Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Cyber έγκλημα και τρομοκρατία απασχολούν τη Ναυτιλία

somali pirate 1

Άλλο πειρατική επίθεση και άλλο τρομοκρατική. Προς το θέμα αυτό οι απόψεις αναλυτών ότι αυτά τα δύο φαινόμενα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία, σημειώνουν ότι μπορεί να έχουν διαφορετικό κίνητρο στην πλειοψηφία των περιστατικών που έχουν καταγραφεί. Το γεγονός ωστόσο παραμένει και στο οποίο συμφωνούν απόλυτα είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα, τεχνοκρατικά αλλά και νομικά, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια ενδεχόμενα τα οποία ως γνωστόν και τουλάχιστον για την περίπτωση της πειρατείας έχουν στοιχίσει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων σε λύτρα αλλά και ανθρώπινες ζωές η αξία των οποίων δεν είναι δυνατόν και πρέπον να αποτιμάται.

Δύο διοργανώσεις που έγιναν πέρσι στην Βρετανία κατέγραψαν τις αδυναμίες του «συστήματος» και στις δύο περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον τομέα των αντίμετρων και στις δύο περιπτώσεις.

Σε αυτόν τον καμβά, καταγράφεται ο προβληματισμός των αναλυτών και των ειδικών σε θέματα ασύμμετρων απειλών ως προς την αναγκαιότητα αυστηροποίησης του γνωστού κώδικα ISPS που αφορά την ασφάλεια πλοίων και λιμένων αλλά και την ενσωμάτωση ασφαλιστικών δικλείδων έναντι οποιασδήποτε απειλής από την εμπλοκή του ανθρωπινού δυναμικού στο χειρισμό ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν στην υλοποίηση του εν λόγω κώδικα, αλλά και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων επικοινωνιακών συστημάτων μεταξύ εταιρειών και πλοίων.

Πρόσφατα σχετικά, υπήρξαν διοργανώσεις που κατέδειξαν το εύρος των cyber απειλών καθώς και τις ευρύτητας των ατόμων που μπορούν να εμπλακούν είτε με δόλια κίνητρα είτε χάριν αστεϊσμού καθώς το hacking αποτελεί και ένα σπορ στο οποίο επιδίδονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

Όπως και να έχει οι συζητήσεις συνεχίζονται και εκτιμάται ότι πολλά θέματα ασφάλειας θα συζητηθούν στο περιθώριο των αναρίθμητων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί να συμβούν κατά την περίοδο της τέλεσης των φετινών Ποσειδωνίων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter