Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επιστολή του ΕΣΠ στον Ν. Δένδια

ESP

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή δημοσιεύματα για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Δένδια την ακόλουθη επιστολή:

«Με την ευκαιρία ανάληψης των νέων σας καθηκόντων και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί μεγάλος αριθμός πειραϊκών επιχειρήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βιώσιμο, εάν υπήρχε η δυνατότητα ελάφρυνσης από τα συσσωρευμένα χρέη, ιδιαίτερα της τελευταίας 5ετίας. Μια δυνατότητα η οποία φαίνεται ως μονόδρομος, εάν επιθυμούμε τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις, έστω και με επιμήκυνση δόσεων, να καταστούν συνεπείς προς τις τράπεζες και κατ΄ επέκταση προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα στην εθνική μας οικονομία από το προγενέστερο «κούρεμα» και την διεκδίκηση περαιτέρω ελάφρυνσης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δίκαιο να υπάρξει αντίστοιχα ρύθμιση και για τις επιχειρήσεις, για να καταστεί δυνατή η «αιμοδότηση» των δημόσιων ταμείων, η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια αξιολόγησης, αλλά εκτιμούμε ότι είναι και για το τραπεζικό σύστημα ωφελιμότερο να διαγράψει ποσά προσαυξήσεων και ανατοκισμών, εάν πρόκειται να εισπράξει τα βασικά κεφάλαια δανεισμού με ένα λογικό και χαμηλό επιτόκιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.

Κύριε Υπουργέ,

Εκτιμούμε ότι θα εξετάσετε σοβαρά την πρότασή μας, δεδομένου ότι τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι ένα θέμα, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κι άλλο «κρυμμένο κάτω από το χαλί».

Πρέπει να υποστηριχθεί άμεσα η υπάρχουσα επιχειρηματικότητα, διότι η αναμονή νέων επιχειρηματικών σχημάτων θα αργήσει πολύ...».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter