Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

HELMEPA:«Ενίσχυση του Πνεύματος Ασφάλειας στη Θάλασσα»

0HELPhoto3

Η πρώτη από τις 10 Ενημερωτικές Εσπερίδες του 3ετούς Προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτρης Μπόγρης» του Δημαρχείου της Σαλαμίνας, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.
Το Πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation, υλοποιεί η HELMEPA, μεταξύ 2019 και 2022, στην Ελλάδα και την Κύπρο με τη συμμετοχή της CYMEPA.
Την Εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και ιδιώτες-λάτρεις της θάλασσας, η HELMEPA έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σαλαμίνας και οργάνωσε με τη συνεργασία του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας-ΝΟΒΣ.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Περιφέρειας Αττικής κα Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γ. Παναγόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Στόλου, Υπαρχηγός, Υποναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΛΣ-Ελληνική Ακτοφυλακή Πλωτάρχης Α. Μανούσος ΛΣ, o Πρόεδρος του ΝΟΒΣ κ. Γ. Γενικαλιώτης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Αντ. Στελιάτος.
Η Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΝΟΒΣ ευχαρίστησαν τη HELMEPA και το Lloyd’s Register Foundation για την πρωτοβουλία τους τονίζοντας τη σημασία της ναυτικής ασφάλειας για το νησί και τους κατοίκους του που ζουν από τη θάλασσα. O Υπαρχηγός του Στόλου και ο εκπρόσωπος του Α/ΛΣ αναφέρθηκαν στη μακρόχρονη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος με τη HELMEPA αντίστοιχα, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ μίλησε για τη σημασία και τις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, δεσμευόμενος να προωθήσει τα μηνύματα του Προγράμματος στα χιλιάδες επαγγελματικά σκάφη-μέλη της Ένωσης του.
Τους στόχους και τα εργαλεία του προγράμματος παρουσίασε εκ μέρους της HELMEPA ο κ. Κ. Τριανταφύλλου, υπογραμμίζοντας την πολύτιμη συνεργασία και συνδρομή των Hellenic Lloyd’s και DYNAMARINe, Εταιρικών Μελών της HELMEPA στην Ελλάδα αλλά και της CYMEPA στην Κύπρο.
Ο κ. Λ. Μακρής, Επιθεωρητής (Yachts & Small Crafts) του Hellenic Lloyd’s μίλησε για την ουσιαστική σχέση προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς με την ασφάλεια και πρόληψη ατυχημάτων στη θάλασσα, ενώ ο Δρ. Ν. Μαζαράκης, Φυσικός-Μετεωρολόγος-Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας έδωσε στους συμμετέχοντες πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή καιρικών παγίδων με έμφαση τα «μπουρίνια».

Το πρόγραμμα της Εσπερίδας ολοκλήρωσαν με την παρουσίαση τους οι Αξιωματικοί ΛΣ και διερευνητές της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων-ΕΛΥΔΝΑ κ.κ. Κ. Μουτζουβής και Ι. Νικολάου. Ενημέρωσαν τους παρισταμένους για το ρόλο της ΕΛΥΔΝΑ και τα διδάγματα που προσφέρονται απο τη μέχρι τώρα διερεύνηση και μελέτη πραγματικών περιστατικών σε μικρά σκάφη στην Ελλάδα.
Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξαν σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης θαλάσσιων ατυχημάτων και σε μικρά σκάφη με κυριότερο από όλους τον «άνθρωπο» και την ελλιπή από μέρους του τήρηση βασικών αρχών ασφάλειας. Ακόμη, τονίσθηκε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή αλιέων και χειριστών σκαφών αναψυχής στην υπό κατασκευή ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς «παρ’ ολίγον» περιστατικών (near miss) της HELMEPA. Σκοπός αυτής της πλατφόρμας είναι η δημιουργία «τράπεζας δεδομένων» που θα χρησιμεύουν στην αποφυγή ναυτικών ατυχημάτων με την εμπειρία που θα συγκεντρώνεται εθελοντικά από κάθε ναυτικό που θέλει να συμβάλει στην ασφάλεια συναδέλφων του και επιβαινόντων σε πλωτά μέσα.
Οι συμμετέχοντες στην Εσπερίδα δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ως «Πρεσβευτές για την Ασφάλεια στη Θάλασσα» προωθώντας το μήνυμα και τα αποτελέσματα του Προγράμματος στους συναδέλφους τους.
Η επόμενη παρόμοια ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει στη Λεμεσό, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter