Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων στα νησιά

0vitioforo

Σχέδιο επιδότησης του κόστους μεταφοράς καυσίμων στη νησιωτική Ελλάδα επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τούτο έγινα γνωστό κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος όπου και εξετάστηκαν προβλήματα της αγοράς πετρελαιοειδών.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κοινή ήταν η άποψη πως παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων στην επικράτεια οι οποίες αντανακλούν παράγοντες όπως το μεταφορικό κόστος, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μεταφορές, τη διάρθρωση του ανταγωνισμού στις τοπικές αγορές με την ύπαρξη σε ορισμένες περιπτώσεις ολιγοπωλιακών καταστάσεων και διαφοροποιημένων περιθωρίων κέρδους και την εποχικότητα της ζήτησης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων επισήμαναν και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού εξαιτίας της παράνομης διακίνησης καυσίμων, γεγονός το οποίο δημιουργεί γενικότερες στρεβλώσεις στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική παρέμβαση η οποία θα απαντά στα διαρθρωτικά προβλήματα και θα αφορά στη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι φορείς εκφράζονται θετικά απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομίας, είναι ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, ακόμη και των πιο μικρών και απομακρυσμένων νησιών, με καύσιμα και η αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού όπου και αν αυτά λαμβάνουν χώρα. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα υπάρξει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, τις δημόσιες αρχές και τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter