Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νικαράγουα: Διαμαρτυρίες για τη λίμνη «Κατσιμπόλκα»

Nicaragua canal proposals 2013

Με διαμαρτυρίες ακτιβιστών διαδηλωτών που απαίτησαν να σταματήσει το έργο της διάνοιξης διώρυγας στη Νικαράγουα συνοδεύτηκε η ελαφρώς καθυστερημένη χρονικά πανηγυρική έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία της.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το ενδεχόμενο να υποστεί περιβαλλοντική βλάβη η λίμνη «Κατσιμπόλκα» δια της οποία θα διέρχεται το βασικό κανάλι της διώρυγας συνολικού μήκους 278 χιλιομέτρων. Η προστασία της λίμνης αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», καθησύχασε τους πολίτες της Νικαράγουας ο Ουάνγκ Τζινγκ, επικεφαλής του ομίλου HKND, που έχει αναλάβει την κατασκευή της διώρυγας, καθώς και το δικαίωμα της λειτουργίας του καναλιού για εκατό χρόνια. Το μεγαλεπήβολο έργο έχει προκαλέσει προβληματισμό και σε μερίδα κατοίκων, όσον αφορά στις αποζημιώσεις και το ύψος τους, καθώς θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξ αιτίας των έργων.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα και με αφορμή την έναρξη των έργων ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα αναφέρθηκε στα οφέλη για την οικονομία της χώρας, καθώς η διώρυγα, θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Νικαράγουας κατά 15% και στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

Περί της σκοπιμότητας της διώρυγας ,που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί εκείνη του Παναμά η οποία πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε αυξάνοντας το δυναμικό διέλευσής της από μεγαλύτερα πλοία και με μεγαλύτερα απαιτητά βυθίσματα αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εμπειρογνωμόνων σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών και όχι μόνο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter