Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τη Συμφωνία για το Brexit υπέγραψαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

0Brexit

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το Brexit την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η σχετική ψηφοφορία στην Ευρωβουλή θα παραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
"Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit θα τερματιστεί στα τέλη της χρονιάς και δεν θα παραταθεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει μια παράταση, που μπορεί βάσει νομοθεσίας να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια παραπάνω από τα τέλη του 2020 αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί από τη Βρετανία και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν τις αρχές Ιουλίου.
«Μπορούμε να υποθέσουμε σε αυτή τη φάση ότι η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η όποια χρονική παράταση --που στόχο θα έχει να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τα πάντα, από το εμπόριο έως την ασφάλεια-- θα σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές στα ταμεία της ΕΕ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η όποια συμφωνία για την παράταση της μεταβατικής περιόδου «προϋποθέτει μια συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική συμμετοχή και συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter