Τρι06182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Women in Maritime

0γυν

Ημέρα των γυναικών στη ναυτιλία σήμερα και ο ΙΜΟ τίμησε την ημέρα προτρέποντας την ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει στο μέλλον διασφαλίζοντας την ισότητα των φύλων. Για να τονίσει τις συνεχιζόμενες ανισότητες, ο ΙΜΟ ανέφερε στοιχεία που λένε ότι επί του παρόντος μόνο το 29% του συνολικού ναυτικού εργατικού δυναμικού και το 20% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών είναι γυναίκες. «Πρέπει – και θα κάνουμε – περισσότερα», δήλωσε ο γ.γ. του ΙΜΟ Arsenio Dominguez,  μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΜΟ για τον εορτασμό της ημέρας. «Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών, ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, προωθούμε την καινοτομία και προωθούμε τη βιωσιμότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προς όφελος όλων». Ο Domingues κατέληξε καλώντας όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, και σε όλο τον κόσμο, να εξετάσουν πώς μπορούν να προωθήσουν την κατανόηση, την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή εντός των οργανώσεών τους και να βοηθήσουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ειδικότερα του Στόχου 5 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.
BIMCO και το ICS πραγματοποίησαν έρευνα το 2021 που ανέφερε ότι οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών. Το πρόγραμμα Women in Maritime του ΙΜΟ, που ξεκίνησε το 1988, υιοθετεί μια τριπλή προσέγγιση «κατάρτισης-ορατότητας-αναγνώρισης» για τις γυναίκες. Ο ΙΜΟ επισημαίνει αναδυόμενα ζητήματα της βιομηχανίας, όπως η άνοδος της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού, καθώς και η πράσινη τεχνολογία στον τομέα υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα απαιτήσουν νέες δεξιότητες και ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τις γυναίκες.
Από τα ψηφιοποιημένα συστήματα υποστήριξης στην ξηρά έως τους επικεφαλής μηχανικούς και τους πλοιάρχους, οι εργαζόμενες γυναίκες θα συμμετάσχουν σε έναν ναυτιλιακό τομέα που η βιομηχανία αναμένει ότι θα έχει έλλειψη 89.510 ειδικευμένων αξιωματικών έως το 2026, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και της BIMCO.
Η προσέλκυση νέων εργαζομένων στη βιομηχανία είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει κατάρτιση για την εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων εργαζομένων σχετικά με τις τεχνολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνολογίας και της σειράς νέων καυσίμων που θα χρειαστούν διαφορετικές τεχνικές χειρισμού για τη διαχείρισή τους.
Η πρόσληψη γυναικών είναι κρίσιμη σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τη Mariana Noceti, επικεφαλής του προγράμματος Women in Maritime (WIM) του ΙΜΟ, η οποία δήλωσε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόνο το 2% του εργατικού δυναμικού των ναυτικών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter