Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέργεια εταιρειών, τοπικών φορέων και εθελοντών για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές

Xάρτης καθαρισμών ακτής και βυθούΜήνυμα ελπίδας αποτελεί η ευρεία συμμετοχή εταιρειών, σχολείων, τοπικών φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών στο Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της HELMEPA που συνεχίζεται μέχρι την 20 Οκτωβρίου.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού σε περισσότερες από 130 περιοχές της Ελλάδας με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 μικρών και μεγάλων εθελοντών. Αξιοσημείωτη είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ εταιρειών, σχολείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμενικών Αρχών και άλλων τοπικών φορέων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της καταγραφής των απορριμμάτων που θα δημοσιεύσει η HELMEPA το Νοέμβριο και πλέον έχουν λάβει το χαρακτήρα πανελλαδικής έρευνας.

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, το προσωπικό της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., εταιρικού μέλους της HELMEPA, σε συνεργασία με τα μέλη της Παιδικής HELMEPA και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς τους από το Δημοτικό Σχολείο Λεχαίου Κορινθίας πραγματοποίησαν καθαρισμό της παραλίας του Λουτρακίου. Τους εθελοντές καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την εθελοντική τους πρωτοβουλία ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λουτρακίου Σ. Πέρρας.

Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, ο Δήμος Γλυφάδας οργάνωσε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ενδιαφέρουσα Ημερίδα με παρουσιάσεις από επιστήμονες της HELMEPA και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τα θαλάσσια απορρίμματα και ομιλία εκπροσώπου της 1ης ΕΜΑΚ για τη θαλάσσια διάσωση.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και κάτοικος Γλυφάδας, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξήρε το ρόλο των εθελοντών στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την επομένη μέρα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού του Δήμου σε συνεργασία με τη HELMEPA συντόνισε καθαρισμό ακτών της Γλυφάδας με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών, ενώ τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα παρέλαβε όχημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ανέδειξε και ο καθαρισμός ακτών και βυθού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στην Αγία Μαρίνα και το Τουρκολίμανο Λαυρεωτικής. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη δράση ήταν τα μέλη του Συλλόγου Οικιστών Αγίας Μαρίνας Θορικού, στελέχη της JTI Hellas, εταιρικού μέλους της HELMEPA, μαζί με τις οικογένειές τους και πολλοί μικροί και μεγάλοι εθελοντές από την τοπική κοινότητα. Το αποτέλεσμα: 627 κιλά απορριμμάτων και 135 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών!

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος προωθεί τα τελευταία 8 χρόνια σε τοπικό επίπεδο την ενημερωτική εκστρατεία JTI-HELMEPA με τίτλο «Καθαρές Παραλίες χωρίς Αποτσίγαρα», στο πλαίσιο της οποίας έχουν συνολικά διατεθεί σε λουόμενους σε όλη την Ελλάδα πάνω από 500.000 χάρτινα σταχτοδοχεία παραλίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης στην ακτή Άγιος Αλέξανδρος Ελληνικού από τον τοπικό Δήμο και τους Προσκόπους Ελληνικού Αργυρούπολης, στην Εύβοια σε παραλίες της Κύμης και του Δήμου Διρφύων –Μεσσαπίων, στον Κελλάριο Όρμο από το Δήμο Θεσσαλονίκης, στις όχθες και την κοίτη του ποταμού Κραυσίδωνα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μακρυνίτσας, στη Μήλο από τοπικούς Συλλόγους και στη Χερσόνησο Ηρακλείου από το Δήμο Χερσονήσου και τοπικούς συλλόγους.

Η HELMEPA συγχαίρει θερμά όλους τους εθελοντές, τους τοπικούς φορείς, τις εταιρείες και την εκπαιδευτική κοινότητα, που με τη μαζική τους συμμετοχή στην φετινή Εκστρατεία αναδεικνύουν την αξία του «εμείς» και στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210-9343088

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter