Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θ. Βενιάμης: «Όραμά μου η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας»

0ΘΒ

Στις προκλήσεις της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλίας με αφορμή τους στόχους που έχει θέσει ο ΙΜΟ για την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης στην εναρκτήρια ομιλία του 5ου ναυτιλιακού συνεδρίου της «Ν». Ο κ. Βενιάμης εξήρε την στάση του πολιτικού προσωπικού της χώρας απέναντι στην ναυτιλία η οποία θεωρείται εθνικό κεφάλαιο και σε βασικές παραμέτρους που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα του νηολογίου. Σε αυτή την αναφορά ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. ανέφερε ότι προσωπικό του όραμα αποτελεί η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας για να σημειώσει ότι η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιάμης ουσιαστικά κάλεσε τον ναυτεργατικό συνδικαλισμό «να αλλάξει ρότα» καθώς κινδυνεύει μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών ,γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν αρκεί να λέμε ότι η ναυτιλία αποτελεί τον έναν από τους δύο ισχυρούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας αλλά οφείλουμε να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την ελληνική ναυτιλία και θα συνδέουν τη δραστηριότητα της με την Ελληνική Οικονομία. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είπε εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο η ναυτιλιακή, όσο και η παραναυτιλιακή βιομηχανία θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, προς όφελος και της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας. Ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε βαρύνουσα σημασία και στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης ευχαριστώντας μάλιστα την Ε.Ε.Ε. και τον πρόεδρό της Θ. Βενιάμη για την συνεισφορά της στην βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των ΑΕΝ.

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Θ. Βενιάμης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε από τη δεκαετία που πέρασε, μία δεκαετία που σφραγίστηκε από καθοριστικά συμβάντα και εξελίξεις για τη νεότερη ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, καλούμαστε όλοι εμείς τώρα, στην ανατολή της νέας δεκαετίας, να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα και να διεκδικήσουμε τα θεμιτά για τη βιωσιμότητα του κλάδου που υπηρετούμε, με επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις εδώ και δεκαετίες.
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός εφοπλισμός στάθηκε θεσμικά στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο παρακολουθώντας ενεργά όλες τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εξελίξεις που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν προκλήσεις για τη ναυτιλία και το μέλλον της, αλλά πρωτοστατώντας στην ανάδειξη των δυσκολιών που αυτές συνεπάγονται καθώς και στην αντιμετώπιση και υπερπήδηση αυτών.
Ακολουθώντας τη θεματολογία του Συνεδρίου σας, θα ήθελα να δώσω ειδικό βάρος στην μεγάλη αλλαγή που, με τον ερχομό του νέου έτους, εδώ και τρεις εβδομάδες, αντιμετωπίζουν τα πλοία μας, όπου κι αν πλέουν ανά την υφήλιο. Διανύοντας τη δύσκολη περίοδο δοκιμασίας και εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα, η προμήθεια των νέων καυσίμων είναι πια αναπόσπαστη πρόκληση στην καθημερινότητα της ναυτιλιακής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχοντας την τεχνογνωσία από τα μέλη της που ως hands-on operators από την πρώτη στιγμή εντόπισαν τον «αδύναμο κρίκο» της μεγάλης αυτής τεχνολογικής αλλαγής στην λειτουργία της ναυτιλίας, θεώρησε απαραίτητο να κρούσει εγκαίρως και προς κάθε κατεύθυνση τον κώδωνα του κινδύνου, ενέργεια που λειτούργησε ουσιαστικά ως μοχλός πίεσης για τη λήψη μέτρων από τον ΙΜΟ, που στοχεύουν να διευκολύνουν τη μετάβαση.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η μεγάλη αστοχία του νέου Κανονισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου δεν έκαναν τις αναγκαίες επενδύσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα στην ναυτιλιακή κοινότητα για τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα ως προς την ασφάλεια των νέων καυσίμων. Επιπροσθέτως, η προβλεπόμενη εξαίρεση από τον κανόνα, δηλαδή, η εναλλακτική αποθείωση των συμβατικών καυσίμων με την τοποθέτηση των scrubbers, μια επιλογή καθ’όλα νόμιμη για όσους την επέλεξαν, δημιούργησε από πολύ νωρίς διχασμό στη ναυτιλιακή κοινότητα, αποπροσανατολίζοντας τους νομοθέτες από την προτεραιότητα για εγκαίρως διαθέσιμα και ασφαλή νέα καύσιμα καθώς και αθέμιτο ανταγωνισμό με την επικράτηση σήμερα συνθηκών λειτουργίας δύο ταχυτήτων.
Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε στάση αναμονής, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τα παρατηρούμενα προβλήματα και προσμένοντας από τον ΙΜΟ να ανταποκριθεί υπεύθυνα σε τυχόν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις τόσο ως προς την ασφάλεια των νέων καυσίμων και ειδικώς των προσμίξεων, όσο και ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χρήσης των scrubbers, όπου έχει ήδη ανοίξει νέος γύρος επανεκτίμησης της χρήσης τους. Δεδομένου δε ότι καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία για όλες τις ανωτέρω παραμέτρους όπως π.χ. οι νέες επιβαρυντικές ενδείξεις για την καύση των προσμίξεων, η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται σίγουρα νομική βεβαιότητα, για να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια.
Οι αστοχίες όμως της νομοθεσίας για τα νέα καύσιμα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή στην υπό εξέλιξη νομοθετική παραγωγή των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα πλοία. Ο ΙΜΟ έχει το βάρος διαμόρφωσης και υιοθέτησης ρεαλιστικών και δόκιμων μέτρων, και δεν πρέπει οι αδικαιολόγητες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τον παρεκκλίνουν από τον στόχο του. Όλοι μας, ως υπεύθυνοι πολίτες, υποστηρίζουμε το “Green Deal” όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του πλανήτη μας. Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει, επ’ ονόματι του σκοπού αυτού, να αναπτυχθούν πολιτικές απλής οικονομικής στόχευσης.
Η ναυτιλία οφείλει και δεσμεύεται να συνδράμει ουσιαστικά στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο διάστημα στη μείωση των εκπομπών μέσω της λήψης πρακτικών λειτουργικών μέτρων ή μηχανισμών, αλλά τονίζω ότι την οριστική λύση για την πλήρη απεξάρτησή της από τον άνθρακα θα την δώσουν τα εναλλακτικά και μη ορυκτά καύσιμα. Η πρόσφατη πρόταση του διεθνούς εφοπλισμού για τη δημιουργία ενός Συμμετοχικού Ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στην τεχνολογική καινοτομία για τις ανάγκες του τομέα μας.
Θέλω να πιστεύω ότι οι προσεχείς σημαντικές διεργασίες στα πλαίσια των αρμόδιων Επιτροπών του ΙΜΟ θα επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε οποιονδήποτε αποβλέπει σε μία, μη προσήκουσα και αποτελεσματική για τον στόχο, οικονομική αφαίμαξη της ναυτιλίας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Η τάση διαμόρφωσης της θεωρίας “pay and pollute” είναι υποκριτική και δεν ευσταθεί τουλάχιστον στη ναυτιλία, όπου οι υπηρεσίες που προσφέρει, υπηρετούν τις ανάγκες διακίνησης του παγκόσμιου εμπορίου και των αγαθών διαβίωσης της κοινωνίας των πολιτών.
Την δεκαετία που καλωσορίζουμε σήμερα, η ναυτιλία θα κληθεί να ανταποκριθεί στις υψηλά περιβαλλοντικές απαιτήσεις που έχουν ήδη τεθεί στη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, λειτουργώντας παράλληλα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με υψηλές προκλήσεις. Η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως αναγνωρισμένος αξιόπιστος εταίρος των εμπορικών συνεργατών της, θα συνεχίσει να προσφέρει τις ποιοτικές υπηρεσίες της στο διεθνές θαλάσσιο μεταφορικό εμπόριο. Οι τάσεις προστατευτισμού που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ μεγάλων εμπορικών δυνάμεων και κάθε ανακατάταξη και αναταραχή στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, αποτελούν παράγοντες ανησυχίας που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό αλλά επιβάλλουν έγκαιρο σχεδιασμό τυχόν αναγκαίων εμπορικών επανατοποθετήσεων.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ελληνική πλοιοκτησία διαχειρίζεται περιόδους διεθνών κρίσεων και δυστοκιών με απόλυτη επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να επικρατήσουν συνθήκες νηνεμίας στο διεθνές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον, που θα επιτρέψουν στο παγκόσμιο εμπόριο και ως επακόλουθο στο θαλάσσιο μεταφορικό έργο να έχουν μια αναπτυξιακή πορεία με ρυθμούς ανάκαμψης.
Σε εθνικό επίπεδο, ατενίζοντας τη νέα δεκαετία, θέλω να δηλώσω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ναυτιλιακής μας πολιτικής, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί το πασιφανές πια σε όλους, Πολιτεία και κοινωνία, γεγονός, ότι η ναυτιλία των Ελλήνων, αναγνωρίζεται ως εθνικό κεφάλαιο υπερκομματικού χαρακτήρα και στρατηγικής σημασίας, με πολυδιάστατη συνεισφορά στη χώρα μας.
Το τονίζω γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στη ναυτιλία, στο δικαιωματικά ονομαζόμενο success story της χώρας μας, να μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα αυτής στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.
Η δεκαετία που πέρασε, μία περίοδος όπου δοκιμάστηκε σκληρά η εθνική μας οικονομία και η κοινωνία από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς της ναυτιλίας με τον τόπο της. Η ναυτιλιακή κοινότητα επέδειξε μια άκρως υπεύθυνη στάση υποστηρίζοντας την εθνική οικονομία με τη σημαντική εθελοντική αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων από τη ναυτιλία, αλλά κυρίως με την παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.
Στο πρόγραμμα του σημερινού Συνεδρίου περιλαμβάνεται και η παρουσίαση έρευνας του οίκου Deloitte για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τις διαπιστώσεις της οποίας αναμένουμε να ακούσουμε όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω μελέτη θα έρθει να επικυρώσει αυτό που έχει, όπως ήδη προανέφερα, γίνει ευρέως αποδεκτό από την Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία. Θέλω να τονίσω όμως ότι στο κέντρο βάρους κάθε σχετικής μελέτης, οικονομικής εκτίμησης ή αποτίμησης της ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να είναι και η δυναμική αυτής.
Η δεδομένη συνεισφορά σήμερα μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η ναυτιλία παγιωθεί ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες όχι μόνο της εθνικής οικονομικής στρατηγικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στη διπλωματία της ναυτιλίας, δεδομένου του γεγονότος ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων ανά την υφήλιο.
Με έναν στόλο ελληνικών συμφερόντων που αριθμεί άνω των 5.000 πλοίων με χωρητικότητα 390 εκατομμυρίων τόνων (dwt), κατέχοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 53% του στόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η Ελληνική Πολιτεία καλείται να θέσει υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους, με βασική προϋπόθεση πάντοτε την παράμετρο της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά το ελληνικό νηολόγιο, το οποίο δυστυχώς αιμορραγεί συνεχώς, αλλά και την προσέλκυση της ναυτιλιακής διαχείρισης, μιας δραστηριότητας με εξίσου σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία ως προς τα δημοσιονομικά της έσοδα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα γύρω από την τεράστια αυτή ναυτιλιακή δραστηριότητα αναπτύσσεται πλειάδα παραναυτιλιακών υπηρεσιών, το ναυτιλιακό cluster, το οποίο επίσης μπορεί να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία, λειτουργώντας μέσα σε ένα ευέλικτο, μοντέρνο και ανταγωνιστικό πλαίσιο, και όχι υπό καθεστώς ομηρίας.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το στοιχείο του ανθρώπινου δυναμικού και τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρει η σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ και σε ένα όραμα προσωπικό, που πιστεύω ότι το ασπάζεται και η Ελληνική Πολιτεία και πολλοί από εσάς, αυτό της αναβίωσης της ναυτοσύνης του λαού μας. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος, με ιστορική παράδοση στη ναυτιλία και με τη θάλασσα μέσα στο αίμα μας. Όμως η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας.
Απαιτείται λοιπόν επειγόντως μία νέα τάξη πραγμάτων, ξεκινώντας από την αυτοκριτική από όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτό, ίσως εγκλωβισμένοι σε μια στείρα αντιπαράθεση, παρακαταθήκη άλλων εποχών και συνδικαλιστικών πολιτικών. Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στην προστασία των συμφερόντων ενός κλάδου προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη αυτού. Στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με ιδιαίτερα αισθήματα περηφάνιας και ικανοποίησης στο δημιούργημα της ναυτιλιακής οικογένειάς μας, την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, το έργο της οποίας έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία. Θα επαναλάβω ότι η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι το μοναδικό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης παραγωγικού ή επαγγελματικού κλάδου σε συλλογικό επίπεδο, το οποίο αναπτύσσει ένα αξιοσημείωτο έργο, παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ατομικές φιλανθρωπικές δράσεις μελών της ναυτιλιακής οικογένειας. Η οικονομική υποστήριξη και ανταπόκριση των συναδέλφων, μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ανάγκες της κοινωνίας και της Πολιτείας και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην δωρεά των 10 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα καθώς και στην προσφάτως ανακοινωθείσα ανάληψη έργου ανακατασκευής των χώρων υγιεινής των κρατικών νοσοκομείων της Αττικής και την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελληνικής Επικράτειας, έργα που μας γεμίζουν ικανοποίηση και αγαλλίαση για την ανταποδοτικότητά τους στους συμπολίτες μας και επιβεβαιώνουν τη διαχρονική επιθυμία των ανθρώπων της ναυτιλίας να αισθάνονται χρήσιμοι αρωγοί στον τόπο τους».

Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε τα εξής:

Η συμμετοχή μου στο σημερινό συνέδριο ως αρμόδιου υπουργού, αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύτηκε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής, δεν διαφοροποιεί την αντίληψη μου για τη ναυτιλία, τα θέματα της οποίας παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια.
Διαφοροποιεί, όμως, τη θεματολογία της παρέμβασης μου, αφού σήμερα δεν θα σας εκθέσω μόνο σκέψεις και προτάσεις, αλλά θα σας παρουσιάσω όσα ως κυβέρνηση κάναμε τους προηγούμενους μήνες, αλλά και όσα έχουμε δρομολογήσει να γίνουν στους μήνες που έρχονται.
Το φετινό Συνέδριο, συμπίπτει με τα πρώτα, σημαντικά βήματα μίας νέας, καλύτερης πορείας για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, σε λίγους μόλις μήνες, έχουμε αποδείξει απόλυτη συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, συστηματικότητα στην ενασχόληση με την καθημερινότητα, αποτελεσματικότητα σε φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα που ενισχύουν τους πολίτες, γρήγορη πορεία σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα μας.
Το διεθνές οικονομικό κλίμα, είναι πλέον ανεπιφύλακτα θετικό. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα οικονομικά μεγέθη για το 2020 κινούνται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της 5ης κατά σειρά μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές.
Την ίδια στιγμή, αφενός οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην φορολογία δημιουργούν ένα θετικό κλίμα, αφού ανακουφίζουν την μεσαία τάξη και αφετέρου ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 θα ενταθεί και θα διευρυνθεί, ώστε το 2020: να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας, να καταστούν σταθερά βελτιούμενοι οι επιμέρους δείκτες της, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, να προσελκύσουμε εγχώριες και ξένες επενδύσεις, να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώνεται σταθερά η ανεργία, να αποκατασταθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που βιώσαμε όλοι μας στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Πολύ συνοπτικά, θέλω να υπενθυμίσω:
- Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε τρείς μήνες, εγκρίναμε το master plan των επενδύσεων της ΟΛΠ Α.Ε. για το λιμάνι του Πειραιά ύψους 610 εκατ. ευρώ. Μετά από καθυστέρηση ετών, ξεκινά μία τεράστια επένδυση, με πολλαπλά οφέλη τόσο για την πόλη του Πειραιά, όσο συνολικά και για την ελληνική οικονομία, αφού η αύξηση της χωρητικότητας του λιμανιού θα το καταστήσει το πιο σημαντικό στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

- Εγκρίθηκε η υλοποίηση σειράς σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού σε 34 μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ.
- Εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και εγκρίναμε 18 νέες απομακρυσμένες άγονες γραμμές, που δημιουργούν ένα νέο ισχυρό πλέγμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων τόσο στο Βόρειο-Ανατολικό, όσο και στο Νότιο- Ανατολικό Αιγαίο.
- Ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο με μέσα, εξοπλισμό, αλλά και στελέχη προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει την τόσο σημαντική και δύσκολη αποστολή του.
Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη ναυτιλία, είναι αυτός που προσδιορίζει τη στρατηγική και τις κινήσεις μας.
Δεν αρκεί να λέμε ότι η ναυτιλία αποτελεί τον έναν από τους δύο ισχυρούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας.
Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την ελληνική ναυτιλία και θα συνδέουν τη δραστηριότητα της με την Ελληνική Οικονομία.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο η ναυτιλιακή, όσο και η παραναυτιλιακή βιομηχανία θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, προς όφελος και της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.
Ταυτοχρόνως, ετοιμάζουμε σειρά μεταρρυθμίσεων στον κρίσιμο τομέα της νησιωτικότητας. Εμείς, δεν προσεγγίζουμε τη νησιωτικότητα, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ως πρόβλημα. Την προσεγγίζουμε ως πρόκληση. Μια πρόκληση για να δημιουργήσουμε ρεαλιστικά και βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα, στην οποία ζει το 15% του πληθυσμού της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε σε σειρά σημαντικών κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα.
Στο λιμενικό τομέα, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ανώνυμες εταιρείες και μέσα στο 2020 προχωράμε στο διαγωνιστικό μέρος, εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που όπως ευθύς εξ αρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού, με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του.
Στον λιμενικό τομέα, όμως, στην διάρκεια του 2020, θα έχουμε και άλλη μια σημαντική εξέλιξη. Θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.
Τα λιμάνια αυτά αντιμετωπίζουν σειρά σημαντικών προβλημάτων, κυρίως στις υποδομές τους, αλλά ταυτόχρονα δεν διαθέτουν και τους αναγκαίους μηχανισμούς μέσο των οποίων θα μπορούσαν να απορροφήσουν και να διαχειριστούν κονδύλια. Πρόθεση μας είναι να συγκροτηθούν, ανά γεωγραφική περιοχή, οργανισμοί – ανώνυμες εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν.
Στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, αναλάβαμε πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας το οποίο παρέμενε ανενεργό, ενώ ολοκληρώσαμε και όλες τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κτιριακές υποδομές της Σχολής Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όσο και προσωπικά τον Πρόεδρο της κ. Θεόδωρο Βενιάμη για την σημαντική συμβολή του στα έργα αυτά. Αν δεν είχε στηρίξει την προσπάθεια μας τίποτε δεν θα ήταν εφικτό.
Παραλλήλως, αυξήσαμε τον αριθμό των εισερχομένων σπουδαστών, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του πλήρους εκσυγχρονισμού των κτιριακών και άλλων υποδομών της ΑΕΝ Ασπροπύργου με απώτερο στόχο να καταστεί Ακαδημία πρότυπο.
Η ναυτική εκπαίδευση είναι ένας τομέας στον οποίον στην διάρκεια του 2020 θα δώσουμε ξεχωριστή βαρύτητα, με την κατάθεση σχέδιο νόμου που θα επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια ναυτική εκπαίδευση, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, ενώ συνάμα θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της ιδιωτικής ναυτική εκπαίδευσης.
Στον επίσης κρίσιμο τομέα της ανταγωνιστικότητας του εθνικού μας νηολογίου ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση των διατάξεων του Ν.27/75 και πλέον τυγχάνουν των ευεργετικών φορολογικών διατάξεων όχι μόνο οι πλοιοκτήτες αλλά και οι ναυλωτές γυμνών πλοίων. Με αυτό τον τρόπο εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να συμβαδίζει με τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια ναυτιλία εδώ και χρόνια.
Εξάλλου, είμαστε από τις πρώτες χώρες που με διάταξη νόμου υιοθετήσαμε πλήρως την σύσταση του ΙΜΟ και προβλέψαμε διοικητικές κυρώσεις κατά εκείνων των προμηθευτών καυσίμων που προμηθεύουν ναυτιλιακά καύσιμα που δεν καλύπτουν την απαίτηση για αποθεωμένα καύσιμα.
Παραλλήλως, μέσα στο 2020, θα έχουμε ολοκληρώσει την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων, εξαλείφοντας κυριολεκτικά την γραφειοκρατία και καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ισχυρά ανταγωνιστική την γαλανόλευκη και το εθνικό μας νηολόγιο.
Σε ότι αφορά την ακτοπλοΐα, τις επόμενες εβδομάδες καταθέτουμε σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τη διόρθωση των κακώς κειμένων, αλλά και την εξάλειψη των πολλών γκρίζων ζωνών, που όπως διαπιστώσαμε, δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα, επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν μια ακτοπλοΐα πολλών ταχυτήτων.
Στο θέμα αυτό θα είμαι κάθετος. Θα υπάρξουν κανόνες. Κανόνες κοινοί για όλους.
Το ίδιο θα συμβεί και στο μεταφορικό ισοδύναμο. Θα διορθωθούν στρεβλώσεις για να καταστεί το μέτρο αυτό ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο για τα νησιά μας, μέσο του οποίου θα επιτευχθεί κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικά στον τομέα της νησιωτικότητας τα όσα θα συμβούν στην διάρκεια του 2020 θα είναι πρωτόγνωρα μιας και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, ώστε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε την νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Τέλος στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού έχουμε αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να αναδείξουμε δυναμικότερα την μοναδική στον κόσμο ελληνική αγορά.
Παρά τις δυσκολίες που είδαμε στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στην διάρκεια του περασμένου έτους, η ελληνική ναυτιλία κατάφερε να διατηρήσει τη διεθνή της θέση.
Αυτό οφείλεται στον επαγγελματισμό και την προσαρμοστικότητα της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, η οποία, με συνεχή υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να κοιτάξει με αισιοδοξία προς το μέλλον.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μακράν ο πιο εξωστρεφής τομέας της εθνικής οικονομίας, ένας κορυφαίος παγκόσμιος παράγοντας και μια σημαντική πηγή εισοδήματος, πλούτου και κύρους για την Ελλάδα.
Σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας.
Επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλογή της κυβέρνησης, επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι να μην αρκεστούμε σε μια αβλαβή διέλευση, όπως έκαναν οι προκάτοχοι μας.
Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία, αλλά και τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη χώρα μας, απόφαση μας, που ήδη άρχισε να υλοποιείται, είναι να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter