Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνοκινεζική αμφικτιονία με οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον

zou xiaoli 00

Στις 11 Νοεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα σε αίθουσα του Ζαππείου το πρώτο ελληνοκινεζικό forum, που διοργανώνει η ελληνοκινεζική αμφικτιονία την οποία δημιούργησε ύστερα από συζητήσεις και διεργασίες ενός χρόνου ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος και προεδρεύει αυτής.

Πριν από λίγο ο Πρέσβης της Κίνας,, Zou Xiaoli, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως το σπουδαιότερο οικονομικό κατά κύριο λόγο γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, από της ανάπτυξης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Κίνας.

Όπως ανακοίνωσε, εκπρόσωποι από 4 επαρχίες της Κίνας και 14 πόλεις μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σαγκάη, θα λάβουν μέρος στο forum συνοδευόμενοι από επιχειρηματικές αποστολές, οι οποίες ενδιαφέρονται για να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χώρων.

Ο κ. Xiali επίσης αναφέρθηκε στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού εστιάζοντας στον ιδιαίτερο ρόλο της Csoco και του λιμανιού του Πειραιά ως κόμβου ιδιάζουσας σημασίας για το θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού.

Επίσης αποκάλυψε ότι υπάρχει ευρύ – ευρύτατο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών αλλά και σε επίπεδο πολιτισμού και μάθησης αφού υφίσταται ζέον ενδιαφέρον από Κινέζους φοιτητές να φοιτήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια είτε για μεταπτυχιακές εργασίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας και Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης κατέδειξε τη σημασία του forum για την περαιτέρω ανάπτυξη τω ελληνοκινεζικών σχέσεων αποκαλύπτοντας ότι αυτό θα συμβαίνει σε ετήσια βάση, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία διαρκούς επαφής φορέων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης στο forum θα λάβουν μέρος 160 δήμαρχοι οι οποίοι και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις δυνατότητες διμερών σχέσεων είτε στον πολιτισμό είτε σε άλλους τομείς του οικονομικού γίγνεσθαι.

O Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε κι αυτός στη σημασία της εν λόγω αμφικτιονίας τις προσπάθειες ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα μη παραλείποντας να αναφερθεί και στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού.

Τέλος,  ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Αθ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο πολιτιστικό κομμάτι της αμφικτιονίας σημειώνοντας τη σημασία της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Ελλάδας και Κίνας.

 

Γιάννης Λαζάρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter