Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατευθυντήριες γραμμές του 2020 για τη δειγματοληψία μαζούτ επί του σκάφους

0Bunkering

Η επιτροπή προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του ΙΜΟ (MEPC), κατά την εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδό της (16-20 Νοεμβρίου 2020), ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2020 για τη δειγματοληψία πετρελαίου επί του σκάφους που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ή να μεταφερθεί για χρήση επί πλοίου.
Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι η θέσπιση συμφωνηθείσας μεθόδου για τη δειγματοληψία, από δεξαμενές, υγρού μαζούτ, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ή να μεταφερθεί για χρήση επί πλοίου και, ως εκ τούτου, προώθηση του αποτελεσματικού ελέγχου και επιβολής των σχετικών διατάξεων του παραρτήματος VI της MARPOL.
Η δειγματοληψία μαζούτ θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια του προσωπικού και του πλοίου. Η δειγματοληψία μαζούτ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να πραγματοποιείται ταχέως και δεν θα πρέπει να προκαλεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο πλοίο.
Η δειγματοληψία της δεξαμενής περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος μαζούτ από την εν λόγω δεξαμενή. Το δείγμα που λαμβάνεται είναι αντιπροσωπευτικό του μαζούτ στη θέση από την οποία ελήφθη. Το μαζούτ σε μια δεξαμενή μπορεί να ληφθεί δείγματα με τη χρήση του συστήματος μεταφοράς πετρελαίου καυσίμου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας από τη δεξαμενή. Μπορούν να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές προσεγγίσεις δειγματοληψίας, υπό τον όρο ότι παρέχουν δείγμα μαζούτ αντιπροσωπευτικό του μαζούτ στη θέση από την οποία ελήφθη το δείγμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να δίδεται προσοχή στην αποφυγή μόλυνσης του δείγματος από εξωγενή ή ιζηματογενή ύλη.
Οι δεξαμενές συστήματος, όπως οι δεξαμενές καθίζησης ή συντήρησης, θα πρέπει κατά προτίμηση να υποβάλλονται σε δειγματοληψία με τη χρήση των κατευθυντήριων γραμμών του 2019 για δειγματοληψία επί του σκάφους για την επαλήθευση της περιεκτικότητας σε θείο του χρησιμοποιημένου μαζούτ επί των πλοίων. Να σημειωθεί ότι τα ιξώδη μαζούτ σε τέτοιες δεξαμενές θα είναι σε υψηλές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου θα ήταν απαραίτητη η δέουσα προσοχή.
Το ληφθέν δείγμα πρέπει να συλλέγεται σε κατάλληλη φιάλη δείγματος. Η φιάλη δείγματος πρέπει να σφραγίζεται από τον επιθεωρητή με ένα μοναδικό μέσο αναγνώρισης εγκατεστημένο παρουσία του αντιπροσώπου του πλοίου. Θα πρέπει τέλος να παρέχεται στο πλοίο η δυνατότητα να διατηρεί αντίγραφο δείγματος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter