Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποχαιρετώντας τον Ευάγγελο Μπακούρο

bakouros-ev

Στις 14 Νοεμβρίου 2014 απεβίωσε, σε ηλικία 69 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο ο Ευάγγελος Μπακούρος, Διευθύνων Σύμβουλος της PCDC S.A.Piraeus Consolidation & Distribution Center S.A. και Γενικός Διευθυντής της DIAKINISIS PORT.

Ο Ευάγγελος Μπακούρος, γεννήθηκε το 1945 στην Τήνο και ήταν απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά στο οποίο σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ επί 45 και πλέον έτη συμμετείχε ενεργά από διάφορες θέσεις στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας.

Στην διάρκεια αυτής της πολυκύμαντης πορείας του υπηρετήσει σε μεγάλες Ελληνικές και Πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως το Αλουμίνιο της Ελλάδος ( PECHINEY ), τα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, την Barilla, την Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, κ.α.

Στα πρόσφατα τελευταία έτη είχε την ευθύνη της συνεργασίας του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ με την COSCO στους τομείς παροχής υπηρεσιών Λιμενικής υποστήριξης και λειτουργίας Κέντρου Διαχείρισης & Διανομής Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Η πολυετείς παρουσία του Ευάγγελου Μπακούρου σε υψηλόβαθμες θέσεις στην διοικητική αλυσίδα μεγάλων βιομηχανιών, αλλά και πολυεθνικών εταιριών που εδρεύουν στην Ελλάδα, είχε μετουσιωθεί πλέον σε μια τεράστια διοικητική εμπειρία που του παρείχε την δυνατότητα να σχεδιάζει και να διοικεί χωρίς να χάνει την επαφή του με αυτό που ονομάζουμε πιάτσα.

Στον Ευάγγελο Μπακούρο δεν χαρίστηκε ποτέ τίποτε. Όλα έπρεπε να τα κερδίσει με σκληρή δουλειά και με σπαθί του.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ ο αποστεωμένος manager που διοικούσε μέσα από μια γυάλα. Αντίθετα ήταν πέρα για πέρα ανθρώπινος, ευθύς, ξεκάθαρος, διορατικός και μαχητής της ζωής. Πίστευε ακλόνητα σε αυτό που έκανε και παρέμενε πιστός και σταθερός σε ότι αποφάσιζε παρά τις όποιες αντιξοότητες συναντούσε. Το ίδιο έπραξε και όταν ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο.

Δεν το έβαλε ούτε για μια στιγμή κάτω. Δεν παραδόθηκε. Έδωσε μια σκληρή, αλλά άνιση μάχη και νικήθηκε, αλλά κανείς δεν θα θυμάται αυτό. Αυτό που θα θυμούνται όλοι από τον Ευάγγελο Μπακούρο είναι η αποφασιστικότητα του να μην καταθέσει τα όπλα και να πολεμήσει μέχρι το τέλος.

Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που όχι μόνο υπηρέτησαν με ευθύνη, διότι έτσι επέβαλλαν οι συνθήκες, το όραμα της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά το πίστεψε βαθιά και για αυτό πάντα έκανε κάτι παραπάνω από ότι απαιτούσαν οι όποιες συμβάσεις.

Στην διαδρομή αυτή ήταν μοιραίο να αποκτήσει εχθρούς και φίλους. Δεν απέφυγε κανέναν από αυτούς, διότι στην πραγματικότητα δεν απέφυγε τις προκλήσεις που εκ των πραγμάτων έφερνε μαζί της μια νέα πραγματικότητα για την εθνική οικονομία όπως αυτή της COSCO που δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κανείς δεν ήξερε το πως θα εξελίσσονταν.

Η απουσία του σε αυτή την κομβική χρονική στιγμή για το μέλλον των επενδύσεων του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα θα είναι συν το χρόνο εμφανής, μιας και η πολυετείς εμπειρία του, του παρείχε την πολυτέλεια να έχει ολοκληρωμένη εικόνα και γνώμη για τις εξελίξεις.

Αναμφισβήτητα το έργο που αφήνει πίσω του ο Ευάγγελος Μπακούρος είναι τεράστιο και σημαντικό.

Η σημαντικότερη όμως παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι μια νέα γενιά άξιων στελεχών στον τομέα της διοίκησης που θήτευσαν πλάι του και έμαθαν την δουλειά στο καλύτερο σχολείο που υπάρχει, το πεζοδρόμιο.

Το Μνημόσυνο του Ευάγγελου Μπακούρου θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Πέτρου στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 11.00 π.μ.

Το TheSeaNation εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στους οικείους του, την σύζυγό του Ιωάννα και στα παιδιά του Λουκά και Μαρία, καθώς επίσης και σε όλους τους στενούς συνεργάτες του στην COSCO, στην PCT, στην Diakinisis Port, στην ΕΛΓΕΚΑ και στο Container Terminal του Πειραιά.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter