Το Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο της MARTECMA αναδεικνύει τους ισχυρούς της δεσμούς με τις κορυφαίες ναυπηγικές χώρες διεθνώς

0MARTECMA

Η MARTECMA υποδέχθηκε το 2026 με το ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο και την παραδοσιακή κοπή της πίτας, μια εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί ως πολυαναμενόμενη συνάντηση για τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης. Το φετινό δείπνο συγκέντρωσε περισσότερους από 300 διακεκριμένους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων εκπροσώπους ναυτιλιακών θεσμών και φορέων, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και ανώτατα στελέχη της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αντανακλώντας τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλίας, η εκδήλωση τιμήθηκε με την παρουσία των Πρέσβεων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, εκπροσωπώντας τρεις από τις κορυφαίες ναυπηγικές χώρες παγκοσμίως και υπογραμμίζοντας δεκαετίες ισχυρής συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινής ναυτιλιακής κληρονομιάς.
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Εξοχότατος κ. Fang Qiu, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο Εξοχότατος κ. Ito Koichi, Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και ο Εξοχότατος κ. Lim Ju-Seong, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, καθώς και ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ευστάθιος Δρακούλης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση. Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο κ. Γεώργιος Σπ. Αλεξανδράτος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο κ. Γιάννης Ξυλάς, Πρόεδρος της Intercargo, η κα Ιωάννα Προκοπίου, Επερχόμενη Πρόεδρος της BIMCO, ο κ. Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club International, ο κ. Γιώργος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO, η κα Βιβή Κολλιοπούλου, Πρόεδρος της WISTA Hellas, η κα Κατερίνα Πέππα, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, ο καθ. Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο καθ. Γιάννης Θεοτοκάς, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Δρ. Νίκος Λιάπης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, επικεφαλής και διευθυντικά στελέχη νηογνωμόνων, εκπρόσωποι ναυτιλιακών ενώσεων και νηολογίων, μέλη του Τύπου, και στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της MARTECMA κ. Πάνος Κουρκουντής (Sea Traders S.A.) έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τιμητική παρουσία των Πρέσβεων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας στο δείπνο, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική σημασία τους για την παγκόσμια ναυτιλία: «Περίπου το 90-96% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως ναυπηγούνται στις χώρες σας. Τα μέλη μας ταξιδεύουν συχνά στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα και πολλοί από εμάς, ιδίως στα πρώτα επαγγελματικά μας χρόνια, επιβλέψαμε προγράμματα ναυπήγησης εκεί, συχνά ζώντας στις χώρες σας με τις οικογένειές μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα».
Τόνισε επίσης ότι η σχέση των στελεχών της ναυτιλίας με τις τρεις ασιατικές χώρες υπερβαίνει το επαγγελματικό πλαίσιο, δηλώνοντας: «Πέρα από την επαγγελματική συνεργασία, μοιραζόμαστε ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με τις χώρες σας, δεσμούς που χτίστηκαν μέσα από φιλίες, εμπειρίες και πολύ όμορφες αναμνήσεις».
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της MARTECMA το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ότι «για τη MARTECMA, το 2025 ήταν μια χρονιά ανάπτυξης. Αριθμούμε πλέον 235 μέλη και 80 συνδεδεμένα μέλη. Η Ένωσή μας περιλαμβάνει μέλη όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες». Κλείνοντας, εξέφρασε το όραμά του για τη νέα χρονιά: «Εύχομαι ειλικρινά το 2026 να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις προκλήσεις στη διαχείριση των πλοίων, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και να παραμένουμε καλά ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα καθημερινά μας καθήκοντα».
Ομιλίες των Πρέσβεων
Οι Πρέσβεις της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας απηύθυναν χαιρετισμό στο ακροατήριο.
Ο Εξοχότατος κ. Fang Qiu, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο σημερινό κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας, δηλώνοντας: «Καθώς ανατρέχουμε στο 2025, το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίστηκε από βαθιά αβεβαιότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κινεζική οικονομία επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα, συνεχίζοντας τη σταθερή της πορεία προς την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας».
Ο Πρέσβης υπογράμμισε επίσης τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλίας και ανέδειξε τη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά ως πρότυπο αμοιβαία επωφελούς σύμπραξης, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κορυφαίων ναυτιλιακών χωρών παραμένουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. «Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η συνεργασία αυτή μετέτρεψε το λιμάνι σε έναν από τους κορυφαίους κόμβους της Μεσογείου, συμβάλλοντας σταθερά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την περιφερειακή συνδεσιμότητα. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι και οι δύο κορυφαίες ναυτιλιακές χώρες και η προοπτική αξιοποίησης των αντίστοιχων πλεονεκτημάτων και προώθησης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη. Κοιτώντας μπροστά, η Κίνα θα συνεχίσει να μοιράζεται τους καρπούς της ανάπτυξής της και είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τους Έλληνες εταίρους της ναυτιλιακής κοινότητας».
Ο Εξοχότατος κ. Ito Koichi, Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, τόνισε τη μακρόχρονη σχέση μεταξύ των ιαπωνικών ναυπηγείων και των Ελλήνων πλοιοκτητών: «Για πολλά χρόνια, τα ιαπωνικά ναυπηγεία αποτελούν αξιόπιστους συνεργάτες για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, παραδίδοντας πλοία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία, με κινητήρια δύναμη τη συνεχή καινοτομία και τη δέσμευση στην ποιότητα, έχει συμβάλει διαχρονικά στη βελτίωση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα».
Ο Ιάπωνας Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας για την ενίσχυση των ναυπηγείων της, σημειώνοντας ότι «στην πρώτη της ομιλία, η Πρωθυπουργός Sanae Takaichi ανακοίνωσε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Ιαπωνία, στην οποία η ναυπηγική συγκαταλέγεται στους τομείς ύψιστης προτεραιότητας». Τέλος, δήλωσε ότι «η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο ως Τιμώμενη Χώρα. Ευελπιστούμε ότι η συμμετοχή μας θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας».
Ο Εξοχότατος κ. Lim Ju-Seong, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, εξήρε τη συμβολή της ελληνικής τεχνογνωσίας στις ναυπηγήσεις πλοίων, αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί μέσα από τη στενή συνεργασία Ελλήνων μηχανικών και Κορεατών ναυπηγών: «Οι μηχανικοί της Ελληνικής ναυτιλίας είναι η ραχοκοκαλιά της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Όταν οι Κορεάτες μηχανικοί και ναυπηγοί λάμβαναν τα “σχόλιά” σας, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν εκείνο το βράδυ – ούτε για αρκετά βράδια ακόμη – καθώς προσάρμοζαν τα σχέδιά τους και τα εφάρμοζαν στην παραγωγή. Δεν ήταν εύκολο, αλλά χάρη σε αυτά τα σχόλια μπόρεσαν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Πάνω απ’ όλα, μπόρεσαν να χτίσουν εμπιστοσύνη μαζί σας».
Ο Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή εποχή αβεβαιότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ αξιόπιστων εταίρων θα συνεχίσει να καθοδηγεί τον κλάδο: «Σήμερα, οι δύο λέξεις που ακούμε συχνότερα είναι “πρωτοφανές” και “αβεβαιότητα”. Στη διάρκεια της τριαντάχρονης διπλωματικής μου καριέρας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτή είναι η πιο αβέβαιη περίοδος. Πιστεύω όμως ότι αν πλεύσουμε μαζί με έμπιστους φίλους, ειδικούς και ανθρώπους με αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στήριξη της Ναυτικής Εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, και στο πλαίσιο της μακρόχρονης δέσμευσης της MARTECMA στη ναυτική εκπαίδευση, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε δύο νέες χορηγίες.
Ο Αντιπρόεδρος της MARTECMA κ. Αντώνης Γεώργαντζης ανακοίνωσε χορηγία της MARTECMA ύψους 15.000 ευρώ προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Η χορηγία παραδόθηκε στον Πρύτανη του ΕΜΠ, καθ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για το νεοσύστατο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάλυση και Διαχείριση Απόδοσης Πλοίων» που θα προετοιμάσει εξειδικευμένα στελέχη της ναυτιλίας και την πρωτοβουλία «Open Labs NTUA 2026», που θα επιτρέψει σε απλούς πολίτες και μαθητές να επισκεφθούν τα εργαστήρια του Πολυτεχνείου και να γνωρίσουν τις ερευνητικές του δραστηριότητες, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο του στις τεχνολογικές εξελίξεις και την κατάρτιση των νέων μηχανικών.
Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της MARTECMA, κ. Φώτιος Μπελεξής, ανακοίνωσε χορηγία της Ενώσεως ύψους 5.000 ευρώ προς την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου, με σκοπό τη στήριξη αναβαθμίσεων υποδομών, τεχνολογικού εξοπλισμού και γενικών λειτουργικών αναγκών. Η χορηγία παραδόθηκε στον Αντιναύαρχο Λ.Σ. Ευστάθιο Δρακούλη, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ευχαρίστησε την Ένωση για την ευγενική της χορηγία, τονίζοντας ότι η προσφορά της θα συμβάλει στην ενίσχυση του διδακτικού έργου της Ακαδημίας, στον ιστορικό ναυτοτόπο της Καλύμνου.
Επίτιμο Μέλος ο κ. Στέφανος Τσονάκης
Στο πλαίσιο της βραδιάς, ο κ. Κωνσταντίνος (Dean) Τσερετόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της MARTECMA, ανακοίνωσε την ανακήρυξη του κ. Στέφανου Τσονάκη σε Επίτιμο Μέλος της Ένωσης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής του προσφοράς στη MARTECMA και της ανεκτίμητης συμβολής του στην ίδρυση της Ένωσης και του ενεργού ρόλου του στη διάδοση της τεχνογνωσίας διαχείρισης πλοίων.
Στη συγκινητική του ομιλία, το νέο Επίτιμο Μέλος της MARTECMA κ. Στέφανος Τσονάκης, με 44 χρόνια υπηρεσίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ευχαρίστησε την Ένωση για την τιμή, καθώς και τους συναδέλφους του στο γραφείο, τους νηογνώμονες, τα ναυπηγεία, τους μεσίτες, τον πλοιοκτήτη τον οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες και την οικογένειά του. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Ένωσης, σημειώνοντας: «Όταν ιδρύθηκε η Ένωση, ήμουν από τα νεότερα μέλη. Τώρα είμαι βετεράνος και από τους μεγαλύτερους. Χαίρομαι όμως που βλέπω πολλούς νέους τεχνικούς διευθυντές να συνεχίζουν το πολύ σημαντικό έργο της παρακολούθησης των νέων κανονισμών που εφαρμόζονται στη ναυτιλία, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηροί». Έκανε επίσης ένα προσωπικό σχόλιο, προσθέτοντας: «Μου λείπει η καθημερινή δραστηριότητα στο γραφείο με τους συναδέλφους μου, τα ταξίδια, τα ναυπηγεία, τα λιμάνια. Βεβαίως, για να μπορώ εγώ να πραγματοποιώ όλες αυτές τις δραστηριότητες με ηρεμία, η σύζυγός μου ήταν στο σπίτι, φροντίζοντας μόνη και με μεγάλη επιτυχία όλα τα οικογενειακά ζητήματα».
Κατά το δείπνο που ακολούθησε, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κορεατικό soju, ιαπωνικό sake και παλαιωμένο κινεζικό huangjiu (κρασί shaoxing) – μια συμβολική κίνηση εκ μέρους των τριών Πρεσβειών και μια νοσταλγική υπενθύμιση για τα μέλη της MARTECMA των μακρόχρονων δεσμών τους με την Ασία.
Η MARTECMA προσέφερε και στους τρεις Πρέσβεις άγαλμα του Ποσειδώνα, του Ολύμπιου θεού της θάλασσας, ως σύμβολο των ισχυρών ναυτιλιακών δεσμών, που αναμένεται να συνεχιστούν και να ενισχυθούν στο εγγύς μέλλον.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Κόρακας (Ναυτικά Χρονικά). Η εκδήλωση έλαβε χώρα με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των Χρυσών Χορηγών: BPCO, Bureau Veritas, Det Norske Veritas (DNV), Ergomatic, ERMA TECH GROUP, FRANMAN, George Moundreas & Co., INJEGOV, JOTUN, Marine Plus, Seabright και Technava.
Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι: ABS, Alpha Marine, Angelicoussis Group, CMP Chugoku Marine Paints, DK Fotinakis, HEMEXPO, Latsco, Lloyd’s Register, Oceanking, RINA, Sea Power και T.J. Giavridis.