Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι πυροστεγείς πόρτες (UPD)

0φωτιά 220 220

Συνεχίζονται και σήμερα από εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ οι έρευνες στο πλοίο «Euroferry Olympia» για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου. Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει. Αν αυτές ανοίξουν σήμερα θα δώσουν πρόσβαση για την συνέχιση των ερευνών στα συνεργεία για την ανεύρεση των αγνοούμενων.

Ελπίζοντας στο θαύμα... (UPD)

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να γίνει μία πρώτη συνολική αποτίμηση της προσπάθειας εξεύρεσης των υπόλοιπων αγνοούμενων του Euroferry Olympia.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν όλο το βράδυ και εναπομένει σήμερα να γίνει διερεύνηση σε τμήματα του πλοίου που χθες δεν κατέστη δυνατόν. Παρά το γεγονός πως ο χρόνος που έχει περάσει, καθιστά τις πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων, εξαιρετικά μικρές, εξακολουθεί να υπάρχει πάντα ελπίδα για ένα ακόμη θαύμα. Η χθεσινή ημέρα ουσιαστικά «έκλεισε τραγικά » με την ανεύρεση της σορού ενός Έλληνα οδηγού, ενός εκ των τριών Ελλήνων οδηγών που είναι μεταξύ των αγνοούμενων..

Έλληνας οδηγός ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος- Συνεχίζεται η αναζήτηση των υπολοίπων (UPD)

Σε Έλληνα οδηγό νταλίκας , εκ των τριών συνολικά Ελλήνων που αγνοούνται,ανήκει η σορός που βρέθηκε νωρίτερα το απόγευμα απανθρακωμένη μέσα σε καμπίνα φορτηγού, στο γκαράζ 2 του πλοίου «Euroferry Olympia».

Η σορός είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου είχαν μεταβεί και οι συγγενείς των αγνοούμενων για το μακάβριο έργο της αναγνώρισης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για τον Ευάγγελο Μαλεσιάδα, 58 ετών.

Νεκρός ένας από τους αγνοούμενους- Συνεχίζεται η αναζήτηση των υπολοίπων (UPD)

Νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους αγνοούμενους του πλοίου «Euroferry Olympia». Πρόκειται για οδηγό που βρέθηκε νεκρός στην καμπίνα του φορτηγού του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πυροσβεστικής, «σορός άνδρα ανασύρθηκε από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο Euroferry Olympia. Συνεχίζονται οι ενέργειες έρευνας και διάσωσης».

Θρίλερ: Ώρα με την ώρα η αναζήτηση αγνοούμενων- Πληροφορίες για τέσσερεις επιζώντες (UPD)

Ώρα με την ώρα το μεικτό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και των ειδικών ομάδων που έχει ορίσει η πλοιοκτήτρια εταιρία επιχειρεί στο καιόμενο ακόμη πλοίο για την ανεύρεση και άλλων αγνοούμενων.

Αν και το θερμικό φορτίο είναι υψηλό σε ορισμένα τμήματα του πλοίου δεν φαίνεται ότι θα καταστεί εφικτή η πρόσβαση σύντομα από την ομάδα των διασωστών γεγονός που αυξάνει την αγωνία για την ανεύρεση και άλλων τυχόν επιζώντων από τους αγνοούμενους. Μάλιστα, κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού του ο 21χρονος Λευκορώσος που διασώθηκε νωρίς το πρωί φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι δεν είδε άλλον ζωντανό, αλλά άκουγες φωνές. Το γεγονός ότι ο διασωθείς ανέβηκε μόνος του στο κατάστρωμα γεννά βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχουν ακόμη διέξοδοι που δεν βρίσκονται στο έλεος της πυρκαγιάς μέσα από τις οποίες μπορεί να βρεθούν και οι υπόλοιποι. Αισιόδοξος εμφανίστηκε εκπρόσωπος του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξίου νωρίτερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με αφορμή την ανεύρεση του Λευκορώσου οδηγού και τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να μην έχει χαθεί η ελπίδα και για τους υπόλοιπους αγνοούμενους. Ωστόσο στο πλοίο οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους 600 βαθμούς με τα πυροσβεστικά- ναυαγοσωστικά να ρίχνουν τόνους νερού στα πλάγια του πλοίου για να εκτονώσουν τα υψηλά θερμικά φορτία.

Ο Όμιλος Grimaldi απάντησε στις «κατηγορίες» του ΣΕΟΦΑΕ

Σε σχέση με τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Συνδικάτου/Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΟΦΑΕ) σχετικά με υποτιθέμενες κακές συνθήκες ταξιδιού των μελών του στο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο πήρε φωτιά τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου 2022, ο Όμιλος Grimaldi προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Όπως και τα άλλα πλοία του Ομίλου Grimaldi, το Euroferry Olympia υποβάλλεται σε τακτικό καθαρισμό και απολύμανση τόσο των καμπινών όσο και των κοινόχρηστων χώρων, ενώ οι εργασίες συντήρησης είναι συνήθη πρακτική. Οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν, μάλιστα, στις 16 Φεβρουαρίου 2022 στην Ηγουμενίτσα, όπου το Euroferry Olympia υποβλήθηκε σε επιθεώρηση και έλεγχο από τις ελληνικές Λιμενικές αρχές (συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα ανίχνευσης καπνού και πυρόσβεσης), η οποία έληξε με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (σύμβαση SOLAS κ.λπ.), απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση των επιβατών στα καταστρώματα του γκαράζ, όσο το πλοίο βρίσκεται σε πλεύση. Αυτός ο κανόνας ασφαλείας εφαρμόζεται αυστηρά από τα πλοία του Ομίλου Grimaldi. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κανόνας αυτός τηρείται από όλους τους επιβάτες επί του πλοίου, ιδίως από τους οδηγούς φορτηγών, η εκκένωση του χώρου φορτίου ελέγχεται πριν από τον απόπλου και οι καθορισμένες ομάδες πληρώματος περιπολούν τακτικά στα καταστρώματα του γκαράζ κατά τη διάρκεια του πλου.
Εάν κάποιος οδηγός φορτηγού αποφασίσει με δόλο να κρυφτεί στο φορτηγό του, αυτή η συμπεριφορά αποτελεί κατάφωρη παράβαση των διεθνών κανονισμών και των κανόνων του Ομίλου Grimaldi, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιδίου και του πλοίου.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του ΣΕΟΦΑΕ περί υπεράριθμων κρατήσεων του Euroferry Olympia στην Ηγουμενίτσα το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, πρόκειται για άλλη μια ανακριβή δήλωση, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (για εμπορεύματα και επιβάτες) του Ομίλου Grimaldi δεν επιτρέπει καμία υπεράριθμη κράτηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των επιβατών, μόνο το 42% της χωρητικότητας των επιβατών ήταν κατειλημμένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Euroferry Olympia στις 18ης Φεβρουαρίου 2022.
Όσον αφορά τους χώρους διαμονής των επιβατών, οι 77 καμπίνες (που αντιστοιχούν σε 308 κρεβάτια) και τα 409 ανακλινόμενα καθίσματα του πλοίου μπορούσαν εύκολα και άνετα να φιλοξενήσουν τους 239 επιβάτες (εκ των οποίων 159 οδηγοί) που ταξίδευαν στο πλοίο (για ένα ταξίδι 9 ωρών και όχι 25 ωρών, όπως εσφαλμένα αναφέρει το Σωματείο). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, όπως σε όλα τα πλοία του ομίλου Grimaldi, ένας ορισμένος αριθμός καμπινών διατέθηκε στους οδηγούς φορτηγών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Εν προκειμένω, και οι 159 οδηγοί που βρίσκονταν στο πλοίο είχαν καμπίνα, καθώς και άλλοι 26 επιβάτες.
Τέλος, οι ισχυρισμοί ότι το Euroferry Olympia που μετέφερε φορτηγά με επικίνδυνα φορτία δεν μπορούσε να μεταφέρει και επιβάτες, αποτελούν για άλλη μια φορά ανακριβή δήλωση, καθώς το εν λόγω πλοίο είναι ένα επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο, πιστοποιημένο να μεταφέρει τόσο επιβάτες όσο και φορτία, συμπεριλαμβανομένου του φορτίου ΙΜΟ.

Θρίλερ: Ζωντανός ένας από τους 12 αγνοούμενους- Συνεχίζονται οι έρευνες (UPD)

Διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στο Euroferry Olympia εντόπισαν ένα άνδρα στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Το γεγονός αναζωογόνησε τις ελπίδες για την ανεύρεση και των υπόλοιπων αγνωούμενων. Την είδηση επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα«» ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι αναμένεται να γίνει ταυτοποίηση του. Ο επιβάτης αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διασωθείς είναι Λευκορώσος . Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας.
Εστίες καπνού εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του πλοίου, ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από ρυμουλκά και πυροσβεστικά πλοιάρια Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο ανεφερε στον τηλεοπτικό σταθμό πως το υψηλό θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου και η εκπομπή επικίνδυνων αερίων δυσχεραίνει το έργο της ΕΜΑΚ. «Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων ήταν ανυπόφορη», δήλωσε. Τόνισε δε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. «Δεν μπορούμε να μένουμε για 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις», επισήμανε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η θερμοκρασία στο εσωτερικού του πλοίου αγγίζει τους 2.000 βαθμούς.Περιμετρικά του πλοίου βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, πλοιάριο της Πυροσβεστικής και δύο πλωτά του Λιμενικού. Επίσης επιχειρεί ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της "Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)" έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Εισαγγελική παρέμβαση- Αγωνία για την τύχη των αγνοούμενων (UPD)

«Κλειδί» το πόρισμα για την αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς που καίει για δεύτερη ημέρα το Euroferry Olympia για την δρομολόγηση των εξελίξεων και σε νομικό και ασφαλιστικό επίπεδο όταν αυτό συνταχθεί και προωθηθεί στις αρμόδιες Λιμενικές και Εισαγγελικές αρχές που διερευνούν τα αίτια.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το μεσημέρι η ΕΡΤ η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που θα γίνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων, της κ. Κοσκινάρη και του κ. Ηλιόπουλου, και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη, θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ναυαγίου του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Οι εισαγγελείς έχουν δώσει δέκα κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα διενεργήσουν την έρευνα μεταξύ των οποίων η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, επίσης να παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά, δηλ. τους ψαράδες που ήταν εκεί. Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε ο εισαγγελέας κλήθηκαν να δώσουν στη λιμενική Αρχή Κέρκυρας, καταθέσεις ο πλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος (μηχανικοί) οι οποίοι δεν «κρατήθηκαν» από τις Λιμενικές Αρχές.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πυρόσβεση του πλοίου αλλά και την ψύξη των μετάλλων γεγονός που θα επιτρέψει όταν οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και που ξεπερνούν σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων του 600 βαθμούς να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες.

Επιχείρηση ανεύρεσης των αγνοούμενων(UPD)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δώδεκα αγνοούμενων επιβατών του πλοίου «Euroferry Olympia», στο οποίο ξέσπασε φωτιά χθες τα ξημερώματα.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος. Ωστόσο ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση. Χθες το βράδυ ο υπουργός επαίνεσε τα στελέχη του Λιμενικού, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, τους πυροσβέστες, τις δυνάμεις της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, τα πλοία που έσπευσαν να βοηθήσουν και όλους όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και τις αρχές της Κέρκυρας για την άμεση κινητοποίηση τους και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε επιβάτες και πλήρωμα.

Θρίλερ: Παράτυπος μετανάστης ο ένας εκ των δύο διασωθέντων- Συνεχίζεται το πρωί η επιχείρηση ανεύρεσης των αγνοούμενων (UPD)

Ο ένας εκ τω δύο διασωθέντων από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ στο καιόμενο Ε/Γ/Ο/Γ πλοίο «Euroferry Olympia» δεν ήταν στην λίστα των επιβαινόντων σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λ. Σ. .

Ουσιαστικά είναι το δεύτερο άτομο που διασώζεται από το πλοίο που δεν ήταν επίσημα καταγεγραμμένο στην λίστα των επιβαινόντων γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι στο πλοίο εκτός των επίσημα αγνοουμένων από την διασταυρωθείσα λίστα ότι ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι παράτυποι μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, ο Βούλγαρος διασωθείς έχει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού, ενώ ο άλλος άνδρας, ο οποίος κατά ορισμένες πληροφορίες είναι Τούρκος ενώ σύμφωνα με άλλες, είναι αφγανικής καταγωγής, είναι καλά στην υγεία του. Μάλιστα, σύμφωνα με το corfutvnews, ο Βούλγαρος έχει διασωληνωθεί. Πριν από λίγο οι έρευνες διακόπηκαν και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας. Η αγωνία για την ανεύρεση των δώδεκα αγνοούμενων έχει κορυφωθεί με τις εικασίες και τα σενάρια για την τύχη τους να δημιουργούν «κλίμα».

Δήλωση του υπουργού ΝΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη

Η άμεση, γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου "EUROFERRY OLYMPIA" είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 11 ακόμα ατόμων που αγνοούνται. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειες τους.

Με εντολή μου έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Θέλω να επαινέσω τα στελέχη του Λιμενικού, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, τους πυροσβέστες, τις δυνάμεις της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, τα πλοία που έσπευσαν να βοηθήσουν και όλους όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και τις αρχές της Κέρκυρας για την άμεση κινητοποίηση τους και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε επιβάτες και πλήρωμα.

Ας ευχηθούμε όλοι να έχουμε θετικές εξελίξεις τις ώρες που έρχονται.

Επιτυχία της ΕΜΑΚ- Διασώθηκαν οι δύο εγκλωβισμένοι στο «Euroferry Olympia» (UPD)

Επιτυχής ήταν η παρέμβαση της ΕΜΑΚ στο φλεγόμενο «Euroferry Olympia» καθώς εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σώοι οι δύο εγκλωβισμένοι οδηγοί από το γκαράζ του πλοίου οι οποίοι και μεταφέρονται με ελικόπτερο στην ξηρά για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Στο μεταξύ δύναμη της ΕΜΑΚ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιβιβαστούν στο πλοίο για την αναζήτηση των υπόλοιπων αγνοούμενων.

Στο φλεγόμενο πλοίο άνδρες της ΕΜΑΚ- Σε αναζήτηση των εγκλωβισμένων και αγνοούμενων (UPD)

Δύο άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικό εξοπλισμό κατέβηκαν στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου και επιχειρούν χαρτογράφηση των διόδων που θα τους επιτρέψουν να μπουν στο πλοίο και να εντοπίσουν τους δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ αλλά και να ψάξουν για άλλους τυχόν εγκλωβισμένους από τους αγνοούμενους.

Εφ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και άλλη δύναμη της ΕΜΑΚ θα επιβιβαστεί του πλοίου.

ΥΝΝΠ: Έντεκα οι αγνοούμενοι του ''EUROFERRY OLYMPIA'' μεταξύ των οποίων τρείς Έλληνες (UPD)

Φαίνεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα περί τον αριθμό των μέχρι ώρας αγνοούμενων επιβατών του φλεγόμενου ''EUROFERRY OLYMPIA''.

Πριν λίγο οι αρμόδιες αρχές του Λιμενικού Σώματος ανακοίνωσαν ότι κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ''EUROFERRY OLYMPIA'' σημαίας Ιταλίας.
Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.
Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.
Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις.
Παράτυποι μετανάστες
Αξίζει να σημειωθεί ότι «γρίφο» για τον υποτιθέμενο αριθμό παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο αποτελεί η ανεύρεση ατόμου που δεν ήταν καταγεγραμμένο στις λίστες.

Θρίλερ: Ανέβηκε στους 13 ο αριθμός των αγνοούμενων- Μεταξύ αυτών και τρείς Έλληνες (UPD)

Διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση περί του αριθμού των μέχρι ώρας αγνοούμενων στο καιόμενο Εuroferry Olympia, που αποδίδεται στην σύγχυση σχετικά με τις λίστες των καταγεγραμμένων επιβατών αλλά και της πληροφορίας ότι υπάρχει και αγνοούμενος παράτυπος μετανάστης μη καταγεγραμμένος.

Τρείς Έλληνες είναι μεταξύ των αγνοούμενων ενώ βρίσκονται δύο εγκλωβισμένοι στο πλοίο, και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο που έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό πριν λίγο, τα δύο άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο φλεγόμενο πλοίο είναι σε επικοινωνία με τον Ύπαρχο για να τους προσεγγίσει Σούπερ Πούμα. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.
Μέχρι ώρας η πλευστότητα- ευστάθεια του πλοίου δεν έχει επηρεαστεί ούτε υπάρχει διαρροή καυσίμων στην θάλασσα.

Euroferry Olympiα: Εγκλωβισμένοι στο γκαράζ (UPD)

Δυο άτομα, που έχουν δώσει σημεία ζωής, βρίσκονται εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου Εuroferry Olympia, που έπιασε φωτιά στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του λιμενικού που μίλησε στον ΣΚΑΪ. 

Ένας από τα δύο άτομα, είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές ζητώντας βοήθεια, και λέει «ότι ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω» σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.

Σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη αποβιβάστηκαν σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο. 

Euroferry Olympiα :«Θρίλερ» με πληροφορίες για έντεκα αγνοούμενους (UPD)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση των επιβαινόντων του οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα καθώς η πρώτη καταμέτρηση εμφάνισε να αγνοούνται έντεκα άτομα τα οποία εικάζεται ότι είναι οδηγοί φορτηγών καθώς εκφράστηκαν υπόνοιες για οδηγούς που κοιμούνταν στα φορτηγά κάτι όμως που μέλλεται να αποδειχθεί στην δεύτερη καταμέτρηση των επιβαινόντων που αναμένεται να γίνει στην Κέρκυρα.

Νωρίτερα ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Στο πλοίο, στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 288 επιβάτες. Το πλοίο μετέφερε επίσης 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.
Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.
Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, βρίσκονται ήδη σκάφη του λιμενικού σώματος της ιταλικής ακτοφυλακής και παραπλέοντα πλοία.
Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, σπεύδει το πλοίο «Ελυρος», η φρεγάτα Ύδρα και πυροσβεστικά σκάφη.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι.
Από τις πρώτες μαρτυρίες επιβαινόντων επιβεβαιώνεται ότι πλοίαρχος και το πλήρωμα του πλοίου αντέδρασαν έγκαιρα γεγονός που αποσόβησε τα χειρότερα.

Φωτιά σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο πλοίο Euroferry Olympia, σημαίας Ιταλίας, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα-Πρίντεζι.

Σύμφωνα με το Open η φωτιά στο πλοίο, που έχει 237 άτομα επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα, ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα. Ο πλοίαρχος έχει κάνει αίτημα εκκένωσης του πλοίου. Όπως μετέδωσε το Mega οι επιβάτες εγκαταλείπουν το φλεγόμενο πλοίο με βάρκες. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.Στο σημείο βρίσκονται τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ρυμουλκό και παραπλέοντα πλοία. To πλοίο βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κάτσαφάδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο σημείο εκτός από σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται και εναέριες δυνάμεις.

«Οι επιβάτες είναι όλοι καλά, έχουν επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή τους», σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θετικό είναι πως υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες που διευκολύνουν το έργο των διασωστών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχει το Ρυμουλκό Πυροσβεστικό Πλατυτερα της Megatugs.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτικό Ομοσπονδία αναφέρει τα ακόλουθα: "Το νέο περιστατικό στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” και η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες στο 3o κατάστρωμα του πλοίου ενώ έπλεε ανοικτά της Ηγουμενίτσας προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα συνεπεία του οποίου, από τη μέχρι τώρα ενημέρωση κανένας από τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα δεν έχασε τη ζωή του πλην όμως υπάρχουν αγνοούμενοι φέρνει στις μνήμες όλων μας το προ επταετίας περίπου παρόμοιο περιστατικό με το πλοίο “NORMAN ATLANTIC’.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχουμε τονίσει, και πάλι το υπογραμμίζουμε, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Επανερχόμαστε όμως σήμερα στην σκληρή πραγματικότητα, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο και ευχόμαστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι σώοι και υγιείς.

Ταυτόχρονα απαιτούμε όπως ο αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό προκειμένου να χυθεί άπλετο φως ώστε να μην χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter