Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γ. Πλακιωτάκης: Να ανασχέσουμε τη μείωση του νηολογίου- Μέτρα βελτίωσης του ναυτιλιακού περιβάλλοντος

0giannis

Η ανάσχεση της φθίνουσας πορείας του εθνικού νηολογίου, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη, αλλά και η διαμόρφωση ενός δελεαστικού πλαισίου που θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και την εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελούν εκ των προτεραιοτήτων της πολιτικής του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης- παραλαβής ο κ. Πλακιωτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες τις ναυτιλιακής αλλά και λιμενικής πολιτικής σημειώνοντας την αναγκαιότητα αναμόρφωσης και των δύο για μία νέα αναπτυξιακή πορεία στη ναυτιλία και τα λιμάνια. Η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου ακόμη και με την ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, η προσαρμογή στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά από το 2020 αποτελούν πτυχές της νέας πολιτικής στην οποία ενυπάρχει και ο βασικός παράγοντας της ναυτικής εκπαίδευσης για την οποία τόνισε την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της για την παραγωγή ικανού αριθμού στελεχών μηδέ εξαιρουμένης και της εμπλοκής της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης την οποία όπως είπε δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Ο κ. Πλακιωτάκης περιέγραψε το διεθνές οικονομικο-πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίου καλείται η ναυτιλία μας κινηθεί τονίζοντας τη σημασία της ανταγωνιστικότητας κάνοντας μάλιστα αναφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής που αλλάζουν ραγδαία τις λειτουργίες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων αλλά και στο αναδυόμενο ζήτημα της επάρκειας καταρτισμένων στελεχών για αυτές τις λειτουργίες. Τόνισε επίσης ότι η ανεργία στο ναυτιλιακό κλάδο, έχει κτυπήσει κόκκινο και ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας κοντά στα επίπεδα του 45%, έχει προκαλέσει μια αδιέξοδη κατάσταση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. «Είναι τραγικό, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε φορολογικό παράδεισο, στην Ελλάδα αυξάνουμε συνεχώς την φορολογία σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.» ανέφερε.

Λιμενική πολιτική και logistics- Συναρμοδιότητες και επικαλύψεις

Την αναθεώρηση της φιλοσοφίας της λιμενικής πολιτικής για την αξιοποίηση του λιμενικού συστήματος της χώρας , όπως προαναφέρθηκε, ανακοίνωσε ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο σήμερα τα λιμάνια να μην είναι συνδεδεμένα- καλυμμένα από τα logistics προαναγγέλλοντας και στον τομέα αυτό σημαντικές εξελίξεις. Μάλιστα με αφορμή τις αναφορές στη λιμενική πολιτική ο νέος υπουργός τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η μείωση των συναρμοδιοτήτων και αλληλοεπικαλύψεων που στοίχισαν στα λιμάνια και σε υποδομές αλλά και ανταγωνιστικότητα.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Η αναφορά Πλακιωτάκη στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας της λιμενικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα στρέψει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον εκ νέου στα ελληνικά λιμάνια καθώς η περίπτωση της κωλυσιεργίας του master plan της ΟΛΠ- COSCO και η εμπλοκή φορέων και άλλων υπουργείων είχε εκπέμψει αρνητικά μηνύματα στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά της ναυτιλιακής πολιτικής η τοποθέτησή του για ανάσχεση της μείωση του εθνικού νηολογίου αλλά και η λήψη θετικών μέτρων για την προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με την ναυτική εκπαίδευση επίσης εξέπεμψε ένα θετικό μήνυμα περί των προθέσεων της κυβέρνησης να βελτιώσει το ναυτιλιακό περιβάλλον και βέβαια της νέας ηγεσία του ΥΝΝΠ.
Τέλος από τις αναφορές Πλακιωτάκη δεν έλειψαν και εκείνες για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος αλλά και της αναγκαιότητας αναβάθμισης των μέσων του για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter