Σαβ05042024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής: «Σπάνιος ναι... Μόνος όχι»

Ozodis sklirinsi2
Ozodis sklirinsi3

Του Αντώνη Ψαριανού

«Σπάνιος ναι... Μόνος όχι» ονομάζεται η νέα έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 15 Μαΐου ως τις 19 Ιουλίου. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Λάμπρου, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Οζώδους Σκλήρυνσης με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκλήρυνσης (Ε.Ε.Ο.Σ.) και Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο συγγραφέας, Γιάννης Ξανθούλης στις 20:00, ενώ από τις 17:30 θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα ενημερωτική συζήτηση από επιστήμονες αναφορικά με την ασθένεια, από την οποία και έπασχε η Κατερίνα Λάμπρου. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται αναδρομική έκθεση της Κατερίνας ύστερα από τον χαμό της το 2009, καθώς το 2011 εγκαινιάστηκε η πρώτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Έργα της φιλοξενούνται εκτός από την Ελλάδα και στην Αγγλία, αλλά και στην Ισπανία.

Η Κατερίνα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της ήταν ιδιαίτερα ευρηματική και είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες εκτός από την ζωγραφική και για την διακοσμητική και την μουσική. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί τον ύστατο φόρο τιμής, όπου κάθε μητέρα (η κα Μαριάννα εν προκειμένω) μόνο περήφανη μπορεί να αισθάνεται για τις δημιουργίες, αλλά και τη μάχη της κόρη της για τη ζωή.

Για έναν γονιό που μαθαίνει από τη πρώτη στιγμή πως το παιδί του πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, της Οζώδους Σκλήρυνσης, το μόνο βέβαιο είναι πως αλλάζει η «ματιά» του για την ζωή. Οι δρόμοι είναι δύο: η αισιοδοξία, όπου ζωή εξακολουθεί να θεωρείται ως κάτι το ωραίο για τον άνθρωπο παρά τα προβλήματα που την ακολουθούν, και η απαισιοδοξία, όπου ο άνθρωπος παραδίδει τα όπλα στη μοίρα και δεν καταβάλει καμία προσπάθεια για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο.

Η κα Μαριάννα Λάμπρου αποφάσισε να διαλέξει τη πρώτη δίοδο, αυτή της αισιοδοξίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποφάσισε να δώσει τον δικό της αγώνα κατά της Οζώδους Σκλήρυνσης, τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εγχώριο με την εισήγηση και δημιουργία της Ε.Ε.Ο.Σ. και Π.Ε.Σ.ΠΑ., των οποίων αποτελεί πρόεδρος. 

Οι πολλαπλές δράσεις των δύο φορέων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς που έχει πραγματοποιήσει η κα Λάμπρου όλο αυτό το διάστημα και δίχως αμφιβολία δίνει το πρώτο παράδειγμα προς κάθε γονιό που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με το παιδί ή κάποιο άλλο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο.

«Η Κατερίνα ζωγράφιζε παντού» σημείωσε η κα Μαριάννα και συνέχισε «όπου κι αν πηγαίναμε ζωγράφιζε ακόμα και στις χαρτοπετσέτες. Ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχα και φρόντιζε συνεχώς να δημιουργεί. Η πρώτη μεγάλη διάκριση για τις δημιουργίες της ήρθε όταν ήταν 13 χρονών, όπου βραβεύτηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς από την Μελίνα Μερκούρη, κάτι που ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό για όλους μας».

Ενώ συμπλήρωσε: «η προσπάθεια που καταβάλουμε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε από τον κόσμο» και κατέληξε «είμαι ευγνώμων για την στήριξη που έχω λάβει ως τώρα και κυρίως από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο και ευχαριστώ απ' τα βάθη της καρδιάς μου για την πραγματοποίηση της έκθεσης».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter