Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεργατικό το ν/σ του ΥΝΑ

YNA

Αναχρονιστικό, αντεργατικό και προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποκαλύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της στους εφοπλιστές και στην τρόικα, μεθοδεύει την παραχώρηση βασικών δημόσιων λειτουργιών σε ιδιώτες και προχωράει σε αναχρονιστικές διοικητικές ρυθμίσεις, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αξίας.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα, οδηγεί σε τριτοκοσμικές αποδοχές και συνθήκες εργασίας τους έλληνες ναυτικούς και συνιστά οπισθοδρόμηση, που θα αποτελέσει οδηγό για την επέκτασή της σε όλες τις κατηγορίες των πληρωμάτων, αλλά και στην ακτοπλοΐα.

Αποτελεί πλήγμα για το ΝΑΤ, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για καθορισμό των εισφορών με κοινή υπουργική απόφαση, αφού θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι εισροές από εισφορές και ταυτόχρονα, θα μειωθούν και οι συντάξεις των ναυτικών.

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί πλήθος άλλων διατάξεων, όπως οι προβλέψεις για τη συγχώνευση των Λιμενικών Ταμείων και τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπως και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Πλοηγικών Υπηρεσιών, που αποτελούν βήματα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους στο μέλλον, ενώ δε λείπουν τα ερωτηματικά και οι ασάφειες που αφορούν στη δομή του Λιμενικού Συστήματος, στη χρησιμότητα σύστασης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και στο περιεχόμενο της λειτουργίας της.

Η συμπερίληψη στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος αρμοδιοτήτων, που αφορούν στην υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας σε συγκεκριμένους τομείς, αποδυναμώνει τη βασική αποστολή του ως Σώματος Ακτοφυλακής, παραπέμπει στην αναβίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του παλιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και απομακρύνει από την ανάγκη λειτουργίας ενός σύγχρονου οικονομικού – παραγωγικού Υπουργείου.

Σήμερα η χώρα μας έχει ανάγκη από μία σύγχρονη ναυτιλιακή και λιμενική πολιτική που θα απαντά στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και όχι μία πολιτική και μία λειτουργία Υπουργείου, που θα διαμορφώνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. διεκδικεί την ανασυγκρότηση του χώρου της ναυτιλίας, έξω από τα πλαίσια που επιβάλλουν οι πολιτικές των μνημονίων και οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter