Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

HELMEPA: Χιλιάδες μαθητές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες στήριξαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

PHOTO 6

Περισσότερα από 4.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της HELMEPA και οργάνωσαν πάνω από 100 καθαρισμούς σε ακτές, βυθό, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα γεγονός που απεικονίζει την ανταπόκριση στη συμμετοχή εθελοντών στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, το Σάββατο 10 Μαίου, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντόνισε στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για τη διοργάνωση των καθαρισμών και την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία ώστε τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων να συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές μέχρι το 2020.
Στην Αττική, η HELMEPA σε συνεργασία με το εταιρικό της μέλος Royal Bank of Scotland (RBS), τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης MIO-ECSDE, το Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βάρης-Βάρκιζας (ΝΑΟΒΒ) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στη Βάρκιζα.
Συμμετείχαν 150 μικροί και μεγάλοι εθελοντές - στελέχη της RBS με τις οικογένειές τους, αξιωματούχοι της Βρετανικής Πρεσβείας, ναυταθλητές του ΝΑΟΒΒ καθώς και στελέχη της HELMEPA, του MIO-ECSDE και της ΕΕΑΑ. Ιδιαίτερη νότα έδωσε στην ελληνοβρετανική αυτή συνέργεια η παρουσία των εθελοντών δυτών Loutraki Divers που με την υποστήριξη της RBS ήρθαν στη Βάρκιζα και πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό.
Σε όλη τη διάρκεια της δράσης, τους εθελοντές συνέδραμε με μεγάλο ενθουσιασμό ο Βρετανός Πρέσβης, κος John Kittmer. Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Πρέσβης ευχαρίστησε HELMEPA και RBS για την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι αυτές οι δράσεις συνδυάζουν 3 στοιχεία τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλοι με πάθος: το θαλάσσιο περιβάλλον, την υπεύθυνη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων μας και τον εθελοντισμό.
Ο κ. Andy Georgiou, Head of Greek Shipping της RBS, μίλησε για τη σημασία του εθελοντισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο της HELMEPA που στηρίζει για περισσότερα από 20 χρόνια ως εταιρικό μέλος η RBS.
Ο πρόεδρος του MIO-ECSDE, Καθ. Μ. Σκούλλος, μίλησε για τη συμβολική αλλά και επιστημονική αξία αυτών των δράσεων αναφέροντας πως το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων (marine litter) θα αποτελέσει βασικό θέμα της επερχόμενης συνάντησης των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
Εκ μέρους της HELMEPA, ο Κ. Τριανταφύλλου του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης αναφέρθηκε στους στόχους αυτής της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους. Στη συνέχεια, στελέχη της HELMEPA μοίρασαν γάντια και σακούλες και έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες για την ορθή καταγραφή των απορριμμάτων, στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή Marine Litter Watch του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA).
Οι εθελοντές συγκέντρωσαν 7 σακούλες με απορρίμματα, που ήταν κυρίως αποτσίγαρα αλλά και θρυμματισμένα πλαστικά που προέρχονται από παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μικροί εθελοντές στα σκουπίδια που ανέσυραν οι δύτες από το βυθό της θάλασσας.
Η εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην κινητή έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα που είχε τοποθετήσει το MIO-ECSDE στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΒΒ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MARLISCO.
Tα συνολικά στοιχεία από τους καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα θα δημοσιευθούν από τη HELMEPA στις αρχές Ιουνίου, ενώ οι μαθητές που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού θα λάβουν αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter