Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καραβοφάναρο…

0καραβοφάναρο

Η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της ΕΕΕ κ. Θ. Βενιάμη στην Lloyd’s List στην οποία καυτηριάζει τη βιασύνη εφαρμογής του παγκόσμιου ορίου περιεκτικότητας θείου στα καύσιμα των πλοίων επανέφερε στην επικαιρότητα μια άλλη φράση του η οποία «συμπυκνώνει» το τι «μέλλει» να συμβεί στις θάλασσες του κόσμου.


Θα μείνουν «καραβοφάναρο» τα πλοία είχε πει ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης του ενόψει της εφαρμογής των αποφάσεων για τα αποθειωμένα καύσιμα το 2020. Τι εννοούσε άραγε; Το μόνο που μπορεί κάποιος να του «προσάψει» είναι ότι τόσο στην πρόσφατη συνέντευξη Lloyd’s List όσο και σε εκείνη που είχε δώσει στη διάρκεια ναυτιλιακού συνεδρίου ήταν η μόνη φωνή που τόλμησε να κτυπήσει τον «κώδωνα του κινδύνου», όπως λέγεται, για τη παγκόσμια ναυτιλία ενόψει του 2020.
Αν ρωτήσεις σήμερα μία εταιρία που προμηθεύει καύσιμα στον Πειραιά για την ποιότητα των μειγμάτων που θα παραδώσει στο πλοίο θα σου δώσει εγγυήσεις αλλά δεν θα απαντήσει στο ερώτημα αν η ίδια ποιότητα θα διασφαλιστεί σε ένα άλλο λιμάνι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο φορέας του ISO δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα των καυσίμων που θα δίδονται με τη σφραγίδα του ούτε για τα μείγματα ούτε για τις θερμοκρασίες ανάφλεξης- λειτουργίας των (μειγμάτων) καυσίμων που σε κάθε λιμάνι θα αναπληρώνει ένα πλοίο. Και αν δεν μπορεί ο φορέας του ISO, τότε η φωνή του Βενιάμη γίνεται ισχυρότερη για την αφύπνιση που πρέπει να συμβεί ώστε η παγκόσμια ναυτιλία να έχει το κατάλληλο χρονικό διάστημα να απαντήσει σε ερωτήματα τεχνικής φύσης και όχι μόνο. Ερωτήματα που έθεσε εγκαίρως ο Θ. Βενιάμης από μία ναυτιλία μιας χώρας που έχει μάθει να «βλέπει μπροστά» πάνω από τα κύματα και να αντεπεξέρχεται στις δυσκολότερες περιστάσεις στο διεθνές περιβάλλον.
Τρείς μήνες προ της λήξης της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα η παγκόσμια ναυτιλία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το εαυτό της. Και κανείς δεν θα μπορεί την 1-1-2020 να ισχυριστεί σε παγκόσμια κλίμακα ότι η ελληνική ναυτιλία δεν είχε σημάνει συναγερμό.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter