Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ένταση στον Περσικό-φωτιές σε δεξαμενόπλοια

fotiesdeksamenoploia

Αυξάνεται η ένταση στον Κόλπο όπου, σύμφωνα με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, πλοία έγιναν στόχος σαμποτάζ, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τροποποίησε το σχέδιο του ταξιδιού για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «το θέμα του Ιράν».


Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (13/05), οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, στενής συμμάχου της Ουάσινγκτον, έκαναν λόγο για «πράξεις σαμποτάζ» κατά σαουδαραβικών πλοίων ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Δύο σαουδαραβικά τάνκερ έγιναν στόχος ενεργειών σαμποτάζ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανοικτά των ακτών του εμιράτου Φουζάιραχ, καθώς ήταν έτοιμα να εισέλθουν στον Αραβικό Κόλπο», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Χθες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ενέργειες σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων διαφόρων εθνικοτήτων ανοικτά των Εμιράτων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε υπευθύνους. Τα περιστατικά χαρακτηρίσθηκαν «σοβαρά» από το Αμπού Ντάμπι.
Στην Τεχεράνη, οι αρχές χαρακτήρισαν «ανησυχητικές» τις «ενέργειες σαμποτάζ» κατά πλοίων ανοικτά των Εμιράτων και ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.
Αμερικανικές ενισχύσεις
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα τις ΗΠΑ και το Ιράν μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η οποία έχει στο μεταξύ αναστείλει την τήρηση ορισμένων από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Την Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή πολεμικού πλοίου που μεταφέρει αμφίβια οχήματα και μία συστοιχία πυραύλων Patriot, για να ενισχύσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52 που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Το βράδυ της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει «επείγοντα θέματα», και κυρίως το Ιράν, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά συνέπεια, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Μόσχα, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Μάικ Πομπέο έχει ήδη ματαιώσει τις τελευταίες ημέρες τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και την Γροιλανδία για να αφιερωθεί στο ιρανικό θέμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter