Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο επίκεντρο οι ασύμμετρες απειλές

somali-piracy-78

Στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος επανέρχονται οι περίφημες ασύμμετρες απειλές, δηλαδή εκείνες που αναφέρονται σε όλων των ειδών τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν να διεξάγοντα συζητήσεις για την αναθεώρηση κανόνων αλλά και για τη λήψη αντίμετρων επικαιροποιημένων, έναντι αυτών των απειλών.

Με τις εξελίξεις στο πέταλο της Αν. Μεσογείου αλλά και της εγγύς Ασίας, τα θέματα αυτά ήρθαν αιφνιδίως στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της συνολικής συζήτησης περί την ασφάλεια της ναυτιλίας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων των πλοίων και των λιμένων.

Πρόσφατο παράδειγμα αναβάθμισης του εξοπλισμού κατά των έκνομων πράξεων, λιμάνι της νέας νότιας Ουαλίας, ενώ γνωστά είναι και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν χωρίς να δίνεται ευρύτερη δημοσιότητα στα λιμάνια της Β. Ευρώπης όπου κατά κύριο λόγο καταπλέουν πλοία των γραμμών Ασίας-Ευρώπης.

Η παγκόσμια διάσταση του θέματος καταδείχθηκε πρόσφατα και από την συνάντηση Ομπάμα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, όπου έγινε λόγος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και την καταπολέμηση πειρατικών επιθέσεων στις οποίες έχει προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο που ανάγει στην υπόθεση τρομοκρατία καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κεφάλαια από πειρατικές πράξεις δηλαδή λύτρα, κατευθύνονται για εξοπλισμούς τρομοκρατικών ομάδων κατά περίπτωση.

Προς ώρας οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι συγκεκαλυμμένες για ευνόητους λόγους αλλά δεν αποκλείεται λίαν προσεχώς να υπάρξουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των νέων ενδεχόμενων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter