Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Α. Ματαράγκας: Οι Έλληνες στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ανταγωνισμού

mataragas-000

Στη δημοσιογραφική πιάτσα, μεταξύ των άλλων, υπάρχει και ένας άγραφος νόμος που λέει, πως «ο καλός δημοσιογράφος, δεν πιάνεται φίλος».

Έχοντας πίσω μου μια πορεία 24 χρόνων στη ναυτιλιακή δημοσιογραφία, οι απόψεις διίστανται για το αν ως τώρα υπήρξα καλός η κακός δημοσιογράφος.

Αν όμως η παραπάνω αρχή ισχύ, τότε δεν είμαι καλός δημοσιογράφος, διότι σε αυτά τα 24 χρόνια δεν υπάκουσα στον άγραφο νόμο και έκανα φίλους στο ναυτιλιακό τομέα.

Φίλους τους οποίους τιμώ και οι οποίοι νομίζω πως με τιμούν και αυτοί, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο μου έναν άνθρωπο έτοιμο να συμβάλει, με όσες δυνάμεις έχει, θετικά, γιατί εν τέλει η δημοσιογραφία, από όποια πλευρά και αν την δει κανείς, είναι κάτι θετικό και το μήνυμα της είναι αισιόδοξο.

Ένας τέτοιος φίλος είναι και ο νέος Γενικός Διευθυντής της Neptune Shipping Agencies S.A., Ανακρέων Ματαράγκας με τον οποίο γνωρίζομαι από την εποχή που και οι δύο κάναμε τα πρώτα μας δειλά και αναγνωριστικά βήματα στο ναυτιλιακό τομέα. Εγώ στη ναυτιλιακή δημοσιογραφία και αυτός στον κλάδο των τακτικών μεταφορών.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο Ανακρέων διέγραψε την τροχιά του στον κλάδο με εξειδίκευση τον τομέα της διακίνησης οχημάτων και εγώ από την πλευρά μου έκανα ότι έκανα.

Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως πάντα με κάποιο τρόπο ο Ανακρέων ξεχώριζε στα μάτια μου, όχι τόσο γιατί είχαμε μια παράλληλη εξελικτική διαδρομή ο καθένας στο μετερίζι που έχει διαλέξει να αγωνιστεί, αλλά γιατί πάντα κατάφερνε να διατηρεί αναλλοίωτο το ενδιαφέρον του για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πραγμάτων της ναυτιλίας πέρα και έξω από τα στενά πλαίσια που του οριοθετούσε ο χώρος που είχε επιλέξει να δραστηριοποιηθεί.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το στοιχείο εκείνο που τον κάνει ξεχωριστό είναι το πολύ υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης που διαθέτει πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως manager.

Δεν τα βλέπει όλα άσπρα ή μαύρα. Ξέρει πως μεταξύ του άσπρου και του μαύρου υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις του γκρι. Επίσης, δεν είναι συγκρουσιακός, αλλά συνθετικός. Δεν πιστεύει πως έχει το αλάνθαστο του Πάπα και κάθε μερα αισθάνεται πως μαθαίνει και κάτι νέο που το μετουσιώνει σε χρήσιμη γνώση για την επόμενη φορά. Αν εν τέλει έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν πως ωριμότητα είναι το να διαχειριζόμαστε τα ίδια πράγματα κάθε φορά με άλλον τρόπο τότε ο ρυθμός με τον οποίο ωριμάζει ο Ανακρέων πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Συνεπώς δεν μπορώ παρά να θεωρήσω μόνο ως ιδιαίτερα πετυχημένη την επιλογή της Neptune να τον εντάξει στο δυναμικό της, όχι μόνο γιατί ως επαγγελματίας έχει αποδείξει πως ακόμη και κάτω από ιδιαίτερες, δύσκολες και οριακές συνθήκες καταφέρνει να διατηρήσει καθαρό το μυαλό του, λαμβάνοντας αποφάσεις προοπτικής, αλλά κυρίως γιατί είναι σε θέση και μπορεί να αντιληφθεί τον ρόλο του και κατ΄ επέκταση και τον ρόλο των συμφερόντων που εκπροσωπεί μέσα σε ένα διεθνές ρευστό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, και δεδομένου πως δεν με απασχολεί διόλου το αν θα ακουστεί υπερβολικό, ως Έλληνας που υπηρετεί τη ναυτιλία από έναν άλλο χώρο, νιώθω πραγματικά περήφανος που βλέπω Έλληνες να καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες.

Και όχι μόνο να καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές, αλλά να τις καταλαμβάνουν με το σπαθί τους και κυρίως να αποδεικνύουν καθημερινά πως απέχουν παρασάγγας από τον όποιο διεθνή ανταγωνισμό.

Ο Ανακρέων έχει 20ετή εμπειρία στον τομέα των διεθνών τακτικών γραμμών μεταφοράς οχημάτων και υπήρξε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Allalouf Hellas Ltd. από το 2000 έως και τώρα.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε maritime operations από το Liverpool JM University, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης & fellow του Institute of Chartered Shipbrokers.

Θα ήθελα να του ευχηθώ καλό ταξίδι στο νέο πόστο του και προπαντός υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.

Σ.σ.: Σας το είπα πως δεν είμαι καλός δημοσιογράφος...

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter