Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ι. Πλακιωτάκης: Δεν πρέπει να χάσουμε την ευρωπαϊκή ναυτιλία

0 MARK

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, απηύθυνε χαιρετισμό για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Το τμήμα της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών είναι παγκοσμίως γνωστό, για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των σπουδών που παρέχει», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε αναφερόμενος στο κομμάτι των ναυπηγείων.
«Στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χάσαμε το στοίχημα με τα ναυπηγεία και η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες. Μάλιστα το επισήμανα στην τελευταία μου συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών. Της ζήτησα, επειδή δεν πρέπει να χάσουμε την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία όπως χάσαμε και τα Ευρωπαϊκά Ναυπηγία, χρειάζεται οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και αφορούν τη Ναυτιλία, να είναι πάρα πολύ καλά μελετημένες και πολύ καλά προετοιμασμένες. Γιατί θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε και την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή ναυτιλία καθώς ο ανταγωνισμός με την Ασία είναι μεγάλος».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προχώρησε σε μία πρόταση προς τον κοσμήτορα της σχολής και τον Πρύτανη του ΕΜΠ, να μελετηθεί το ενδεχόμενο εξειδικευμένων ναυπηγείων παραγωγής yachting:
«Μία πρόταση την οποία θα ήθελα να μελετήσετε και νομίζω ότι εδώ υπάρχει χώρος για να απασχοληθούν στελέχη από το τμήμα σας, είναι ο χώρος των ναυπηγείων και συγκεκριμένα, τα εξειδικευμένα ναυπηγεία παραγωγής yachting. To Yachting είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος ο οποίος μπορεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Άρα, παραγωγή στελεχών, ναυπηγών, εξειδικευμένων σε θέματα yachting, νομίζω αξίζει τον κόπο να το μελετήσετε».
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης εξήρε το έργο της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και πρόσθεσε ότι πρέπει και η Ναυτική Εκπαίδευση να συμβαδίσει με τους ρυθμούς εξέλιξης της ναυτικής τεχνολογίας:
«Στα 50 αυτά χρόνια, το έργο σας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης, παρέχοντάς υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Ενώ η Ναυτική τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η Ναυτική Εκπαίδευση, τουλάχιστον σε επίπεδο ακαδημιών, κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Και επειδή τα πλοία εξελίσσονται, οι νέοι κανονισμοί είναι μπροστά μας, οι νέες τεχνολογίες είναι μπροστά μας, οφείλουμε κι εμείς να συμβαδίσουμε και με τις ανάγκες τις αγοράς και να πράξουμε υψηλού επιπέδου στελέχη για τη ναυτιλία».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter