Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βιώσιμη συμφωνία ζητούν στελέχη του εφοδιαστικού κλάδου

efodiastikos klados 12

Την ανάγκη επίτευξης βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εκφράζουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων του εφοδιαστικού κλάδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπάμπης Σιαφλάς, Logistics & Commercial Director της Sarmed και μέλος του ΔΣ της ελληνικής εταιρείας Logistics, αναφέρει: "Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι μία συμφωνία, όποια και αν είναι αυτή και με όποιους όρους. Γνωρίζω ότι για τις επιχειρήσεις οι όροι μίας νέας συμφωνίας δεν θα είναι ό,τι καλύτερο. Συμφωνία, λοιπόν, τώρα και από το επόμενο λεπτό θα πρέπει να ανασχεδιάσουμε τα πλάνα μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, με βασικότερο σκοπό την επιβίωση των εταιρειών μας και των εργαζομένων μας".

H Sarmed AE είναι η πρώτη εταιρεία στον ελλαδικό χώρο που ξεκίνησε το καθεστώς των ιδιωτικών τελωνειακών και φορολογικών αποθηκών. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη ελληνική ιδιωτική εταιρεία από πλευράς ιδιόκτητων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά της, η Φάνη Δημοπούλου, διευθύντρια επιχειρησιακής ανάπτυξης της ΔΙ.Α.Σ. ΑΕ (ελληνικής εταιρείας παροχής αμιγώς υπηρεσιών logistics ως εξωτερικός πάροχος {3PL}, που δραστηριοποιείται από το 1992 στην Ελλάδα και την Κύπρο), δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ανήκουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις που μάχονται, για να διατηρήσουν το υψηλό ποιοτικό επίπεδο υπηρεσιών τους, αποτρέποντας τη μετακύλιση του εκάστοτε κόστους στους πελάτες μας. Προσπαθούμε να καινοτομούμε, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και, μέσω των συνάψεων νέων συνεργασιών, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα, την οποία εξυπηρετούμε και είμαστε κρίκος αυτής".

Η κ. Δημοπούλου υπογραμμίζει ότι παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα στην αγορά: "Υπάρχει πρόβλημα, λόγω των capital controls, να πραγματοποιηθούν οι εισαγωγές των εμπορευμάτων. Αυτό έχει προκληθεί, διότι οι εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποστείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό, για να αποστείλουν οι προμηθευτές τους προϊόντα. Παρελκόμενο αυτού είναι και η μειωμένη δραστηριότητα στους εκτελωνισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση, αφού οι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής και ξοδεύουν μόνο για τα απαραίτητα ανελαστικά αγαθά.

Αυτό έχει παγώσει όλη την αγορά, ήτοι προμηθευτές, logistics, εμπορικά καταστήματα, με επακόλουθο τη μειωμένη δραστηριότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και τη συναινετική επίσπευση των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αντικαταβολών, λόγω κλειστών τραπεζών και, έτσι, χάνονται τζίροι και αυξάνονται τα κόστη διαχείρισης", σημειώνει καταληκτικά.

Επίσης, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Logistics, Νίκος Ροδόπουλος, "με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία, οφείλουμε να στηρίξουμε την πατρίδα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται σκληρή δουλειά, σοβαρή προσπάθεια προς μία μόνο κατεύθυνση, την ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον κ. Ροδόπουλο, "η δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου είναι εξαιρετικά αναγκαία". "Η κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε είναι οι στιβαρές μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία υποδομών, με απώτερο στόχο μία αναπτυξιακή πολιτική. Η ανάγκη ενός σχεδίου, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς χρονοτριβές, βιώσιμου, ρεαλιστικού και εφαρμοστέου, είναι επιτακτική", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Η εθνική μας οικονομία έχει σοβαρούς πυλώνες στους οποίους μία τέτοια τεράστιου βεληνεκούς προσπάθεια μπορεί να στηριχθεί. Η εφοδιαστική αλυσίδα με 11% ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας και η νέα τεχνολογία (ως οριζόντια υποστήριξη) μπορούν να ανοικοδομήσουν άμεσα τη νέα Ελλάδα. Ο κόσμος της επιστήμης και της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι έτοιμος να βοηθήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο του ζητηθεί. Γιατί αυτό απαιτείται για μία νέα Ελλάδα", είπε ο κ. Ροδόπουλος.

Η ελληνική εταιρεία Logistics είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των Ελλήνων logisticians, επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών εμπορικών, βιομηχανικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας 3PL. Αριθμεί 500 μέλη και με βάση το Master Plan διαμορφώθηκε ο νόμος εφοδιαστικής αλυσίδας 4302/2014.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter