Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Propeller Club : Εκδήλωση για τη σημασία της Ηγεσίας στην Ελληνική κοινωνία. Τιμή σε 3 Ναυάρχους του Πολεμικού Ναυτικού

0P

Το Propeller Club πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση του «Ημέρα Μελών» (Members’ Day) στην οποία απένειμε το 6ο Βραβείο Αριστείας του (Awards of Excellence), στους τρεις λίαν προσφάτως αποστρατευθέντες Αντιναυάρχους του Πολεμικού Ναυτικού κ.κ. Ιωάννη Παυλόπουλο-Επίτιμο Αρχηγό Στόλου, Αλέξανδρο Διακόπουλο-Επίτιμο Διοικητή Σχολής Εθνικής Άμυνας και Νικόλαο Καφέτση-Επίτιμο Διοικητή ΔΔΜΝ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία του κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισήμων από την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο κ. Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και νυν βουλευτής της Ν.Δ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η κα Εύη Καρακώστα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υποναύαρχος Π.Ν Δημήτριος Κατάρας, εκπρόσωπος του ΑΓΕΝ, ο Υποναύαρχος Αγησίλαος Αναστάκος, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ο Δρ. Σπύρος Σπυρίδων, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η κα Ιωάννα Καλατζάκου, τέως αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Πλήθος ναυτιλιακών παραγόντων και επισήμων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση όπως ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της Ενώσεων των Ευρωπαίων Εφοπλιστών, ο κ. Γιώργος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, ο κ. Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, ο κ. Νικόλαος Βουγιούκας, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών στελεχών Ε. Ν., ο κ. Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, και ο κ. Δημήτρης Μητσάτσος, Γεν.Διευθυντής της HELMEPA καθώς επίσης οι κ. Mauro Renaldi, επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας, ο κ. Chip Laitinen, οικονομικός σύμβουλος της Αμερικανικής πρεσβείας, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Αμερικανικής Πρεσβείας, Cpt. Timothy Ketter, Cpt. Rose Rice, LCDR Sara Warynovich, και ο Colοnel Enrico Frasson, στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας.
Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους Γιώργο Ξηραδάκη, Πρόεδρο, Δημήτρη Πατρίκιο, Αντιπρόεδρο Α’, Κώστα Κόντε, Αντιπρόεδρο Β’, Κώστα Κωνσταντίνου
Γενικό Γραμματέας, Δημήτρη Βασιλάκο, Ταμία και τα μέλη, Δημήτρη Δημητριάδη, Μιχάλη Δαλακούρα, Νίκο Μαρματσούρη, Δημήτρη Ματθαίου, Γιάννη Μπελούση, Κατερίνα Ποταμιάνου, Κώστα Ρόκκο, Χρήστο Τιμαγένη, Κωστή Φραγκούλη, Λάμπρο Χαχάλη, υποδέχθηκαν τα μέλη και τους προσκεκλημένους του Club στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του Club, Γιώργος Ξηραδάκης τόνισε: «Είμαστε αρωγοί της Ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών σωμάτων της χώρας όπως το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και είμαι περήφανος γιατί στα 6 χρόνια που είμαι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Club καταφέραμε να αναπτύξουμε ιδιαίτερες σχέσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη του. Τρία άξια στελέχη του και στενοί φίλοι του Propeller Club αποστρατεύτηκαν προσφάτως. Τα χαρακτηριστικά τους, οι αποδεδειγμένες ηγετικές τους ικανότητες και η υψηλή τους κατάρτιση, τους καταδεικνύουν δικαιωματικά πρεσβευτές του φετινού μας συνθήματος «It’s in our DNA” “Το έχουμε στο αίμα μας”.

Οι άνθρωποι που σήμερα βραβεύονται κατάφεραν μέσω της αξιοκρατίας να αναπτύξουν την Τέχνη της Ηγεσίας και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές. Γιατί κατανόησαν μέσα από τη δύσκολη πορεία τους στο σώμα ότι η Τέχνη της Ηγεσίας είναι αυτή που μας επιτρέπει να ζούμε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας στο οικογενειακό, στο εργασιακό ή κοινωνικό περιβάλλον μ' έναν τρόπο που δίνει βαθύτερο νόημα, αξία και σκοπό στις σχέσεις και στη ζωή μας. Γιατί οι αληθινοί ηγέτες προσπαθούν πάντα να γίνουν καλύτεροι».
Από τις ομιλίες των μελών του Δ.Σ. και των βραβευθέντων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:
Βράβευση Αντιναυάρχου Νικολάου Καφέτση
• κ. Μιχάλης Δαλακούρας παρουσιάζοντας τον Αντιναύαρχο Καφέτση:
Dedication (αφοσίωση) είναι η λέξη που ταιριάζει απόλυτα στο Ναύαρχο Καφέτση ο οποίος υποστήριξε τον στόλο τεχνικά αλλά και διατέλεσε διοικητής στη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού για δύο χρόνια, κάτι που ήταν αξιοσημείωτο. Η αριστεία βέβαια ήταν κάτι που τον συνόδευε στην τάξη του και σε ολόκληρη την σταδιοδρομία του.
• Αντιναύαρχος Καφέτσης:
Μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας, μεθοδικότητα και αστείρευτη θέληση στις συνεχείς και επίπονες καθημερινές κοινές προσπάθειες και αγώνες, καταφέραμε να υπηρετήσουμε τις αξίες και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Διοίκησης γιατί το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι μόνο θεσμός αλλά και σημείο αναφοράς. Δεν είναι μόνο στρατηγική αλλά και καθημερινές δράσεις που με αποφασιστικότητα προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας.
Μεγάλη η υποχρέωση εκπλήρωσης των αξιών που εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουμε πολύ καλά απ’ όπου και αν προερχόμαστε. Από το Πολεμικό ή από το Εμπορικό Ναυτικό. Μπορεί να διαφέρουν η οργάνωση, οι διαδικασίες, οι διατιθέμενοι πόροι, όμως οι αρχές είναι οι ίδιες. Και πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές αφού λειτουργούμε στο ίδιο πεδίο δράσης, με τις ίδιες δυσκολίες και αντιξοότητες. Στην θάλασσα.
Βράβευση Αντιναυάρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου
• κ. Δημήτρης Πατρίκιος παρουσιάζοντας τον Αντιναύαρχο Διακόπουλο:
Το βιογραφικό του Αντιναυάρχου Διακόπουλου μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο
Εγώ θέλω να μιλήσω για τον συμμαθητή μου Αλέξανδρο που ξεκινήσαμε μαζί το 1974 μετά την μεταπολίτευση στο Γυμνάσιο της Λεοντείου Σχολής στα Πατήσια. Κάθε πρωί συναντιόμασταν στο τρόλεϊ με αριθμό 3, Ερυθρός Σταυρός-Πατήσια. Εκεί γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί είμαστε μία παρέα. Είμασταν τυχεροί γιατί πήγαμε σε ένα σχολείο που μας έδινε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σα χαρακτήρες μέσα από την συναναστροφή, τα εξωσχολικά, την αγάπη στην τέχνη, τη μουσική παιδεία, τον αθλητισμό. Το σχολείο αυτό μας δίδαξε ήθος και μας προίκισε με αξίες που μας ακολουθούν σε όλη τη ζωή. Μας δίδαξε τον πολιτισμό της σύγχρονης καθημερινότητας.
Όλοι οι συμμαθητές παρακολουθήσαμε με υπερηφάνεια τη σταδιοδρομία του Αλέξανδρου και χαιρόμασταν σαν να είμαστε και εμείς ένα κομμάτι της επιτυχίας του και της ανέλιξης του.
Το 2013 όταν ξανασυνάντησα τον Αλέξανδρο μετά από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναζήτησή μας είδα πάλι το χαμόγελο που έβγαινε μέσα από μια ευγενική ψυχή και ένοιωσα ότι δεν πέρασαν 40 χρόνια από τότε που αποφοιτήσαμε, τον έβλεπα σαν να είμαστε στο τρόλεϊ πηγαίνοντας για το σχολείο.
Αλέξανδρε, τα σχολικά χρόνια και η οικογένεια πλάθουν τους πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Ότι πήραμε πρέπει να το δώσουμε πίσω με το παράδειγμα μας, την προσφορά μας και τη συμμετοχή μας σαν πολίτες στα κοινά.
• Αντιναύαρχος Διακόπουλος:
Για να ναυσιπλοήσεις λοιπόν το Πλοίο, πρέπει να το γνωρίζεις καλά και να το αγαπάς. Πρέπει να ξέρεις τα χαρακτηριστικά του, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, πρέπει να χαράξεις πορεία κατάλληλη, αλλά και να αποφύγεις τους κινδύνους. Για να μπορείς όμως να καθοδηγήσεις ανθρώπους και πλοία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχεις μάθει να καθοδηγείσαι. “Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει” (Όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς) έλεγε ο Σόλων.
Στο περιβάλλον του πλοίου, δεν αρκεί μόνο να εργάζεσαι αλλά κυρίως πρέπει να μπορείς να συνεργάζεσαι. Εκεί καταλαβαίνεις επίσης πως οι βαθμοί απονέμονται αλλά όχι ο σεβασμός. Τον σεβασμό πρέπει να τον κερδίσεις και δεν μπορείς να ηγηθείς, αν απλά σε φοβούνται αλλά δεν σε σέβονται!
Τα βασικά στοιχεία της “Ηγεσίας-Καθοδήγησης” είναι τρία. Σεβασμός, Φιλοδοξία, Όραμα. Ο Γκράουτσο Μαρξ έλεγε “αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, έχω και άλλες”. Εγώ δεν είχα άλλες. Με τις αρχές που πιο πριν σας περιέγραψα, πορεύτηκα για 40 περίπου χρόνια στο Ναυτικό.
Βράβευση Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου
• κ. Κωστής Φραγκούλης παρουσιάζοντας τον Αντιναύαρχο Παυλόπουλο:
Παρουσιάζω σήμερα έναν άνθρωπο που θαυμάζω απεριόριστα. Τον «αρχηγό της καρδιάς μας» όπως τον αποκαλούν αμέτρητοι συμπατριώτες μας εντός και εκτός ναυτικού. Ηθικός, αλτρουιστής, ντόμπρος, τίμιος, προσιτός, ικανός, εύστροφος, εργασιομανής, πεισματάρης και ασυμβίβαστος. Ένας «βάτραχος» με ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής δύναμης και αστείρευτης ενέργειας.
Από σημαιοφόρος μέχρι που έγινε ναύαρχος και αρχηγός στόλου ήταν πάντα προσιτός και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλο το προσωπικό του Π.Ν. ενώ έβρισκε πάντα το χρόνο να χαιρετίσει, να μιλήσει, να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα όλων. Απλών ναυτών, πληρωμάτων, βατραχανθρώπων, διοικητών και επιτελών διοικήσεων.
Κι εκεί που έφτασε, έφτασε μόνο με την αξία του και τη σκληρή εργασία γιατί ήταν πολύ μακριά από οτιδήποτε που δεν είχε σχέση με τα καθήκοντά του και το Π.Ν. και επέστρεψε μετά την αποστράτευσή του στο πατρικό σπίτι που άφησε το 1979, με μόνη κληρονομιά του την ανιδιοτελή αγάπη του προσωπικού και όσων Ελλήνων τον γνώρισαν.
Ακολούθησε η βράβευση των Αντιναυάρχων από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη και από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Club, τον Αμερικανό Πρέσβη κ.Geoffrey Pyatt και τον πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών κ. Πάνο Λασκαρίδη. Η εξαιρετική αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τους βραβευθέντες και όλους τους παρευρισκόμενους στον μοναδικό χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας με θέα το Σαρωνικό και την Ακρόπολη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter