Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

35 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας αυτοκινητοδρόμου στη Γένοβα

0γεφυρακατάρρευση

Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, καταγγέλλοντας μια «απαράδεκτη καταστροφή».
«Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. Δυστυχώς, υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες» δήλωσε ο Σαλβίνι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Κατάνια, στη Σικελία.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεσμεύεται ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτη 2018».
«Από αυτήν τη γέφυρα έχω περάσει εκατοντάδες φορές, θα κάνω τα πάντα για να έχουμε στα χέρια μας τα ονόματα των υπεύθυνων. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία» υπογράμμισε ο Σαλβίνι.
Περίπου 80 μέτρα της οδογέφυρας Μοράντι κατέρρευσαν από ύψος περίπου 50 μέτρων σ' έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηρογραμμές και κτίρια. Η κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια καταρρακτώδους βροχόπτωσης, ανακοινώθηκε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της Γένοβας είπε ότι υπάρχουν «δεκάδες νεκροί», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos. Σε άλλα μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για «δεκάδες θύματα», χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί νεκρούς ή τραυματίες. Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές πηγές, 20 αυτοκίνητα έπεσαν από τη γέφυρα στο κενό.
«Παρακολουθώ με τεράστια ανησυχία αυτό που συνέβη στη Γένοβα και που φαίνεται πως είναι μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό, ευχαριστώ τους 200 πυροσβέστες που εργάζονται για να σώσουν ζωές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν δεκάδες διασώστες να δραστηριοποιούνται γύρω από συντρίμμια φορτηγών και αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που έπεσαν στο κενό από ύψος 50 μέτρων. Στο σημείο έχουν καταφθάσει και ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου -- βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.
Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκανιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.
Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης, την οποία περιέγραψε σαν «σκηνή από την Αποκάλυψη».
Από το γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Γένοβα και θα παραμείνει εκεί αύριο. Η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα δήλωσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να παράσχει ανθρώπους και οχήματα για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.
"Αδύνατον να προβλεφθεί" το δυστύχημα, δηλώνει διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου ASPI
Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια, δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της ASPI, της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.
Η ASPI είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia που ελέγχεται από την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπένετον. Η ASPI έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που κατέρρευσε.
"Η κατάρρευση ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο και απ' όσο προβλέπει ο νόμος", είπε ο Στέφανο Μαριλιάνι, ο διευθυντής της ASPI για την περιοχή της Γένοβας. "Δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούμε επικίνδυνη τη γέφυρα", πρόσθεσε.
Βαθιά οδύνη για την τραγωδία στη Γένοβα εκφράζει το ελληνικό υπ. Εξωτερικών
Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ:
"Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό" αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.
Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό @ItalyinGreece
- Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 14 Αυγούστου 2018
Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν
«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την κατάρρευση μιας οδογέφυρας στη Γένοβα που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων.
«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα ιταλικά.
I nostri pensieri vanno alle vittime, ai loro familiari e a tutto il popolo italiano. La Francia ? vicina all’Italia in questa tragedia e rimane pronta ad apportare tutto il sostegno necessario. #Genova #G?neshttps://t.co/A7YAfnK3AY
- Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 14 Αυγούστου 2018
Συλλυπητήρια Γιούνκερ για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα
«Είμαι βαθιά λυπημένος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα σήμερα, που έχει στοιχίσει πολλές ζωές» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ εκφράζει τη βαθύτατη συμπόνια και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και στον ιταλικό λαό.
«Οι καλύτερες ευχές μου για δύναμη και θάρρος πηγαίνουν σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης» επισημαίνει ο πρόεδρος της
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter