Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ειδομένη: Πάνω από €1,2 εκατ. η ζημιά από την κατάληψη της γραμμής

eidomeni grammi

Στο ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία που υπέστησαν οι μεταφορείς από τον αποκλεισμό, που πραγματοποίησαν οι μετανάστες, στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην περιοχή της Ειδομένης. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε πριν από λίγη ώρα, έπειτα από την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 2.000 μεταναστών από το σημείο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ενώ έχουν ήδη διέλθει από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα τρεις εμπορικές αμαξοστοιχίες.

"Πρόκειται για μία αμαξοστοιχία με 15 βαγόνια που μεταφέρει ζάχαρη, μία με 17 βαγόνια που μεταφέρει χημικά και μία της COSCO με 38 άδεια βαγόνια, που κατευθύνεται στον Πειραιά, για να φορτώσει" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανέστης Σαχπελίδης, εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών.

Στο μεταξύ, ένα τρένο με τέσσερα βαγόνια αναμένεται στην Ειδομένη, προκειμένου να επιβιβαστούν σ' αυτό περίπου 300 μετανάστες, που δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη από την περιοχή. Το τρένο θα έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μετανάστες θα κατευθυνθούν με άλλο τρένο, το βράδυ, στην Αθήνα.

Νωρίτερα ένας τραυματίας μετανάστης διακομίστηκε, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη ενημέρωσε ότι ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι δέκα μετανάστες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα από την αστυνομία.

Καθ'οδόν προς Αθήνα 29 λεωφορεία με μετανάστες

Καθ΄οδόν προς την Αθήνα είναι αυτή την ώρα τα 29 λεωφορεία, στα οποία έχουν επιβιβαστεί γύρω στους 1.500 μετανάστες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Τα λεωφορεία άρχισαν να αναχωρούν ένα - ένα από τις 11:00 το πρωί από την Ειδομένη, μετά από την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή. Τα πρώτα λεωφορεία αναμένεται να φτάσουν αργά το απόγευμα στην Αθήνα, ενώ η άφιξη όλων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Οι μετανάστες πρόκειται να οδηγηθούν στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Επιβεβαιώνει τη διάνοιξη της γραμμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες για Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

"Όλα κύλησαν ομαλά δεν υπήρξε βία"

"Όλα κύλησαν ομαλά κατά την επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας, δεν υπήρξε βία. Ήταν οικογένειες, είναι μικρά παιδιά, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί να σεβόμαστε τους ανθρώπους", είπε η Παναγιώτα Σιαφάκα, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως εξήγησε, "οι άνθρωποι έφευγαν και μας χαιρετούσαν, καθώς είχαν προσδοκίες ότι θα περάσουν κάποια στιγμή τα σύνορα, όμως βλέποντας καθημερινά ότι αυτό δε θα άλλαζε και ότι τα σύνορα παρέμεναν κλειστά, το είχαν δεχθεί και έβλεπαν ότι δεν έχει νόημα πια και να μένουν στο camp".

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι μεταξύ των ανθρώπων που κατευθύνονται στην Αθήνα, υπάρχουν περιπτώσεις αιτημάτων για χορήγηση Ασύλου λόγω δίωξης ή φόβου δίωξης, για τις οποίες έχει ήδη γίνει αναφορά από την υπηρεσία, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία με την καινούρια υπηρεσία ασύλου δεν είναι πλέον τόσο χρονοβόρα, όσο παλαιότερα.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter