Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λαύριο: Δέκα χρόνια από τη ζωή του «έχασε» το λιμάνι

lavrio

Ποιος θυμάται το λιμάνι του Λαυρίου και τις «φλογερές συζητήσεις» για τις «ιστορικές» πλέον άδειες σκοπιμότητας; Ποιος θυμάται τις εξαγγελίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με χρήση τμημάτων από την παλαιά χάραξη; Ουδείς. Αλλά οι σχεδιασμοί και η σημασία τους, όπως ευστόχως παρατήρησε το "Theseanation" στο άρθρο με τίτλο «Ακτοπλοΐα στο γύψο...» μαζί με τα συμπεράσματα πιθανότατα, μαζί με άλλα περί την ακτοπλοΐα, βρίσκονται «ξεχασμένα» σε κάποια συρτάρια των «συναρμόδιων» υπουργείων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι προ δεκαετίας και πλέον σε συζητήσεις για τις δυνατότητες των ταχυπλόων επιβατηγών οχηματαγωγών (συμβατικών και μη) είχε αποτυπωθεί η σημασία του λιμένα του Λαυρίου για την μείωση του χρόνου πλου από και προς τα νησιωτικά συγκροτήματα των Κυκλάδων και του ανατολικού Αιγαίου.

Που ενδεχομένως θα επανέλθει στο προσκήνιο τώρα λόγων του κόστους των πετρελαιοειδών αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Ωστόσο τότε το λιμάνι δεν είχε «μπει» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό καθώς δεν υπήρχε σιδηροδρομική πρόσβαση που εθεωρείτο, και όχι αδίκως σημαντική, γεγονός που οδήγησε στην εκπόνηση σχεδιασμών με την γνωστή εξέλιξη.

Ουσιαστικά το λιμάνι και γενικότερα η Ανατολική Αττική , σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων των παραγωγικών τάξεων «έχασε» από την μη υλοποίηση των σχεδιασμών ενώ τώρα οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις «χάνουν» ενδεχομένως μία πιθανότητα στρατηγικής επιλογής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter