Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρωτοποριακά εργαστήρια για νέους/νέες ηλικίας από 10 έως 14 ετών στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου

uteck lab 00

• Μήπως λέξεις όπως: Λομογραφία , time lapse, 3D printing, ή Robotics σας φαίνονται δυσνόητες πλην όμως ενδιαφέρουσες;
• Μήπως η ιδέα να συμμετάσχετε σε εργαστήρια ρομποτικής, οπτικοακουστικών και 3D printing και μάλιστα χωρίς κόστος φαντάζουν άπιαστο όνειρο;
• Είστε νέοι/νέες από 10 έως 14 ετών και θέλετε να ζήσετε μια εμπειρία «εξερεύνησης» στον κόσμο των νέων τεχνολογιών αλλά δεν ξέρετε πώς; Αν απαντήσατε ναι και στα 3 ερωτήματα, τότε τo Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου σας περιμένει σε μια σειρά από πρωτοποριακά εργαστήρια που ανάμεσα στα άλλα προσεγγίζουν τους τομείς των οπτικοακουστικών, της ρομποτικής και του 3D Printing.

Για πρώτη φορά προσφέρονται στο UTech Lab 2 νέα εργαστήρια φωτογραφίας. Μέσα από τα δύο αυτά πρωτότυπα εργαστήρια, «Το Παιχνίδι με την εικόνα – Νέες συνδυαστικές τεχνικές» και «Lomography! Έκφραση μέσα από φωτογραφίες», θα γνωρίσετε τις νεότερες τεχνολογίες και τεχνικές στον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο και θα έρθετε σε επαφή με τον κόσμο της αναλογικής φωτογραφίας.
Και βέβαια συνεχίζονται τα εργαστήρια του UTech Lab με θέματα όπως τρισδιάστατη εκτύπωση, animation, δημιουργία κόμικ, ήχο, ρομποτική και δημιουργία website με το WordPress, όμως αυτή την φορά τα εργαστήρια απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικίες από 10 έως 14 ετών.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας στο τηλέφωνο 210 9469 694. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά η εγγραφή απαραίτητη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα του UTech Lab (eugenweb3.eugenfound.edu.gr/utech).

Και όπως πάντα σας θυμίζουμε ότι ο χώρος μας είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν λογισμικό προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης, κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Σε όλα τα επίπεδα του UTech Lab είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/στριών αναπηρικού αμαξιδίου.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177 143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων Μαΐου

Εργαστήριο Ημέρα Ώρα
Ρομποτική «Επιστροφή στη Σελήνη» 2, 16, 23/5 09.45-14.15
9/5 10.00-13.00
Δημιουργία κόμικς 7/5 17.00-18.30
Παιχνίδι με την εικόνα – Νέες συνδυαστικές τεχνικές 14/5 (μέρος Α') 17.00-19.00
21/5 (μέρος Β') 17.00-19.00
Animation 8, 14/5 17.00-18.30
Ταξίδι στον ήχο 9, 23/5 10.30-12.30
Τρισδιάστατη εκτύπωση 15, 22/5 17.00-18.30
Δημιουργία website με το WordPress 21/5 17.00-19.00
Lomography! Έκφραση μέσα από φωτογραφίες 28/5 17.00-19.00

Περιγραφή Εργαστηρίων

Ρομποτική «Επιστροφή στη Σελήνη»

1ο μέρος: Ο κύκλος του μηχανικού - Engineering Design Process (EDP)

Aντιμετωπίζοντας μια πρόκληση που αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός οχήματος «ρομπότ», οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ένας μηχανικός, προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

2ο μέρος: Πλοήγηση - Αποφυγή εμποδίων

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες επιλύουν προβλήματα πλοήγησης του οχήματος στον χώρο και της αποφυγής τυχόν εμποδίων, μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε κανονικό ρομπότ.

Δημιουργία κόμικς

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έρχονται σε επαφή με τους φανταστικούς ήρωες των κόμικς, μέσα από μία ιστορική αναδρομή. Μαθαίνουν από πού προήλθε το κόμικ, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και πώς το πέρασμα των χρόνων συνέβαλε στην εξέλιξή του. Ακόμη, μαθαίνουν τους τρόπους και την διαδικασία με την οποία μπορεί εύκολα κάποιος να δημιουργήσει ένα κόμικ, και στην συνέχεια δημιουργούν οι ίδιοι ένα μικρό σενάριο και του «δίνουν ζωή» μέσα από το μολύβι ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Παιχνίδι με την εικόνα – Νέες συνδυαστικές τεχνικές

Στο εργαστήριο αυτό, που περιλαμβάνει δυο ενότητες δίωρης διάρκειας σε διαφορετικές ημέρες, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για όλες τις νεότερες τεχνολογίες και τεχνικές που σχετίζονται με την φωτογραφία και το βίντεο και πώς αυτές συνδυάζονται. Κατά την πρώτη ενότητα οι συμμετέχοντες, μαθαίνουν πώς να δημιουργούν τρισδιάστατες φωτογραφίες (3D), την τεχνική για τις πανοραμικές φωτογραφίες (panorama) και την τεχνική εικόνας υψηλής δυναμικής περιοχής (ΗDR). Γνωρίζουν τι είναι το βίντεο με την χρήση της τεχνικής φωτογραφίας χρονοκαθυστέρησης (time lapse) και τους δίνονται παραδείγματα από αυτό. Κατά την δεύτερη ενότητα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν τις δικές τους λήψεις και δημιουργούν το δικό τους υλικό!

Animation
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινούμενου σχεδίου. Μαθαίνουν τις βασικές τεχνικές του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν την κάθε μία από αυτές. Στη συνέχεια γνωρίζουν αναλυτικότερα μία από τις τεχνικές, το pixilation, και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία animation.

Ταξίδι στον ήχο
Με απλά βήματα και χωρίς κάποια προεργασία, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλες τις απαραίτητες τεχνικές για την παραγωγή ήχου σε πλήρως εξοπλισμένο studio ηχοληψίας. Μοναδική προϋπόθεση η ενεργοποίηση της φαντασίας τους!

Tρισδιάστατη εκτύπωση
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στην έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μαθαίνουν τι σημαίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πώς μπορούν να εμπνευστούν από αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία. Στη συνέχεια μαθαίνουν να σχεδιάζουν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και να το εκτυπώνουν.

Δημιουργία website με το WordPress
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στον χώρο της δημιουργίας και διαχείρισης website. Μαθαίνουν το περιβάλλον WordPress, και υλοποιούν ένα website με κείμενα, εικόνες και βίντεο. Μετά τη λήξη του εργαστηρίου, όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους website και να επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να επιλύσουν τυχόν απορίες τους.

Lomography! Έκφραση μέσα από φωτογραφίες
Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την αναλογική φωτογραφία με την χρήση φθηνών πλαστικών φωτογραφικών μηχανών και μαθαίνουν ότι οι φωτογραφίες-εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας! Στην διάρκεια του εργαστηρίου ανακαλύπτουν τι είναι η Λομογραφία (Lomography), τα είδη των μηχανών και φιλμ και πώς να προσεγγίζουν δημιουργικά την φωτογραφική τέχνη. Σε κάθε συμμετέχοντα δίνεται μηχανή και φιλμ, πραγματοποιούνται λήψεις και παρουσιάζονται έξυπνα τρικ! Μετά το τέλος του εργαστηρίου, θα εμφανιστούν και θα σκαναριστούν όλα τα φιλμ και θα δοθεί ένα CD με το υλικό στον κάθε συμμετέχοντα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter