Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μάλτα: Πέντε μετανάστες συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι της πειρατείας στο δεξαμενόπλοιο Elhiblu 1- Ανησυχεί το ICS

0Μάλτα

Μερικά 24ωρα προ της επίσημης λήξης της «επιχείρησης Σοφία» για τις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο η τροπή που έλαβε η διάσωση μεταναστών από το μικρό δεξαμενόπλοιο Elhiblu 1 το οποίο και είχαν καταλάβει οι διασωθέντες δημιουργεί νέα δεδομένα. Χθες στη Μάλτα πέντε εκ των διασωθέντων συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν για τα περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κατηγορία της απόπειρας πειρατείας. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό χθες το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το περιστατικό του οποίου τις εξελίξεις παρακολουθεί και χαιρέτισε την παρέμβαση των αρχών της Μάλτας. Μάλιστα σε δήλωσή του ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Guy Platten σημείωσε ότι το Επιμελητήριο παρακολουθεί τα νέα δεδομένα τα οποία και θα φέρει ενώπιον του ΙΜΟ που συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα για να τονίσει την ανθρώπινη διάσταση και τον ψυχικό φόρτο των αξιωματικών και πληρωμάτων πλοίων κατά τις διασώσεις υπενθυμίζοντας ότι εμπορικά πλοία εξετράπησαν από τις ρότες τους απαντώντας σε σήματα κέντρων διάσωσης γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων από το 2015 και εντεύθεν που ξεκίνησε η κρίση.
Να σημειωθεί ότι το πλοίο, μήκους 52 μέτρων, είχε περισυλλέξει την Τρίτη 108 μετανάστες - 77 άνδρες, 19 γυναίκες και 12 παιδιά- που επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους και κινδύνευαν. Τους είχε εντοπίσει νωρίτερα ένα στρατιωτικό αεροσκάφος ευρωπαϊκής χώρας. Την Τετάρτη, ενώ κατευθυνόταν στην Τρίπολη για να αποβιβάσει τους ανθρώπους αυτούς, έκανε ξαφνικά στροφή και κινήθηκε προς τα βόρεια. Το γεγονός σήμανε συναγερμό με αποτέλεσμα την παρέμβαση ναυτικών δυνάμεων της Μάλτας που οδήγησαν το πλοίο στο λιμάνι της Βαλέτας. Οι μετανάστες έμειναν για πολλές ώρες πάνω στο πλοίο, υπό την επιτήρηση ένοπλων ανδρών. Στη συνέχεια οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν οι πρωτεργάτες της πειρατείας.Ακολούθως, αποβιβάστηκαν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι υπόλοποι άνδρες. Πολλοί από τους μετανάστες έδειχναν εξαντλημένοι και κάποιοι δυσκολεύονταν ακόμη και να σταθούν στα πόδια τους. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποποιηθεί τις ευθύνες της, παρά το μικρό της μέγεθος. "Τώρα θα εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο", τόνισε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter