Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρουσιάζονται οι δράσεις του «Πρωτοβουλία 1821-2021»

0image002

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας αποτελεί μία προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας μας. Η επέτειος αυτή επιβάλλει μια ολοκληρωμένη και συστηματική θεώρηση των εκδηλώσεων, με συνέργειες και συνεργασίες.

Η Εθνική Τράπεζα, λόγω της ιστορίας της, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους αλλά και με την ιδιότητα και την προσωπικότητα των ιδρυτών της (φιλέλληνες – φιλικοί) πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε Ιδρύματα του τόπου, με σεβασμό στο έργο και την προσφορά τους και σε ένα πνεύμα ισότιμης συνεργασίας.

Τα Ιδρύματα αυτά είναι : Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν.Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

Συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία 1821-2021» με αξίωμα το ότι η ιστορία αποτελεί έμπνευση για το μέλλον.

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα παράδειγμα συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας ένα παράδειγμα διαλόγου και ένα μήνυμα ενότητας.

Στο εσωτερικό, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνονται συνέδρια, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά - ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.

Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση, επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς, προγραμματίζουν διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.), σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία.

Θα δημιουργηθεί επίσης ένας ιστότοπος, όπου θα προβάλλονται οι δράσεις των Ιδρυμάτων και της Τράπεζας, καθώς και οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος αυτός θα είναι μέσο ανάδειξης αρχείων, συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων που αφορούν την Επανάσταση.

Ο συντονισμός και η προετοιμασία του όλου εγχειρήματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, γίνεται εδώ και 22 μήνες, από μια ομάδα εργασίας εκπροσώπων των φορέων, μέσω συντονιστικών επιτροπών, με τη συμμετοχή ενός σημαντικότατου αριθμού επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των ανωτέρω δράσεων θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση της 31ης Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter