Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βράβευση του πληρώματος για τη διάσωση παράνομων μεταναστών του Φ/Γ πλοίου "BARIS" από τον Μ. Βαρβιτσιώτη

varvitsiotis-m-34

Τιμητικό έπαινο στο πλήρωμα του πλωτού περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Σάμου, για τη συνεισφορά του στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα το 2014, καθώς και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιτυχή επιχείρηση διάσωσης των 594 παράνομων μεταναστών του Φ/Γ πλοίου "BARIS νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης, απένειμε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, βράβευσε, επίσης, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο ΠΝ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχο ΠΑ Γεώργιο Παρασχόπουλο, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα , Κατερίνα Κεχαγιόγλου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή της Anangel Maritime Services, Ιωάννη Πλατσιδάκη για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάσωση των 594 παράνομων μεταναστών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Τιμητικό έπαινο από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παρέλαβαν ακόμη, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ο Κυβερνήτης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 060 και ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Στη λιτή τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Ζωίδης και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του απένειμε τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερη η σημερινή μέρα και για το Λιμενικό Σώμα και για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σήμερα, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού του Αγίου Νικολάου, που δεν είναι μόνο προστάτης των ναυτικών αλλά είναι ο Άγιος που σώζει τους εν θαλάσση κινδυνεύοντες, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση και να βραβεύσουμε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και το Εμπορικό Ναυτικό, που συμμετέχουν διαρκώς στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, που γίνονται στις θάλασσες μας.

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την πίεση που νιώθουμε, ιδιαίτερα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, έχει γίνει καθημερινό το φαινόμενο της διάσωσης ανθρώπων που ενδεχομένως για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν το θαλάσσιο πεδίο και που για πρώτη φορά βλέπουν τη θάλασσα.

Τα στοιχεία, δε, είναι συντριπτικά. Το 2012 είχαμε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 644 διασωθέντες. Το 2013, 110 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 2.511 διασωθέντες και το 2014 -μέχρι σήμερα- 366 περιστατικά και 10.457 διασωθέντες. Είναι σημαντικό και αποτελεί τίτλο τιμής για τη χώρα, για το Λιμενικό Σώμα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Εμπορική Ναυτιλία, το γεγονός ότι από όλα αυτά τα περιστατικά, οι απώλειες ζωών -όσο τραγικές και αν είναι- σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάνε σε ποσοστό του 1% .

Σήμερα, βραβεύουμε και το πλήρωμα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στη Σάμο, το Π.Λ.Σ/ 604, το οποίο έχει διαχειριστεί 39 περιστατικά, μέσα στην χρονιά που πέρασε , διασώζοντας 1.322 ανθρώπους.

Πιστεύω ότι αξίζει τα στελέχη του, να φοράνε πλέον ως τίτλο τιμής, την διαμνημόνευση που σήμερα θα τους επιδοθεί. Όμως αυτό το θέμα που σήμερα θέλουμε να αναδείξουμε, την προσπάθεια, δηλαδή, των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό τον καθημερινό αγώνα, έρχεται σε συνδυασμό με μία άλλη ευρωπαϊκή απαίτηση. Ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, δεν μπορεί εμείς που έχουμε ταχθεί να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, να συνεχίζουμε αυτό το έργο μόνοι μας. Μέχρι σήμερα έχουμε τη συνδρομή στελεχών, πλωτών, εναερίων και επίγειων μέσων του FRONTEX. Αυτή τη συνδρομή θα θέλαμε να δούμε να αυξάνεται τις χρονιές που έρχονται γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούν και τα άλλα Κράτη - Μέλη, να αντιληφθούν και τα στελέχη των άλλων Λιμενικών Σωμάτων της Ε.Ε. τις προκλήσεις που σήμερα εμείς βιώνουμε στο Αιγαίο.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα θέματα των προσφύγων και τα θέματα της μετανάστευσης όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την οποία έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία για την αντιμετώπιση πολύ δύσκολων περιστατικών.

Τέλος, μέσα από τη σημερινή βράβευση θέλουμε να τονίσουμε αλλά και να επιβραβεύσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια, τόσο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, όσο και των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα του πληρώματος της φρεγάτας "ΥΔΡΑ", που συμμετείχαν στην έρευνα και τη διάσωση των 595 επιβαινόντων στο πλοίο BARIS πριν από δυο εβδομάδες νότια της Κρήτης.

Θέλουμε να βραβεύσουμε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν σε μία πολύ δύσκολη επιχείρηση. Μάλιστα μέσα από αυτή την επιχείρηση καταφέρανε να σώσουνε και μία ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία σήμερα έχει φέρει στη ζωή ένα υγιέστατο παιδάκι.

Θέλουμε να τιμήσουμε τα στελέχη μας, του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τις μονάδες Υποβρυχίων Αποστολών, της Διοίκησης Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, το πλήρωμα και τον Κυβερνήτη του ΠΑΘ 60, τη Διοίκηση των ΚΕΑ του Ηρακλείου και βέβαια την εταιρεία ANAGEL MARITIME, για τη συνδρομή τους σε αυτή την πολύ επιτυχημένη αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολη επιχείρηση διάσωσης.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε τελετές για τις τελετές. Είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε το έργο των στελεχών όταν αυτό γίνεται σημείο αναφοράς για το Διεθνή Τύπο, όταν αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία της χώρας και τη μεγάλη προσφορά την οποία σήμερα παρέχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των συνόρων μας. Βασικό σημείο αναφοράς και εγγύησης, άλλωστε, στην Ελλάδα και στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί το ένα από τα βασικά δόγματα που υπηρετούμε: Καμία ανθρώπινη ζωή χαμένη στη θάλασσα, όσο δύσκολο αν είναι αυτό. Συγχρόνως, όμως, οφείλουμε μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να δείχνουμε και στην κοινή γνώμη, τη διεθνή κοινή γνώμη πάνω απ' όλα, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της χώρας μας στην αντιμετώπιση ενός τόσου μεγάλου και πολυσχιδούς φαινομένου. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να καλωσορίσω όλους τους επίσημους προσκεκλημένους μας.

Θέλω να δηλώσω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα βρίσκεται δίπλα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία δίνουνε καθημερινά αυτή τη δύσκολη μάχη, με όποιο τρόπο μπορούμε μέσα σε αυτή την στενή οικονομικά περίοδο για τον τόπο. Ένα θέλω να ξέρετε, ότι μας κάνετε περήφανους και οφείλουμε τη μέγιστη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό σας. Σας ευχαριστούμε πολύ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter