Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σχεδόν στάσιμες οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα το 2014

Co2 china

Έπειτα από δεκαετίες ραγδαίας αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με οριακή αύξηση κατά 0,5% το 2014, ανακοίνωσε το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραμένει όμως ασαφές αν η θετική αυτή τάση θα διατηρηθεί: πολυπληθής Ινδία αύξησε πέρυσι τις εκπομπές κατά 7,8% και έγινε έτσι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα (30% του παγκόσμιου συνόλου), τις ΗΠΑ (15%) και την ΕΕ (9,6%).

Η σταθεροποίηση των εκπομπών, εξάλλου, δεν σημαίνει και σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αφού το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί από τη βιομηχανική επανάσταση ως σήμερα θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αιώνες.

Όπως όλα δείχνουν, το 2015 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 αυξάνεται έκτοτε συνεχώς.

Αποσύνδεση των εκπομπών από την οικονομία;

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αναφέρεται στη νέα έκθεση, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αυξάνονταν κατά περίπου 4% το χρόνο, επιδεινώνοντας ραγδαία το πρόβλημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ο ρυθμός ανόδου περιορίστηκε στο 0,8% το 2012, στο 1,5% το 2013 και σε μόλις 0,5% το 2014, αναφέρουν οι ερευνητές της Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή τους.

Οι εκπομπές παρέμειναν σχεδόν στάσιμες παρόλο που η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι κατά 3% -δημιουργώντας έτσι ελπίδες για αποσύνδεση των εκπομπών άνθρακα από την οικονομική ανάπτυξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η Κίνα, της οποίας οι εκπομπές είναι πλέον διπλάσιες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Χάρη στη σταθεροποίηση της κατανάλωσης λιθάνθρακα, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία, αλλά και τη στροφή προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, οι κινεζικές εκπομπές αυξήθηκαν πέρυσι κατά μόλις 0,9%, παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη έφτασε το 7%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοπόρα στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,4%, ενώ οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2013. Σημαντικός παράγοντας ήταν όμως και ο ήπιος χειμώνας, με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση να παρουσιάζει μείωση κατά 10%.

Οι συνολικές εκπομπές της ΕΕ είναι σήμερα 23% λιγότερες σε σχέση με το έτος αναφοράς του 1990.

Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν το 2014 κατά 0,9%, κυρίως λόγω του βαρύ χειμώνα και της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για θέρμανση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν «πολύ υψηλές» κατά κεφαλήν εκπομπές (16,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο ανά έτος), υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Κίνα (7,5 τόνοι) και την ΕΕ (7,1).

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014 καταγράφηκε σημαντική μείωση κατά 6,3%, πιθανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η έκθεση του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Κομισιόν έρχεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε ενόψει της Συνόδου, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ετήσιες εκπομπές το 2030 θα είναι 22% υψηλότερες σε σχέση με το 2010.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter