Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πολλοί μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους "εξαφανίζονται" γιατί ο θάνατός τους δεν καταγράφεται σε αρχεία

navagio metanastes 554

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες, που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνος πίσω τους, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από ολλανδικό πανεπιστήμιο. Οι αρχές των χωρών της νότιας Ευρώπης βρήκαν τα πτώματα μόλις 3.188 επίδοξων μεταναστών, κατά το διάστημα 1990-2013, ενώ περίπου 1.800 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ήδη πνιγεί στη Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι επίδοξων μεταναστών έχουν αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το 1990 ως το 2000 και παραμένουν έκτοτε σε υψηλά επίπεδα.

Ανεπίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους έπειτα από την Αραβική Άνοιξη του 2011 φαίνεται ότι έχουν προκύψει από την έκταση που έδωσαν στο φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης, εκτιμά ένας εκ των συγγραφέων, ο Τόμας Σπίζκερμπερ.

Μόλις το 40% των πτωμάτων μεταναστών που έχουν βρεθεί από το 1990 έχουν αναγνωριστεί και τα πτώματα που αναγνωρίζονται σπανιότερα είναι εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Free University του Άμστερνταμ, είναι η πρώτη στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τους καταγεγραμμένους θανάτους σε χώρες της νότιας Ευρώπης προκειμένου να διακριβώσουν πόσοι μετανάστες καταγράφηκε ότι έχασαν τη ζωή τους καθ΄οδόν.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter