Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βρετανία και Γαλλία «ανακαλύπτουν» την παράνομη μετανάστευση

navagio metanastes 43

Δύο «γιουρούσια» για την κατάληψη πλοίου, άπειρες απόπειρες επιβίβασης επί φορτηγών οχημάτων και δύο «μαζικές επιθέσεις» για διέλευση του Γιουροτούνελ έχει μέχρις ώρας καταγράψει το λιμάνι του Καλά στη Γαλλία. Η «υπερ-συγκέντρωση» παράνομων – οικονομικών μεταναστών, που ευελπιστούν να περάσουν στη Βρετανία, στην περιοχή έχει φέρει τις τοπικές αρχές στα όριά τους καθώς τις προηγούμενες ημέρες απαιτήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τις μαζικές επιχειρήσεις των παράνομων μεταναστών.

Από την άλλη πλευρά η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον ενός ασυνήθιστου «φαινομένου» εξ αιτίας του οποίου «ρατσιστικές» και άλλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην έλευση των μεταναστών. Το πρόβλημα με τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία από το γαλλικό λιμάνι του Καλαί είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και που πρέπει να αντιμετωπισθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ένωσης, δήλωσαν πρόσφατα οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Σε κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα The Sunday Telegraph και στη γαλλική Journal du Dimanche, οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως η λύση του προβλήματος αυτού αποτελεί "απόλυτη προτεραιότητα" για το Παρίσι και το Λονδίνο και συνιστά "συνολική μεταναστευτική κρίση". Όπως επισημαίνουν "η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις δύο χώρες μας... Γι' αυτό πιέζουμε άλλα κράτη μέλη --και το σύνολο της ΕΕ-- να απαντήσουν σ' αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του". «Οι δρόμοι μας δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι", υπογραμμίζουν οι Μέι και Καζνέβ. Οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της ένωσης, για να φθάσουν μέχρι το Καλαί και τελικά στο Φόλκστοουν της κομητείας του Κεντ.
Στο μεταξύ το θέμα της διαρκούς έλευσης μεταναστών στα νησιωτικά συγκροτήματα του ανατολικού Αιγαίου έχει οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες στα «όριά τους» καθώς διαπιστώνεται αφ ενός αδυναμία να προσφέρουν βοήθεια αλλά και αδυναμία προσφοράς από την πλευρά της πολιτείας των στοιχειωδών για την επιβίωσή τους αλλά και την υγειονομική τους παρακολούθηση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter