Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στα 149 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ

meletiecsa

Στα 54 δισ. ευρώ ανέρχεται η άμεση συμβολή της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ ενώ η έμμεση συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ φθάνει τα 149 δισ. ευρώ σύμφωνα με νεώτερη μελέτη της Oxford Economics με στοιχεία του 2018, για λογαριασμό της Ecsa.

Επίσης ευρωπαϊκή ναυτιλία απασχολεί άμεσα 685.000 άτομα και δημιουργεί περισσότερες από 2 εκατ. έμμεσες θέσεις εργασίας.

Μια άμεση σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης του 2015 είναι δύσκολη, λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία και τις πηγές δεδομένων. Ωστόσο, οι τάσεις είναι σαφείς, αναφέρει η Ecsa και επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, με λίγες εξαιρέσεις, εξακολουθεί να υφίσταται έντονες πιέσεις από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συμβολής στο ΑΕΠ της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει υπό πίεση.
Η ναυτιλία είναι και πρέπει πάντα να παραμείνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, όπως οι δύσκολες συνθήκες στις ναυλαγορές αλλά και τα περιβαλλοντικά θέματα και οι τάσεις απαγκίστρωσης από τον άνθρακα. Προκειμένου η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική πολιτική και να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο,, σχολίασε ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter