Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σειρά σημαντικών διαδοχικών συναντήσεων του Ι. Πλακιωτάκη με εκπροσώπους φορέων της ναυτιλίας

0plakio

Σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 31ης Ολομέλειας των Κρατών – μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο Λονδίνο.


Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Kitack Lim, τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας κ. Nobuhide Minorikawa, τον Υφυπουργό Μεταφορών της Λ. Δ. Κίνας, κ. Liu Xiaoming, την Υπουργό Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας κα Natela Turnava, τον Διευθυντή Λιμένων και Ακτών της Βραζιλίας, Αντιναύαρχο του βραζιλιανού ΠΝ Roberto da Cunha, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Κεφαλαίου Προστασίας από Μολύνσεις Πετρελαίου (IOPC Funds) κ. Jose Maura.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και η πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Ιάπωνα ομόλογό του, κ. Nobuhide Minorikawa υπεγράφη «Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας» μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Το Μνημόνιο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρύ πεδίο παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων, με επίκεντρο το ναυτιλιακό εξοπλισμό.
Στη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας Liu Xiaoming, ο κ. Πλακιωτάκης απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, τόσο στη Σαγκάη όσο και στην Αθήνα και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται σε όλο το εύρος της ναυτιλιακής, της ναυπηγικής και της λιμενικής βιομηχανίας, καθώς και στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Στη συνάντησή του με την Υπουργό Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας, κυρία Turnava, ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση προώθησης της διμερούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα.
Κατά τη συνάντηση με το Διευθυντή Λιμένων και Ακτών της Βραζιλίας υπεγράφη «Διακρατική Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας» μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας η οποία διαμορφώνει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας.
Κατά τις προαναφερόμενες συναντήσεις, συζητήθηκαν θέματα που αναμένεται να εξετασθούν στην 31η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ, με έμφαση στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού, όπου η χώρα μας είναι υποψήφια για επανεκλογή στην πρώτη κατηγορία, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή υπηρεσιών διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των 40 μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29.11.2019.
Τέλος, ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, κ. Kitack – Lim (Ν. Κορέα), στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διεθνούς ναυτιλιακής ατζέντας. Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε την αμέριστη υποστήριξη και προσήλωση της χώρας μας στους στόχους και το έργο του Οργανισμού προκειμένου να διασφαλισθούν δίκαιοι όροι λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αντιδιαστολή με τα περιφερειακά μέτρα που δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία των πλοίων.
Μετά το πέρας της παρουσίας του στη Συνέλευση του ΙΜΟ, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τα 174 Κράτη Μέλη του ΙΜΟ επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στο ρόλο και στο έργο του ΙΜΟ, ως του μόνου αρμόδιου και κατάλληλου ρυθμιστή της ναυτιλίας, που θα την οδηγήσει σε μία βιώσιμη και παραγωγική πορεία στο μέλλον. Η Ελλάδα, ως μέλος της πρώτης Κατηγορίας του ΙΜΟ, φιλοδοξεί να επανεκλεγεί στην κατηγορία αυτή στις εκλογές της 29 Νοεμβρίου, για να βοηθήσει, ως μεγάλη και υπεύθυνη ναυτιλιακή δύναμη, να ακουστεί παντού και δυνατά το μήνυμα αυτό. Στο περιθώριο της Συνέλευσης, είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, όπου του εξέθεσα τις βασικές μας προτεραιότητες, ώστε να συνεχίσει η ναυτιλία να αποτελεί την κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου και της ανάπτυξης. Πραγματοποίησα επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους μου των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων, όπου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ναυτιλιακών μας σχέσεων και η παγκόσμια αναγνώριση της ελληνικής ναυτιλίας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter