Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνεχίζεται η «μάχη» για την απορρύπανση ακτών του Σαρωνικού

0000000 petrelaiokilida elliniko

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης περιοχών που έχουν πληγεί από πετρελαιοκηλίδες σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΝΠ.


Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
Στην Πειραϊκή και ειδικότερα στη Φρεαττύδα, στα Βοτσαλάκια, στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στη ΣΝΔ η κατάσταση κρίνεται αισθητά βελτιωμένη.
Στη Σαλαμίνα, έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν τριάντα (30) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος της αναδόχου εταιρείας. Το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος. Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, διακοσίων σαράντα πέντε (245) μέτρων. Παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε.
Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου τοποθετήθηκαν δύο πλωτά φράγματα μήκους πεντακοσίων (500) μέτρων συνολικά και επιχείρησαν τέσσερα (04) άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα εκατόν πενήντα (150) μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.
Στην παραλία του Άγιου Κοσμά η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχείρησε συνεργείο δεκαοκτώ (18) ατόμων, έξι (06) άτομα από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” και επτά (07) εθελοντές δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχείρησε ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με δεκαοκτώ (18) άτομα και δεκαπέντε (15) δόκιμους Λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους πεντακοσίων (500) μέτρων. Η παραλία “ΑΚΤΗ ΗΛΙΟΥ” παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.
Στην 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Στη 2η μαρίνα επιχείρησε συνεργείο πέντε (05) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, στην 3η επιχειρεί συνεργείο δώδεκα (12) ατόμων από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία και στην 4η επιχείρησε συνολικά είκοσι (20) άτομα της αναδόχου εταιρείας.
Στην εγκατάσταση ARC-BALUX η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν είκοσι πέντε (25) άτομα αναδόχου εταιρείας, δέκα (10) άτομα της λουτρικής εγκατάστασης “ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.” και τριάντα πέντε (35) εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Υφίστανται τέσσερις (04) αντλίες, επιχείρησαν δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα και ένας (01) φορτωτής. Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχείρησαν δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα (01) αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Επιχείρησαν συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η πλαζ της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης είναι απολύτως καθαρές και δεν εμφανίζουν ίχνη ρύπανσης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης.
Στην θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT” ποντίστηκαν δύο (02) πλωτά φράγματα και ένα (01) απορροφητικό φράγμα.
Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απογειώθηκε αεροσκάφος του Λ.Σ., 05:00 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνος και ν. Αίγινας. Στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο από Λαγονήσι μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού κυρίως νότια της θαλάσσιας περιοχής Αγίου Κοσμά, ενώ η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ. Μεταξύ του βορείου άκρου της νήσου. «ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ» και της περιοχής του ναυαγίου εντοπίστηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Η γενικότερη εικόνα της περιοχής του ναυαγίου παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ, ομοίως και η κατάσταση στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνοσούρας – Όρμου Σεληνίων παρουσιάζεται καθαρή. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου μετέβη Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για υποβρύχιο έλεγχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχείρησαν είναι: 5 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Επίσης, 1 πλωτός γερανός, 1 Δ/Ξ πλοίο, 6 ρυμουλκά, 2 λάντζες και 2 φουσκωτά σκάφη, τα οποία ελέγχουν την πορεία και την κατάσταση του ποντισμένου φράγματος.
Συνολικά, κατά τη χθεσινή ημέρα συνέδραμαν στην επιχείρηση εκατόν εξήντα (160) άτομα. Υπενθυμίστηκε στην ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης η ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκής, “Μαριδάκι” Γλυφάδας και ελεύθερης παραλίας Ελληνικού.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση από το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής 1550m3 φορτίου.
Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα. Αυτή την εποχή γίνονται δύο ειδών: Με γρι γρί και παράκτια. Τα γρι γρί ψαρεύουν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση τριών – τεσσάρων μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.
Στεγανοποιημένο το ναυάγιο
Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που εκδόθηκε στις 14/9/2017, o Όμιλος Σπανόπουλου, που έχει αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία του ναυαγίου του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769), καθώς και την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών απ’ αυτό, ενημερώνει για τα εξής:
• Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
• Η απάντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εκκένωση των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα δεξαμενών. Αθροιστικά, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί περίπου 1500 κυβικά μέτρα φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων.
• Η συνολική κατάσταση καταγράφεται ως σημαντικά βελτιωμένη.

Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Σπανόπουλου, Γιάννης Φατσέας, σχολίασε τα εξής:
«Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα. Όλες οι Ελληνικές διαθέσιμες εξειδικευμένες εταιρείες απορρύπανσης έχουν επιστρατευθεί στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου, ως υπεύθυνη της απορρύπανσης των ακτών, έχει οριστεί από εμάς η εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος». Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ναυάγιο παραμένει στεγανοποιημένο και συνεχίζουμε την απάντληση του φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Η πρόοδος είναι συνεχής, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε 24ωρη βάση και ευελπιστούμε ότι η συνολική εικόνα θα βελτιώνεται καθημερινά.»
Σαντορινιός: «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με επιπλέον μέσα τις προσπάθειες, ώστε να επιταχυνθεί η απορρύπανση του Σαρωνικού σε θάλασσα και ξηρά»
Στο μεταξύ στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στο ΣΚΑΙ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Απαντώντας σε «ανυπόστατα σχόλια»
«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή. Είμαστε μαζί σε όλα. Ακόμη και λάθη να έχουν γίνει και σε αυτό έχουμε κοινή ευθύνη. Δεν διαχωρίζω την θέση μου σε κανένα σημείο».
«Επειδή σχολιάζονται πολλά θέλω ακόμη να πω: Ο Υπουργός είναι αυτός που είναι επικεφαλής της όλης προσπάθειας και αυτός μου ανέθεσε την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι. Εγώ επιθεωρώ την πορεία των εργασιών μέσα στη μέρα και συντονίζω τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επόμενη».
Καμία καθυστέρηση στην αντιμετώπιση
«Το ναυάγιο έγινε 2.30 το βράδυ. Το πλοίο βυθίστηκε στις 4.10. Εκεί υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα σκάφη, προκειμένου να συλλέξουν τυχόν ναυαγούς. Έως της 4.10- μέχρι να κάτσει δηλαδή το πλοίο στο βυθό - δεν μπορεί να επιχειρήσει κανείς στο σημείο, καθώς δεν είναι ασφαλές λόγω των δινών που εμφανίζονται. Αν γινόταν αλλιώς, θα είχαμε ανθρώπινα θύματα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αμέσως μετά έπρεπε να πέσουν οι δύτες για αυτοψία, να υπογραφεί η ανάθεση της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην αντιρρυπαντική και αμέσως μετά έπρεπε να τοποθετηθεί το φράγμα. Ο χρόνος των παραπάνω ενεργειών, μέχρι δηλαδή και την πόντιση του φράγματος, ήταν μέχρι τις 9.40».
Ενημέρωση έγινε
«Απαντώντας επίσης σχετικά με καθυστερήσεις στην ενημέρωση για τη ρύπανση: Υπάρχουν αεροφωτογραφίες που δείχνουν τη Δευτέρα το πρωί καθαρή την περιοχή, που τώρα έχει ρύπανση. Οι κινήσεις των πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα του μαζούτ, όμως, που είναι βαρύ και αλλάζει η σύνθεση του, σε πρώτη φάση πάνε προς τη Σαλαμίνα αλλά με την αλλαγή του καιρού άρχισαν να πηγαίνουν προς Πειραϊκή και Γλυφάδα. Μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ρύπανση κινείται προς αυτές τις περιοχές, άρχισε η ενημέρωση των Δήμων με βάση το Εθνικό Σχέδιο».
Δειγματοληψία
«Έχουν παρθεί δείγματα από τα σημεία ρύπανσης και έχουν σταλεί για ανάλυση. Αναμένονται τα αποτελέσματα σύντομα. Η ανάλυση δε θα γίνει μόνο αναφορικά με τη σύνθεση του δείγματος, αλλά θα μας δείξει και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, όπου θα μας δείξει την πηγή διαρροής»
Για το πλοίο
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί βυθίστηκε το πλοίο. Είναι σε εξέλιξη προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η οποία ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιώς. Έχει ζητηθεί ο φάκελος του πλοίου από τον Εισαγγελέα, ο οποίος διαβιβάστηκε αρμοδίως». «Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι. Θα ήταν θεσμικό λάθος να σχολιάσω το οτιδήποτε. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι και θα εξεταστούν όλα σε βάθος».
«Η αξιοπλοΐα του πλοίου ελέγχθηκε στις 4 Αυγούστου. Τότε δόθηκε και η δίμηνη παράταση». «Αναφορικά με τις ευθύνες που προσάπτονται για την έκδοση παράτασης, θέλω να απαντήσω ότι εγώ δεν είμαι ναυπηγός. Επαναλαμβάνω ότι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά γιατί δεν ήμουν παρών στην διαδικασία. Όλα ελέγχονται».
Για την έκταση και την αντιμετώπιση της ρύπανσης
«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με επιπλέον μέσα τις προσπάθειες, ώστε να επιταχυνθεί η απορρύπανση του Σαρωνικού σε θάλασσα και ξηρά».
«Το ΕΛΚΕΘΕ κάνει ήδη μετρήσεις. Όταν αποφανθεί ότι είναι ασφαλές να κάνουν μπάνιο οι πολίτες και να ξεκινήσει η αλιευτική δραστηριότητα, τότε θα το ανακοινώσουμε».
Για τις αποζημιώσεις
«Την ευθύνη για την αποζημίωση των ζημιών έχει η εταιρεία και η ασφαλιστική της. Πρέπει όσοι έχουν πληγεί να καταθέσουν αίτηση για αποζημίωση».

ΕΛΚΕΘΕ & Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΥΝΑΝΠ

Στο μεταξύ συνάντηση με τους επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με την ηγεσία του ΕΛΚΕΘΕ είχαν σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός.Στη συνάντηση κλήθηκε ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρος Μαυράκος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Λυκούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Αττικής, Νάσος Αναγνωστόπουλος και η Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σώματος Επιθεώρησης, Γεωργία Κοτίνη, η υπεύθυνη του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Σταυρούλα Πουλή και η Διευθύντρια της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Σοφία Ελευθεριάδου.Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε οδηγίες για τον συντονισμό των Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους υπεύθυνους της εταιρίας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να γίνει υπεύθυνα κάθε περιβαλλοντικός έλεγχος. Ο κ. Σαντορινιός ζήτησε η συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ να είναι άμεση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου.Ο κ. Λυκούσης δήλωσε ότι από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες το ΕΛΚΕΘΕ και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, όπως άλλωστε προβλέπει και η κείμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι στους ελέγχους θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».Εξήγησε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος οργανισμός και όχι ακτιβιστική οργάνωση, οπότε η λειτουργία του είναι συντεταγμένη και γίνεται βάσει της νομοθεσίας. Οι δειγματοληψίες έγιναν με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και συγκεκριμένες προδιαγραφές, γιατί, όπως εξήγησε, το ΕΛΚΕΘΕ, λειτουργεί με ολοκληρωτική - ολική προσέγγιση. Ο κ. Λυκούσης είπε ότι σαρώθηκε όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι ελήφθησαν δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων. Είπε ότι θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος και στον βυθό.Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και την ικανοποίησή του για την λειτουργία του ΕΛΚΕΘΕ και ζήτησε να έχει την πλέον επιστημονικά πιστοποιημένη ενημέρωση για την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών. Όπως είπε βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να χρησιμοποιηθούν τα πλέον σύγχρονα μέσα και για να περιοριστεί η ρύπανση, αλλά και για να ελεγχθεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε ότι το ΕΛΚΕΘΕ θα λειτουργεί πλέον ως ο επιστημονικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ, στην επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου και ότι το Υπουργείο δεν έχει τη διάθεση να κρύψει τίποτα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter