Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΝΕΝ: Μαζική η συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου

ntalakogiorgos 04

Σε απολογισμό της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της 12ης Νοέμβρη, προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. Στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΕΝΕΝ υπογραμμίζει τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης, Αντ. Νταλακογιώργος με δήλωση του στο «Πρώτο Θέμα» σημείωσε ότι «η σημερινή αγωνιστική και απεργιακή κινητοποίηση είναι απαρχή για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών κινητοποιήσεων που στο επίκεντρο των στοχεύσεων των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος θα είναι οι βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες ενισχύουν και διευρύνουν την επιχειρηματική ασυδοσία και ταυτόχρονα αποσαθρώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια σκληρή ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία θα αντιπαλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας, θα αντισταθούμε και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα»!!!
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

«Μεγαλειώδη επιτυχία σημείωσε η 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία που πραγματοποίησαν από κοινού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα την Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν μαζικές και εντυπωσιακές σε συμμετοχή, όγκο και παλμό.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση αλλά και οι συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις ήταν η πρώτη γενικευμένη σύγκρουση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων στην νεομνημονιακή καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση και αντιπαράθεσή τους στα παλιά και νέα μνημόνια ενώ διάχυτη ήταν η οργή ενάντια στην μετάλλαξη και την εξαπάτηση που επιφύλαξε στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των εκλογών εξπρές που πραγματοποίησε (σε συμφωνία με τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης και των ΗΠΑ) με σκοπό να αποσπάσει την ψήφο του λαού και ακολούθως να εφαρμόσει πιστά τις νεομνημονιακές πολιτικές που οδηγούν στην συντριβή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στην ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου της χώρας, σε νέα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των μνημονίων παλιών και νέων, η ανάγκη διαγραφής του χρέους, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ενώ εντονότατα εκφράστηκε η αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ζώνη του Ευρώ, το κουαρτέτο και τους τοκογλύφους δανειστές.
Στον Πειραιά
Στον Πειραιά η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού το λιμάνι νέκρωσε με την απεργία των Ναυτεργατών, των Λιμενεργατών, των Μεταλλεργατών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως είναι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτου, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη κ.λπ. Επίσης πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά που συνδιοργανώθηκε από 13 εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες.
Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, της ΠΟΥΕΝ Ζωή Πεντότη, ο Γ.Γ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος, το μέλος του Δ.Σ της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) Θανάσης Διαβολάκης και ο εκπρόσωπος του Συντονισμού κατά των Μνημονίων Δημήτρης Αργυροκαστρίτης. Το παρόν έδωσαν στην συγκέντρωση εκπρόσωποι της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία προς το ΝΑΤ στο οποίο οι εργαζόμενοι ήταν σε 10ήμερη απεργία και η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ όπου και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Ανάλογη πορεία έκαναν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ με δήλωση στο «Πρώτο Θέμα» σημείωσε ότι «η σημερινή αγωνιστική και απεργιακή κινητοποίηση είναι απαρχή για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών κινητοποιήσεων που στο επίκεντρο των στοχεύσεων των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος θα είναι οι βάρβαρες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες ενισχύουν και διευρύνουν την επιχειρηματική ασυδοσία και ταυτόχρονα αποσαθρώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για μια σκληρή ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία θα αντιπαλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας, θα αντισταθούμε και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα»!!!

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter