρνησης τραπεζών που ήγειρε το Eurogroup και αφορά κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις στο πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα το Κοινοβούλιο.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, Alpha και Εθνική είναι με το χέρι στη σκανδάλη, έτοιμες να προχωρήσουν στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό όποτε χρειαστεί. Με δεδομένο ότι η Εθνική έχει ορίσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 17 Νοεμβρίου, έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την ιδιωτική τοποθέτηση έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από σήμερα και για τη Eurobank, το βασικό πλάνο της οποίας προβλέπει να τρέξει το βιβλίο προσφορών μεταξύ 11 με 13 Νοεμβρίου. Το αν θα εφαρμοστεί ή θα χρειαστεί μια μικρή παράταση, θα αποφασιστεί σήμερα.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το ΔΣ της Eurobank για να εγκρίνει τη συμμετοή ομάδας βασιιών επενδύτων (cornerstone investors) κίνηση που θα αποτελέσει και την αφετηρία του βιβλίου προσφορών.
Η εφεδρεία για Εθνική και Alpha Bank

Τράπεζες όπως η Εθνική και η Alpha έχουν στην ατζέντα της πρόσκλησης θέμα έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos), το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες.

Αν δεν καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών από την ιδιωτική τοποθέτηση και την ενεργητική διαχείριση στοιχείων παθητικού, το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού θα τεθεί προς έγκριση στις γενικές συνελεύσεις και θα ζητηθεί να εξουσιοδοτηθούν τα Δ.Σ. των τραπεζών για τον χρόνο και τους όρους έκδοσης των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

 

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter