Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φόβοι για νέο χτύπημα του εγκέλαδου

seismografos 0045

Διχάζει τους σεισμολόγους το χθεσινό χτύπημα του εγκέλαδου μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σε υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ήταν άκρως καθησυχαστικός καθώς όπως δήλωσε τα ρήγματα στη συγκεκριμένη περιοχή δίνουν σεισμούς μέχρι 5,5 Ρίχτερ, ενώ εκτίμησε ότι ο σημερινός σεισμός κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα και ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να γίνει είναι έως και 4,7 Ρίχτερ.

Αντίθετα, επιφυλακτικός εμφανίστηκε στο Mega ο Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας πως η ομάδα ΒΑΝ έχει κάνει υπολογισμό πως η ευρύτερη περιοχή μπορεί να δώσει έναν ισχυρό σεισμό. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσελέντης είπε ότι ακόμη είναι ίσως νωρίς να πούμε πως ο σεισμός τα ξημερώματα ήταν ο κύριος, θα πρέπει είπε χαρακτηριστικά να περιμένουμε ακόμη ένα με δύο 24ωρα ώστε να είμαστε βέβαιοι.

Στο ίδιο κλίμα και ο Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος τόνισε ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχνε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου. Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ από τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή από τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου από τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή από φορητό δίκτυο σεισμογράφων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter