Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Μπροστά η ναυτιλία στη μείωση του CO2...

ICS logo

Η ναυτιλία έχει ήδη μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από 10% (2007- 2012), παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση στο θαλάσσιο εμπόριο, και τη μείωση εκπομπών CO2 ανά τόνο φορτίου που μεταφέρεται ένα χιλιόμετρο κατά περίπου 20% τα τελευταία 10 χρόνια. Τούτο επισημαίνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με αφορμή τη δημοσίευση από τα Ηνωμένα Έθνη (UNFCCC) ανακεφαλαιωτικής έκθεσης στην οποία αναλύονται οι επιπτώσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από 146 έθνη για τη μείωση των εκπομπών CO2 πριν από την Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) αναφέρει ότι τα υποχρεωτικά μέτρα μείωσης των εκπομπών CO2 που έχουν ήδη εγκριθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), σε συνδυασμό με τα δραστικά μέτρα αποδοτικότητας των καυσίμων που λαμβάνονται από τα εμπορικά πλοία σε όλο τον κόσμο, θα προσφέρουν αναλογικά πολύ πιο φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών CO2 από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων.

Η UNFCCC λέει ότι οι κυβερνήσεις στο σύνολο τους έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά μόλις 5% το 2030 σε σύγκριση με το 2010. Όπως προαναφέρθηκε η ναυτιλία έχει ήδη μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από 10% (2007- 2012), παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση στο θαλάσσιο εμπόριο, και τη μείωση εκπομπών CO2 ανά τόνο φορτίου που μεταφέρεται ένα χιλιόμετρο κατά περίπου 20% τα τελευταία 10 χρόνια.

Για το μέλλον, οι κανόνες του ΙΜΟ που έχουν ήδη θεσπιστεί απαιτούν όλα τα πλοία που κατασκευάστηκαν μετά το 2025 να χρησιμοποιούν κατά 30% τουλάχιστον καθαρότερα καύσιμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter