Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προσοχή στο Brexit λένε οι αναλυτές

vretania 7756

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες συνιστούν στους πελάτες τους να δώσουν περισσότερη σημασία στη επερχόμενη πολιτική διαμάχη για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως το αποτέλεσμά της θα είναι αμφίρροπο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η UBS, η Citigroup και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των τραπεζών που συστήνουν στους πελάτες τους να προσέξουν περισσότερο το debate για το επωνομαζόμενο Brexit, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως φθίνει η στήριξη προς την παραμονή στην ΕΕ, ακόμα και πριν οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, που ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργηθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Τον περασμένο μήνα η Citigroup αύξησε τις πιθανότητες οι ψηφοφόροι να επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ στο 30%, η Nomura στο 25%, ενώ η Societe Generale διατηρεί τις πιθανότητες στο 45%. Η Morgan Stanley προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως η πιθανότητα του Brexit δεν έχει «προεξοφληθεί επαρκώς» από τις βρετανικές αγορές.

«Θα υπάρξει κάποια στιγμή από τώρα μέχρι το δημοψήφισμα που οι αγορές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στους κινδύνους του Brexit», ανέφερε σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα ο οικονομολόγος της Citigroup, Michael Saunders. «Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα απειλούσε την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Βρετανίας».

Σημειώνεται πως η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη απειλεί να «φουντώσει» τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα, ενώ υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με την στάση του Εργατικού Κόμματος από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η UBS σημειώνει πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδεχομένως να ωθήσει τους traders των gilts να προεξοφλήσουν την όποια προοπτική αύξησης των βρετανικών επιτοκίων πριν το δημοψήφισμα.

Καθώς θα εντείνεται η διαμάχη για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα εμπορικά ακίνητα ενδέχεται να πληγούν, δεδομένου ότι αυτές πιθανότατα έχουν να χάσουν τα περισσότερα αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το Brexit, σύμφωνα με την UBS.

Η Societe Generale από την πλευρά της χαρακτηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως ένα από τα μεγάλα εξωτερικά ρίσκα.

Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο την αδασμολόγητη πρόσβαση της Βρετανίας σε 500 εκατ. πελάτες –η ΕΕ πέρυσι αγόρασε σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών- αλλά και την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διαμορφώνει τους κανόνες που αφορούν όλη την Ευρώπη. Αυτοί που θέλουν να κόψουν τους δεσμούς υποστηρίζουν πως μπορούν να υπάρξουν νέες εμπορικές συμφωνίες και πως η ΕΕ «πνίγει» τις επιχειρήσεις στη γραφειοκρατία, «ξεζουμίζει» τα λεφτά των φορολογούμενων και καθιστά τη Βρετανία ευάλωτη στην εισροή ξένων εργατών.

Η διχογνωμία γίνεται όλο και πιο εμφανής στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν όλο και μικρότερη διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι», και ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές όπως έγινε και με το δημοψήφισμα της Σκοτίας το 2014. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov την περασμένη εβδομάδα, το 40% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 38% υπέρ της παραμονής, δίνοντας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν χρόνο προβάδισμα στο «στρατόπεδο» του Brexit.

Πηγή: www.euro2day.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter