Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση Ι. Πλακιωτάκη- Δ. Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

0Plak Abram

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε πρόσφατα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου έγινε δεκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, παρουσία και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε αναλυτικά από το αρμόδιο επιτελείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για το έργο που συντελείται στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά στον τομέα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, επισκέφθηκε το κλιμάκιο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής Frontex που εδρεύει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου και εκεί ενημερώθηκε για το έργο της.
Ο κ. Επίτροπος εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος και εστιάστηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης του διαμέσου της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, τονίζοντας παράλληλα την σημαντικότητα της έγκαιρης και αποτελεσματικής απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.
Αναλυτικά μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε τα εξής :
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων η προσωπική συμβολή του Επιτρόπου στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, στην χρηματοδότηση του Λιμενικού Σώματος με μέσα και εξοπλισμό και στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, υπήρξε πραγματικά καταλυτική και οφείλουμε και εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και εκ μέρους της πατρίδας μας να τον ευχαριστήσουμε για την καθοριστική του συμβολή.
Αυτό που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η εκμετάλλευση και του τελευταίου ευρώ για χρηματοδότηση του λιμενικού σώματος σε μέσα και εξοπλισμό. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ. Το Λιμενικό Σώμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και στο μεταναστευτικό και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για την καθημερινή τους δουλειά. Έχουν σώσει χιλιάδες ζωές και προφανώς έχουν εισπράξει τα εύσημα από την διεθνή κοινότητα και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Το Λιμενικό Σώμα το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. Ευρώ».

Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του, τόνισε :΅
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για την υποδοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το υπουργείο. Έχω ξαναβρεθεί παλαιότερα, εδώ και πέντε χρόνια, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται οι μεγάλες προσφυγικές ροές που έφταναν στις Ελληνικές ακτές. Τον καιρό εκείνο τόσο η Ευρώπη, όσο και τα κράτη μέλη αιφνιδιάστηκαν. Δεν υπήρχε καν την περίοδο εκείνη μεταναστευτική πολιτική. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν από πέντε χρόνια, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε πως είμαστε σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, δεδομένου πως και οι ροές είναι καλύτερες και υπάρχει και μεταναστευτική πολιτική, μετά την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Αυτή την περίοδο που μεσολάβησε και χωρίς να είμαστε βέβαιοι τι μας επιφυλάσσει το μέλλον το Λιμενικό Σώμα αξίζει τον έπαινο και της κοινωνίας και της Ευρώπης. Επιτέλεσε και επιτελεί στο ακέραιο το ανθρωπιστικό του καθήκον παράλληλα με άλλο επίσης σημαντικό καθήκον που είναι η καλύτερη διαχείριση και τη προστασία των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων.
Σε αυτή του την προσπάθεια το Λιμενικό Σώμα και βεβαίως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε και θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ευρώπης.
Επισκέφθηκα τα γραφεία τα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Αυτού του καινούργιου οργάνου που δεν είναι η παλιά Frontex αλλά ένα ενισχυμένο σώμα, μια πραγματική ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων μετά και την αποδοχή της πρότασης μου να αναβαθμιστεί η Frontex και να επιτελεί και στο μέλλον αυτό τον σημαντικό ρόλο.
Σύμμαχος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στην περιοχή είναι το Λιμενικό Σώμα, προς την οποία θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου, προς τους άνδρες και τις γυναίκες που επιτελούν στο ακέραιο το υπέρτατο αυτό καθήκον τους.
Θέλω επίσης να πω ότι συνεννοηθήκαμε με τον κ, Υπουργό να προωθήσουμε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και όλων των δράσεων που έχουν να κάνουν με την πολιτική αυτού τόσο σημαντικού υπουργείου.
Η δράση του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος αναβαθμίζει την γεωπολιτική αξία της χώρας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ευρύτερη γειτονιά μας περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι και την Τυνησία. Κεντρικός λοιπόν ο ρόλος της χώρας. Έτσι το θέλησαν οι καιροί.
Η Ελλάδα δεν ήταν από την πρώτη στιγμή μόνη της και δεν θα είναι και στο μέλλον, τα αποτελέσματα δε που έχουν καταγραφεί το επιβεβαιώνουν αυτό».
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είδαν τις τελευταίες μέρες αναφορικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι είτε έχουν παρερμηνευθεί οι σχετικές δηλώσεις ή είναι ψευδείς ειδήσεις ( fake news).
«Σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που είχα διαπίστωσα την εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι δύο ακτοφυλακές, η Ελληνική και η Τουρκική με απώτερο στόχο να σώζουν ζωές στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας.
Συνεπώς όπως είπα δεν συνέβη τίποτε. Συνεχίζετε η πλήρης εφαρμογή των όσων προβλέπει η Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας», κατέληξε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter