Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατεία: Ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση επιθέσεων στη Σομαλία

pirates 1

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης έχει θέσει τις αρμόδιες αρχές αλλά και τις ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν η επανεμφάνιση στο προσκήνιο πειρατικών επιθέσεων ανοικτά της Σομαλίας στον Κόλπο του Άντεν.

Το γεγονός ότι σημειώθηκαν δύο περιστατικά σε μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους επαναφέρει τους προβληματισμούς ύστερα από μία περίοδο σχεδόν πενταετίας όπου τα περιστατικά έτειναν να «εξαφανιστούν».

Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο να έχουν βελτιωθεί οι επιχειρησιακές μέθοδοι των πειρατών επίσης αποτελεί σημείο προβληματισμού καθώς , όπως έγινε γνωστό, στο ένα εκ των δύο περιστατικών οι ναυτικές δυνάμεις αποτροπής αναζήτησαν «μητρικό σκάφος» υποστήριξης των επιχειρούντων την επίθεση.

Ειδικοί αναλυτές σε γνώση των οποίων περιήλθαν τα στοιχεία των πρόσφατων επιθέσεων δεν απέκλεισαν την πιθανότητα νέες ομάδες να χρησιμοποιούν μεθόδους από το πρόσφατο παρελθόν στο πλαίσιο μίας «ιδιότυπης μαθητείας» δίπλα σε πειρατές που αποσύρθηκαν στο παρελθόν από την ενεργό δράση.

Να σημειωθεί ότι με την αφορμή των δύο περιστατικών ο ΙΜΟ επέστησε την προσοχή στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα περί της αυστηρής εφαρμογής των πρωτοκόλλων για την αποφυγή τυχόν επιθέσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter