Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το αμερικανικό ναυτικό περιορίζει τη χρήση σόναρ για χάρη των φαλαινών

falaines 00098

Στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμφωνίας, έπειτα από αγωγές περιβαλλοντικών οργανώσεων, το αμερικανικό ναυτικό υποχρεώνεται να περιορίσει τη χρήση σόναρ και εκρηκτικών σε περιοχές με θαλάσσια θηλαστικά όπως η γαλάζια φάλαινα και η φώκια Monachus της Χαβάης, μοναδικής ξαδέλφης της γνωστής ελληνικής φώκιας. Τα ενεργά σόναρ, συστήματα που εκπέμπουν ισχυρά ηχητικά κύματα για τον εντοπισμό υποβρύχιων στόχων, εμποδίζουν την ηχητική επικοινωνία των θηλαστικών και τα διώχνουν από τις περιοχές τους, εξήγησε ο δικαστής Ντέιβιντ Χένκιν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης. Από μικρότερες αποστάσεις, οι ηχητικοί παλμοί μπορούν να προκαλέσουν κώφωση και θάνατο καθώ τα θηλαστικά αποπροσανατολίζονται και εξοκέλλουν.

Η χρήση εκρηκτικών αποτελεί επίσης μεγάλο πρόβλημα -τέσσερα δελφίνια σκοτώθηκαν το 2011 έξω από το Σαν Ντιέγκο στη διάρκεια ναυτικής άσκησης.

Το ίδιο το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα 155 θανάτους δελφινιών και φαλαινών από εκρηκτικά και ακόμα 11.000 σοβαρούς τραυματισμούς στην Ανατολική Ακτή, τη Χαβάη και τη Νότια Καλιφόρνια.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός περιορίζει, χωρίς όμως να τερματίζει πλήρως, τη χρήση σόναρ και εκρηκτικών έξω από την Καλιφόρνια και τη Χαβάη.

Τα κυριότερα είδη που αναμένεται να ωφεληθούν είναι η γαλάζια φάλαινα, η ρυγχοφάλαινα και η φώκια Monachus schauinslandi (ή Neomonachus schauinslandi), άκρως απειλούμενη ξαδέλφη της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Ένας τρίτος συγγενής τους, η φώκια της Καραϊβικής Monachus tropicalis, κυρήχθηκε εξαφανισμένο είδος το 2008.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια έπειτα από αγωγές της Earthjustice και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες υποστήριξαν ότι η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας δεν έπρεπε να είχε δώσει άδεια στο ναυτικό για τη χρήση σόναρ.

Τον Μάρτιο, περιφερειακό δικαστήριο δικαίωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστική συμφωνία που καλύπτει και τις δύο αγωγές.

«Εδώ και χρόνια, το Ναυτικό επέμενε ότι ήταν αδύνατο να αποφύγουν περιοχές υψηλής βιολογικής σημασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά» σχολίασε ο δικαστής Χένκιν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Τώρα αναγνωρίζουν ότι μπορούν» τόνισε.

Η τελική συμφωνία προβλέπει ότι εάν τελικά αναφερθούν θάνατοι θηλαστικών η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας θα επανεξετάσει την άδεια που παραχωρεί στο ναυτικό για ασκήσεις.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter