Τετ05082024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυβέρνηση: Απορρίπτουμε το μνημόνιο, θα προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις

varoufakis soimple 1

Απάντηση σε σχόλια -μεταξύ αυτών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Λαπαβίτσα- σχετικά με το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όταν στη συνέντευξη με τον Β.Σόιμπλε είπε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 67% του προγράμματος, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Παρασκευή. Όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων (φορολογικό, διαπλοκή, Δημόσιο), με τέτοιο τρόπο που να βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία, κι όχι ότι αποδέχεται το μνημόνιο.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κωστής Λαπαβίτσας εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ερωτηθείς τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο. Θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω».

H συγκεκριμένη αποστροφή του Γ.Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, όταν ερωτήθηκε σε τι διαφωνεί με το πρόγραμμα, είναι: «Θα μπορούσα να μιλώ για πάντα. Αλλά θα το πω εν συντομία: Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, θεωρούμε ότι είναι λάθος οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δοθεί έμφαση. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να απαλειφθούν όλες, θα έλεγα ότι το 60% - 70% εμπεριέχουν μέτρα που θα θέλαμε να πάρουμε κι εμείς. Το πρόβλημα είναι ότι λείπει ένας πολύ σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

»Για να το θέσω με τον τρόπο που το παρουσίασα στον κ. Σόιμπλε σήμερα, μέχρι στιγμής αν κάνετε μια αξιολόγηση των περιπτώσεων διαφθοράς από την λιγότερο έως την πιο σημαντική, το πρόγραμμα αναφέρεται στις χαμηλότερες κι όχι στις υψηλότερες.

»Επίσης, η βιωσιμότητα του χρέους, η δημοσιονομική σύγκλιση, οι μακροοικονομικές παράμετροι που περιγράφονται σε αυτό το πρόγραμμα αντανακλούν το αρχικό λάθος, να βάζουν τα δάνεια πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι το θέμα ότι δεν είμαστε δεσμευμένοι να έχουμε μια συμφωνία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους μας, απλώς ζητάμε μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομική μακροοικονομική φιλοσοφία του προγράμματος».
Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

απάντησε στα σχόλια για το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε: «Ο Γ.Βαρουφάκης εννοούσε πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν -όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός- με το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής -για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα-, τη διαπλοκή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα».

«Όχι, δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο. Συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αν γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό θα βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη λαϊκή εντολή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σκληρή μάχη της κυβέρνησης, που για πρώτη φορά διαπραγματεύεται και διαβουλεύεται με τους εταίρους», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν θέματα που για μας είναι κόκκινη γραμμή· δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω γιατί δεσμευόμαστε από τη λαϊκή εντολή».

Σημείωσε, δε, ότι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είναι επειδή έχει σκοπό να εφαρμόσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε έναντι του λαού.

«Έχουμε την αποφασιστικότητα και τη νηφαλιότητα να κάνουμε πράξη αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Δεν λέμε άλλα μέσα κι άλλα έξω, κι αυτό είναι ήδη ένα κέρδος για την πολιτική» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία να είναι στο πλευρό μας και η αντιπολίτευση να στηρίζει και να μην κάνει στείρα αντιπολίτευση».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, καθώς και η στρατηγική για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το κράτος.

Σχετικά με την αναβολή κατά μία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να είναι απολύτως έτοιμη και ο πρωθυπουργός, που βρισκόταν στο εξωτερικό, επιθυμούσε να έχει προσωπική επίβλεψη των προγραμματικών δηλώσεων.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter